Prisdryss til Agder-elever på NM for ungdomsbedrifter!

Agder · 28 april 2016

Prisdryss til Agder-elever på NM for ungdomsbedrifter!

3. plass, Beste Reklamefilm. Clean Coffee UB, Dahlske videregående skole. Hedda Louise Røinås, Ida Rasmussen, Marius Heimdal, Evy Emilie Larsen. Foto: Ungt Entreprenørskap.

NM for Ungdomsbedrifter 2016 er nettopp fullført med hele fire priser til ungdomsbedrifter fra Agder. 1. plass til EasyBake UB fra Lister videregående skole, avd. Flekkefjord i kategorien Beste regnskap. To ungdomsbedrifter blant topp tre i konkurranse om beste reklamefilm; 2. plass til Lokk UB fra Arendal videregående skole og 3. plass til Clean Coffee UB fra Dahlske videregående skole, samt 3. plass til Marthe Mollestad fra SpiceGirls UB ved Møglestu videregående skole i konkurransen Beste selger.

Gjennom de to siste dagene har de beste ungdomsbedriftene fra hele landet konkurrert om heder og ære på Norges Varemesse. Elevene fra Lister videregående skole, avd. Flekkefjord, Arendal videregående skole, Dahlske videregående skole i Grimstad og Møglestu videregående skole i Lillesand var i forkant kvalifisert gjennom strålende innsats i egen Fylkesmesse på Agder.

Beste Regnskap – oversiktlig og gode rutiner
Jentene fra EasyBake UB selger rørefordelere til bakeglade mennesker i alle aldre, med mål om å gjøre bakeopplevelsen positiv og enklere, gikk til topps i Spleiselagets regnskapspris. Dette er andre året på rad at elever fra Lister videregående skole, avd. Flekkefjord posisjonerer seg helt øverst i denne nasjonale konkurransekategorien.

- Det har vært en spennende og lærerik opplevelse å drive ungdomsbedrift. Vi har utfordret oss selv og sitter igjen med mye kunnskap og erfaring. Jeg er veldig stolt av alle i bedriften og av det vi har oppnådd. Det er et minne for livet(!).., sier Lise Omdal Navrestad, daglig leder i bedriften.
Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) og Skatteetaten står bak Spleiselaget, som ønsker å hedre ungdomsbedrifter med et godt finansregnskap.

- Bedriften har en oversiktlig og fin regnskapsperm. De har gode rutiner når det kommer til kontantsalg og varelager, og de har laget en fin resultat- og balanserapport. De har i tillegg imponert ved at de hver måned har foretatt avstemminger som ligger tilgjengelig i permen og under intervjuet viste de svært god regnskapsforståelse. Tilsammen viser dette at de har regnskapet i BOKS, sier juryen i sin begrunnelse.

Beste Reklamefilm – humor og bra håndverk
De fem jentene fra Lokk UB jobber med en erstatning til plastfolie, som gjør oppbevaring av mat enklere og miljøvennlig - produktet importeres fra utlandet og tilbys forbrukermarkedet.

- Vi har nå vært gjennom en lang periode preget av hardt arbeid. Det er gøy å se fremgangen i bedriften, og det at vi nå mottar en pris i NM er svært stort og motiverende! Ungdomsbedrift har gitt oss muligheten til å utvikle våre personlige egenskaper, samt møte mange erfarne og kunnskapsrike mennesker, sier Hannah Birkeland Rudsli, styreleder i bedriften.

- En humoristisk film med en tydelig idé! Her klarer man å fange oppmerksomheten og komme med en overraskende vri som gir budskapet slagkraft, sier juryen i sin begrunnelse.

Clean Coffee UB har spesialutviklet et produkt som skal gjøre det lettere å lage kaffe i presskanne. Et eget filter skal løse utfordringer med grut i bunnen av kannen, og ulike prototyper har blitt testet ut underveis.

- Skoleåret med ungdomsbedrift har vært veldig lærerikt og vi har erfart hvor viktig det er å samarbeide som gruppe, samtidig som vi også kan dra teorien fra læreboka og bruke det i praksis! Mye fokus på fellesskap i bedriften har bidratt til å både styrke kvaliteten i arbeidet og motivasjon til å jobbe videre…, sier Marius Heimdal, daglig leder i bedriften.

- Bidraget skiller seg ut med meget bra håndverk! God fortellerteknikk underbygger budskapet, og filmen lander i en enkel og sjarmerende payoff.., sier juryen i sin begrunnelse.

Beste selger – kunnskapsrik og dedikert
I konkurranse med over 400 elever kapret Marthe Mollestad fra SpiceGirls UB ved Møglestu videregående skole en imponerende 3. plass i kategorien Beste selger. Bedriften tilbyr et sunnere alternativ innenfor krydderblandinger til matelskere, og har fokus på smak og innovasjon.

- Dette er helt rått! Jeg håper dommerne la merke til måten jeg møter kundene på og at jeg aldri gir meg før et helt klart ‘nei’! Arbeidet med ungdomsbedrift har blant annet bekreftet det jeg tror om meg selv; jeg er en flink selger(!).., sier salgsansvarlig Marthe Mollestad.

Juryen gjennomførte intervju på salgsstand og vektla produktkunnskap, evne til å være lyttende, positiv og høflig mot alle potensielle kunder.

Berømmer elevenes resultater
- Vi er veldig stolte - bidragene på NM holder et svært høyt nivå! Elever som utvikler og spisser ferdigheter innen kreativitet, personlig initiativ, samarbeidsevne, risikovilje og nytenkning gjennom prøving og feiling i eget utdanningsløp, står bedre rustet når de skal ut i arbeid. Forståelse av hvorfor bruke og hvordan dra nytte av nettverk er også essensielt. Våre deltakende elever og deres lærere fra Agder har lagt ned et godt stykke arbeid gjennom skoleåret, og i gjennomføring av disse to NM-dagene, sier Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder.

- Det er gøy å se hvor engasjerte de unge blir når de skal etablere sin første bedrift - en ungdomsbedrift. Gjennom samarbeidet mellom Ungt Entreprenørskap og motiverte lærere åpner vi en ny verden for mange dyktige skoleelevene - en verden som best utforskes gjennom egen erfaring og selvlæring. En ungdomsbedrift fungerer som en fin første erfaring og introduksjon til arbeidslivet - trygt innenfor skoleverket, men likevel nær det virkelige næringsliv der ute. Dette er læring for livet(!), sier Terje With Andersen, styreleder i Ungt Entreprenørskap Agder.

Oversikt over vinnere publiseres på PRESSESERVICE
Høyoppløselige bilder av alle deltakere publiseres på Flickr. Bildene kan brukes fritt. Foto: Ungt Entreprenørskap. 

Kontakt:     
Lise Omdal Navrestad, daglig leder i EasyBake UB, mobil 477 07 050
Kamilla Kollen Larsen, daglig leder i Lokk UB, mobil 476 43 212
Marius Heimdal, daglig leder i Clean Coffe UB, mobil 958 47 355
Marthe Mollestad, salgsansvarlig i SpiceGirls UB, 954 02 133
Aleksander Lien, daglig leder UE Agder, mobil 406 01 900