App som skal redusere sosial ensomhet blant unge vant årets innovation camp

Buskerud · 7 feb 2018

App som skal redusere sosial ensomhet blant unge vant årets innovation camp

Onsdag 7. februar var over 80 elever fra hele Buskerud samlet til finale i Innovation Camp. Innovation Camp er en idékonkurranse for 9. trinn, arrangert for 14. år på rad av Ungt Entreprenørskap Buskerud. Dommere fra lokalt næringsliv og andre besøkende fikk se elevbedriftene presentere sine innovative idéer på stand. Elevbedriften Wassup EB fra Røyken ungdomsskole stakk av med hovedpremien for Mest innovative idé, for sin idé om en app med sosiale aktiviteter for ungdom i Røyken – som skal bidra til å redusere ensomhet blant unge.

Inneværende skoleår har nesten 1800 elever deltatt i de innledende skolerundene. Med fokus på teknologi, miljø, resirkulering, design, redesign, kultur eller sosiale forhold har elevene jobbet i kreative prosesser for å finne fram til innovative ideer som kan løse utfordringer i lokalsamfunnet. I tillegg har noen elever jobbet med problemstillinger rundt miljø og reduksjon av forbruk som en del av prosjektet «Grønt og genialt».  

De beste elevgruppene fra hver skole har dannet elevbedrifter rundt sin idé og deltatt i mellomrunder i Mjøndalen og Hønefoss. 19 elevbedrifter gikk videre fra mellomrundene til finalen. I forkant av finalen har elevene vært på Design Workshop med studenter fra Visuell Kommunikasjon ved Høgskolen i Sørøst-Norge, som har hjulpet bedriftene med å utforme visuell identitet og profilmateriell. Elevene har også jobbet med å videreutvikle ideene sine og bygge stand der de presenterer produktene sine på en best mulig måte under finalen.

Grete Karin Berg, regiondirektør i NHO Buskerud klippet snoren ved åpningen av messa: «Jeg skjønner at det ligger mye hardt arbeid bak elevbedriftene, og det er veldig interessant å se hva dere har klart å skape! Dere er ikke bare arbeidstakere i fremtiden, men dere vil kanskje også en gang i fremtiden skaper deres egen bedrift!»

DSC_0012

Gjennom dagen presenterte elevene sine ideer på stand, og imponerte både juryen og de mange besøkende som hadde tatt turen til foajeen på Papirbredden. Juryleder Daniel Alexander Holm fra Podie sport og media var full av lovord etter å ha snakket med alle elevbedriftene: «Det har vært så mange elevbedrifter med gode ideer og høyt nivå og ungdommene her har gitt meg en fantastisk inspirerende dag - disse ungdommene er morgendagens næringsliv!» 

Dommerne

Vinnere
Det ble kåret vinnere i fire kategorier, i tillegg til at en studentgruppe vant pris for beste design.

Vinner av Mest innovative produkt og vinner av årets Innovation Camp ble WassUp EB fra Røyken ungdomsskole. Røyken ungdomsskole har ikke hatt grupper i finalen i Innovation Camp de siste årene, men dette året gikk de helt til topps! «Vi har lagt så mye innsats og arbeid i dette produktet og det er veldig morsomt at vi faktisk har klart det så bra, vi vant!» sier en veldig overrasket og glad vinner, Mia Gram Olsen, leder i Wassup EB. Hovedpremien på kr 3000,- ble sponset av NHO Buskerud

Juryen bestod av Daniel Alexander Holm fra Podie sport og media, Lasse René Åsheim Jørgensen fra Techna, Monica Holtan Kongsjorden fra Monicas stoppested og Trine Sigurdssøn fra Ungt Entreprenørskap Buskerud. Deres begrunnelse var: Denne elevbedriften har svart på alle punktene i dette oppdraget. De har løst en samfunnsmessig utfordring og kan henvise til statistikk som viser at dette er en utfordring i samfunnet. Innovasjonen ligger i forenklingen av dagens løsning. Og gjør det mulig og høyne aktivitet og redusere ensomhet for ungdom 13-17.

Beste stand - SLH EB

SLH stand

Prisen for Beste stand gikk til SLH EB (Security Lock Helmet) fra Haugsbygd ungdomsskole. Premien på kr 1000, - ble sponset av Sparebank 1 Hallingdal og Valdres. Juryen besto av Margit Kristine Berg fra Sparebank 1 Hallingdal og Valdres, Hanne Lybekk fra Kopisenteret Kongsberg og Henrik Reiersen, Utstillingsdesign, Åssiden vgs. Deres begrunnelse var: Vinneren har en tydelig sammenheng i fargebruk, som samsvarer godt med produktet. Standen har et klart budskap jeg er både oversiktlig og informativ. Produktet er kreativt, dette er noe vi ikke har sett før – men som juryen definitvt hadde brukt :)

Beste presentasjon på stand - Zmart inventions EB

Prisen for Beste presentasjon på stand ble vunnet av Zmart Inventions EB fra Killingrud ungdomsskole. Premien på kr 1000,- ble sponset av Hønefoss sparebank. Juryen besto av Tone M. Aas Skålevik fra Buskerud teater, Lise Kristin Hjermundrud fra WILDCAT AS, Steinar Danielsen fra Godt Sagt og Anniken Eilertsen fra Service og Samferdsel, Eiker vgs. Juryens begrunnelse var: Veldig bra kunnskap om produktet, som viste seg i presentasjonen med stor troverdighet. De framstod som åpne, ærlige og åpnet for diskusjon. Vi mener at dette er en troverdig presentasjon.

Beste elevbedrift Grønt og genialt - Mork EB

Prisen for Beste elevbedrift Grønt og genialt ble vunnet av Mork EB fra Galterud skole. Premien på kr 1000,- ble sponset av Renovasjonsselskapet for Drammensregionen. Juryen bestod av Marianne Holen fra Renovasjonsselskapet for Drammensregionen, Bjørnar Bjelland fra Grønn næringskompetanse AS og Vilde I. H. Håvardsrud fra Grønn ungdom/MDG. Juryens begrunnelse: Vinneren møter et behov i markedet både lokalt og nasjonalt, og kanskje også globalt på en nyskapende måte. Produktet konkurrerer med et eksisterende produkt som vi bruker enorme mengder av i Norge, men som utgjør et stort miljøproblem. Produktet skaper ikke avfall, det kan til og med spises opp! Gruppen har svart på alle utfordringen i oppgaven. Vi gleder oss til produktet forhåpentligvis kommer på markedet, slik at vi kan spise opp engangsbestikket vårt. Til forskjell fra annet spisbart bestikk, vil dette nemlig smake godt, tilpasset f.eks. ulike typer iskrem. Og er man mett, kan det gjenvinnes med matavfall.

 

Beste design til viskom-studenter

Prisen for beste design gikk til studentene Nina Jenssen, Linn Akselsen og Martine T. Hjorthaug ved Visuell kommunikasjon, HSN, som hadde designet reklamemateriellet til gruppen fra Haugsbygd ungdomsskole med ideen Security Lock Helmet EB.

Vi gratulerer alle vinnerne, og takker elever og jury for en inspirerende og innovativ dag!

Presseoppslag fra dagen: