Elevbedrift fra Galterud skole i Drammen kåret til landets grønneste entreprenør

Buskerud · 31 mai 2018

Elevbedrift fra Galterud skole i Drammen kåret til landets grønneste entreprenør

Torsdag 31. mai gikk landsfinalen for prosjektet «Grønt og genialt» av stabelen på Granstunet kjøpesenter i Oppland. Finalen var lagt inn som en del av Region Øst-mesterskapet for elevbedrifter, og hele 18 elevbedrifter fra hele landet deltok i kategorien hvor de konkurrerte om å bli landets grønneste elevbedrift. Helt til topps i den grønne kategorien gikk elevbedriften «Mork EB» fra Galterud skole i Drammen, med sitt spiselige bestikk. Siden i høst har elevene på 9. trinn jobbet med å utvikle en innovativ og bærekraftig løsning på det stadig økende plastproblemet verden står overfor.

Grønt og genialt er et samarbeidsprosjekt mellom Ungt Entreprenørskap og Barne- og Likestillingsdepartementet. Mål for prosjektet er å bygge opp kunnskap om de samlede miljøutfordringene og skape nysgjerrighet og vitetrang for natur- og miljø blant den oppvoksende generasjonen. Kort sagt handler det om å finne smarte løsninger på de miljøproblemene menneskene på jordkloden står overfor i dag, og å sette fokus på reduksjon av forbruk.

Finalen i Buskerud ble arrangert i februar, og Mork EB ble sammen med Zmart Inventions EB fra Killingrud ungdomsskole, kåret til å representere fylket i landsfinalen. Siden fylkesfinalen har jentene videreutviklet sitt produkt, og utviklet sine prototyper til å passe til både salte og søte matretter. Deltagerne i elevbedriften forteller om mye arbeid, mye læring og mye gøy: Dette er veldig overraskende og vi er veldig glade. Vi har jobbet tett sammen som et team og jobbet mye med å utvikle og teste prototypen. Vi brenner for at det skal bli mindre plast i verden! sier Misbah Bibi, Mille Bergflødt og Annika Bunæs.

photo_2018-05-31_13-39-07

Mork EB har utviklet både salte og søte versjoner av sitt spiselige bestikk.

Juryen var svært imponert over jentenes arbeid og sier i sin begrunnelse: Produktet bidrar til bærekraftig forbruk ved å erstatte et plastprodukt. Det at produktet kan spises, appellerer til store og små. Det er både et nasjonalt og internasjonalt behov, spesielt når engangsprodukter fases ut. For øvrig ble produktet presentert på en fristende måte.

I tillegg til prisen for beste grønne entreprenør vant Mork EB 1. plass for beste logo, og Zmart Inventions EB 2. plass for beste logo på messa.

2. plass Beste logo - Zmart Inventions EB

Zmart Inventions EB fra Killingrud ungdomsskole var den andre av Buskeruds "grønne" bedrifter som fikk delta i den nasjonale finalen. Deres idé er et innovativ batteri som lades ved hjelp av solceller og hvor kjernen kan byttes og resirkuleres. De konkurrerte også i flere andre kategorier og vant 2. pris i Beste logo.