Samarbeidsprosjekt mellom to ungdomsskoler vant Innovation Camp 2015/16

Buskerud · 4 feb 2016

Samarbeidsprosjekt mellom to ungdomsskoler vant Innovation Camp 2015/16

Torsdag 4. februar var nesten 80 elever fra hele Buskerud samlet til finale i Innovation Camp. Innovation Camp er en idékonkurranse for 9. trinn, arrangert for 12. år på rad av Ungt Entreprenørskap Buskerud. Dommere fra lokalt næringsliv og andre besøkende fikk se elevbedriftene presentere sine innovative idéer på stand. Elevbedriften Lock-it fra Hole ungdomsskole og Hov ungdomsskole stakk av med førstepremien for Mest innovative idé, for sin sykkel/multi-lås med fingeravtrykkscanner.

Løsning på lokale utfordringer
Dette skoleåret har over 1600 elever deltatt i de innledende skolerundene. Med fokus på teknologi, design, redesign, kulturelt eller sosialt entreprenørskap har elevene jobbet i kreative prosesser for å finne fram til innovative ideer som kan løse utfordringer i lokalsamfunnet. De beste elevgruppene fra hver skole har dannet elevbedrifter rundt sin idé og deltatt i mellomrunder i Drammen og Hønefoss. 18 elevbedrifter gikk videre fra mellomrundene til finalen.  

Gode forberedelser
I forkant av finalen var elevene på Design Workshop med studenter fra Visuell Kommunikasjon ved Høgskolen i Sørøst-Norge, som hjalp bedriftene med å utforme logo og profilmateriell. Elevene har også jobbet for å utvikle sine ideer og bygge stand som presenterer produktene på en best mulig måte under finalen. Finalen ble arrangert på Papirbredden i Drammen hvor elevene fikk vist seg fram for dommere, studenter og andre besøkende. Det var for anledningen hentet inn et svært kompetent dommerpanel fra lokalt næringsliv, og hoveddommer Trond Ask Henriksen fra Hallingdal Etablerersenter var imponert over det han så: «Det har vært mange gode idèer og produkter som lett kan og bør settes ut i livet. Det er betryggende for fremtiden at vi har så mange kreative og innovative ungdommer!»

Snakke med dommer

DOmmere

Premieutdeling
Etter at elevene hadde vist seg fram på stand i 2,5 timer var det klart for å presentere dommernes avgjørelser. Først ut var prisen for beste design, som ble bedømt av faglærere fra institutt for Visuell Kommunikasjon ved HSN. VisKom-studentene Anna Torst Saatvedt og Oda Marie Sondal vant prisen for beste design for sitt arbeid med elevbedriften SmartBook.

Test1_3

Prisen for Beste stand, sponset av Sparebanken Øst, gikk til SnailAway fra Slemmestad ungdomsskole. SnailAway er et hageredskap som effektivt fjerner snegler fra hagen. Juryen, som bestod av Ole Bjørn Rasmussen fra Trelleborg Offshore, Elin Bryn Thorsen fra Ungt Entreprenørskap Telemark og Kristin Ophus fra Design og Håndverk ved Åssiden VGS hadde følgende tilbakemelding til vinnergruppen: "Dommerne var imponert over kreativiteten og frodigheten som umiddelbart kom fram. Gruppen har skapt en stemning, som får produktet tydelig fram. Standen oste av wow-faktor og var vanskelig å ta øynene bort fra."

Beste stand

SnailAway

SnailAway fra Slemmestad ungdomsskole: Mari Evensen, Marie Billington Espeland, Martin Hansen og Joseph Vadseth
Foto: Iris Ungdomsbedrift

 

Prisen for Beste presentasjon på stand, sponset av Skue Sparebank, ble vunnet av Dentaboys fra Svensedammen skole. Guttene hadde utviklet "Tanntrådbørsten", og som navnet sier er en tannbørste og tanntrådholder i ett. Jureyen, som bestod av Magne G. Vegel fra Pan innovasjon, Trond Ask Henriksen fra Hallingdal etablerersenter, Else Karin Berg Tafjord fra Skue sparebank, Live Fagereng fra NOFAS og Lisbeth Torkildsen fra Næringsforeningen i Drammensregionen/Etablererveiledningen hadde følgende tilbakemelding til Elevbedriften: "Det var en engasjerende presentasjon hvor alle i gruppen deltok, supplert med en illustrerende video, som viste hvordan produktet skulle brukes. Utviklet en QR-kode som linket oss rett til hjemmesiden."

Dentaboys

DentaBoys fra Svensedammen skole: Thomas Defries, Håkon Bekkestad, Magnus August Weidemann, Sondre Holen og Jakob Finstad
Foto: Iris Ungdomsbedrift

Årets vinner av Mest Innovative produkt, sponset av NHO Buskerud, og vinner av årets Innovation Camp ble Lock-it fra Hov ungdomsskole og Hole ungdomsskole. I mellomrunden hadde gruppene fra disse to skolene såpass like ideer, at de ble oppfordret av juryen til å slå seg sammen til én gruppe. Elevene tok utfordringen og startet samarbeidet umiddelbart - noe som gav gode resultater! Deres produkt Lock-it er en multilås som låses opp med fingeravtrykk. Gruppen har i samrbeid med Tronruud Engineering fått utviklet en prototype med forskjellig lengde på låsen og har lagt inn ulike smarte funksjoner. Juryen var den samme som for beste presentasjon, og gav gruppen følgende tilbakemelding: "Behovet er definert og beskrevet. God teknisk løsning, som kan videreutvikles. Kvalitetssikret med lokal industribedrift som ser et potensiale, og som ønsker en videreutvikling av produktet. Stort salgspotensial, gode kunnskaper om produktet og god presentasjon. Dette har vi tro på!"

Lock-it

Lock-it: Mathea Holm, Sara Bakken, Silje Bondehagen, Gina Engen fra Hov ungdomsskole og Maiken Hansen, Rasmus Aanje, Theodor Myklebusthaug og Sara Skille fra Hole ungdomsskole
Foto: Iris ungdomsbedrift

Deltagerne i vinnergruppa var litt skjelvne, men veldig glade rett etter offentliggjøring av vinneren: «Vi har lært mye underveis, og det har vært veldig spennende og gøy! Vi har jo jobbet sammen på tvers av to skoler, og det har vært godt samarbeid hele veien. Vi har fått veldig god hjelp av Tronrud Engineering på Ringerike med utvikling av prototype – de har vært en god støtte og mener at produktet har et stort potensiale.»

 

Vi i Ungt Entreprenørskap Buskerud vil takke alle elever, lærere, skoler, veiledere, dommere og sponsorer for en fantastisk Innovation Camp, god deltagelse og mye kreativitet!