Ane's reisebrev fra Canada

Finnmark · 25 aug 2019

Ane Hansen Masvik

Ane Hansen Masvik, daglig leder i Finnmarksreisen UB, ble beste selger på årets Fylkesmesse for Ungdomsbedrifter. Premien ble innkassert i sommer med deltakelse på JA Youth Success Summit i Calgary, Canada, 20.-27. juli. Her deltok det studenter fra hele verden, bl.a. Hong Kong, Kina, Cayman, Bahamas, USA. Fra Norge deltok det til sammen 6 ungdommer, som gjennom året har utmerket seg i, og med sin UB. Disse kom fra Akershus, Østfold, Telemark og Finnmark.
Ane har skrevet reisebrev fra, og om turen - les og la deg inspirere, og kanskje imponere.

Hele turen min til Canada startet med en ganske lang reise på ca.20 timer. Disse timene var gull når det kom til å skape vennskap med de fra Norge. Vi fikk god tid til å bli ordentlig kjent med hverandre før vi kom til store Calgary. Dette var noe jeg satt stor pris på siden jeg følte jeg fikk en trygg base og det er det alltid godt å ha når man reiser alene på arrangementer.

Jeg ble fort ganske god venn med den andre jenta fra Norge, Elise.

Bilde 1

Ane og de andre fra Norge

 

Første dagen brukte vi i Downtown Calgary. Der gikk vi for det meste rundt og så siden vi ønsket å se byen tidlig siden vi visste vi kom til å få lite tid til det. Calgary er helt fantastisk! Det er en følelse og god stemning i byen som gjør enhver person i godt humør. Flinke gatemusikanter, stilige bygninger og koselige parker med masse forskjellige mennesker er noe jeg virkelig kommer til å huske fra Downtown Calgary. Når vi kom tilbake fra byen visste vi at romkameratene våre var kommet. Det var utrolig spennende å møte de! Jeg bodde på et rom med 3 andre jenter fra Canada. Chloe, Jennifer og Lorynn var mine romkamerater og jeg kunne ikke vært mer fornøyd. De var utrolig interessert i Norge og vi satt lenge og delte historier fra byene våre og oss selv. Jeg hadde en liten klump i magen for å snakke engelsk i en hel uke men heldigvis tok det bare 10 min før det føltes ut som om jeg var amerikaner selv! Første kvelden hadde vi middag og en instagramutfordring. Det gikk ut på at man skulle gå med romkameratene sine og ta forskjellige typer bilder på forskjellige plasser på campus. På denne måten ble vi bedre kjent med hverandre og campus.

‘’Make a human pyramide in front of Heritage Hall’’

Bilde 2

Andre dagen i Calgary og første dagen med program gikk til foredrag og business challenge. Vi startet dagen med et foredrag fra Fahad som snakket om ‘’10 success skills’’. Foredraget hans var utrolig inspirerende. Du vet sånne folk som får deg til å tro du kan bli astronaut, doktor og alt det umulige? Han var en sånn person og han var fantastisk å høre på! Han snakket om sine egne erfaringer og historier, samtidig som han snakket om ting som ungdommen kunne relatere seg til. Etter det snakket Amanda Hamilton. Hun er en interiørdesigner og har eget firma. Hun snakket mye om hvordan hun kom seg fra der jeg er nå til der hun er nå. Når hun hadde snakket litt om sine erfaringer og hvordan hun hadde brukt ‘’10 success skills’’ for å komme seg dit hun er i dag, hadde vi et panelintervju med to entreprenører som er utrolig suksessfulle. Her var det mange gode spørsmål og svar som svarte ubesvarte spørsmål etter de to første foredragene.

Etter vi hadde hørt på alle disse inspirerende entreprenørene, gikk vi over til noe litt annet. Det var en veldig suksessfull idrettsutøver som var neste til å snakke. Han snakket om hvordan han brukte ‘’10 success skills’’ for å komme seg til topps som idrettsutøver. Det var veldig interessant å høre at man kunne bruke de på noe annet enn entreprenørskap og hvordan han gjorde det. Jeg ble overrasket over hvor mye jeg klarte å ta til meg av det de sa og hvor inspirerende hver og en var. Hodet mitt var stappet av masse nyttig informasjon og vi var ikke halvveis gjennom dagen engang, hvor fantastisk er ikke det?

Så kom tiden vi alle hadde ventet på, det var på tide å få business challenge og laget utdelt. Jeg fikk et lag som jeg var veldig fornøyd med. Vi var folk fra mange forskjellige plasser. Det gjorde at vi alle ble kjent med hverandre på samme nivå. Vi trakk oppdrag B som var ‘’To complete the closeure of one coal mine with the least impact possible on the empolyees, community, environment, and remain in good standing in the public/investor’s eyes’’ Denne oppgaven var en stor utfordring siden ingen av oss har noe erfaring med kullgruver. Vi startet tidlig å undersøke andre kullgruver og negative/positive konsekvenser det hadde for byen. Vi holdt på med dette frem til 10 på kvelden og hadde til da startet å komme med noen løsninger.

Den tredje dagen gikk for det meste til å jobbe med oppgaven. Vi jobbet i ett frem til lunsj og hadde nesten ferdigstilt løsningene våre. Etter lunsj hadde vi et foredrag der det ble snakket om hvordan man ‘’pitcher’’ eller introduserer seg selv eller produktet sitt på best mulig måte. Det var smart å ha dette foredraget som både en pause i jobbingen og siden vi hadde salgsmesse neste dag. Det var et veldig lærerikt foredrag og jeg ble litt mer obs på småting når jeg pitchet både meg selv og produktet mitt etter dette. Når foredraget var ferdig var det jobbing med oppdraget resten av dagen. Vi avsluttet jobbingen rundt midnatt og da sa vi oss meget fornøyd med løsningen og undersøkelsene vi hadde gjort!

Den fjerde dagen gikk til deg jeg liker alle best, salgsmesse! Vi hadde salgsmessa på det lokale biblioteket som lå i Downtown Calgary. Det er en av de fineste byggene jeg noen gang har sett, helt fantastisk! Bygget er også designet av Snøhetta. Det synes vi nordmenn er litt stilig å fortelle canadierne. På biblioteket holdt vi salgsmesse i 4 timer der vi informerte både besøkende, andre deltagere og dommere om produktet vårt og litt om ungdomsbedriften i seg selv. Denne dagen var ganske høyt oppe på lista på min del siden jeg liker så godt å snakke med folk om både ungdomsbedriften og produktet, og om alt annet som skulle passe seg! De fleste vil nok kalle meg over gjennomsnittet pratsom.

Bilde 3

Når salgsmessa var ferdig, var det tid for å presentere løsningene våre på oppgaven. Det ble valgt ut 5 canadiere fra gruppen min som presenterte løsningen og jeg syntes presentasjonen gikk veldig bra. Jeg ble helt overrasket når jeg hørte hvor mange forskjellige og kreative løsninger det var på denne oppgaven. Det blomstret virkelig potensiale og kreativitet i den salen!

Den siste dagen brukte vi i ‘’The Mountains’’ i en turistby som heter Banff og ved Lake Louise som er en fantastisk flott innsjø 1750moh.  Naturen var faktisk veldig lik Norge, det var urørt og utrolig fint. Det var veldig godt å få en turistdag slik at vi fikk muligheten til å se hva som er i Calgary.

Bilde 4

Ane - gruppebilde

 

Når vi kom tilbake fra den fantastiske turen, var det rett i sminkingen før gallamiddagen startet. Vi spiste utrolig god mat og fikk tildelt cowboyhatter og hadde cowboyhattsermoni, det var utrolig moro!

Etter det hadde vi prisutdeling. Her fikk vi alle sjokk når Finnmarksreisen UB ble ropt opp som vinneren av ‘’most engaging tradeshow booth’’. Det var utrolig gøy siden det var veldig uforventet.
Etter prisutdelingen og middagen hadde vi dans med god musikk og utrolig god stemning.
Når kvelden ble avsluttet sa vi fra Norge ha det til de andre deltagerne. Det var litt trist siden vi visste vi sikkert ikke kom til å se de igjen, men vi utvekslet instagram slik at vi kan følge med hverandre.

Ane - vinnerbilde

Ane - diplom

UB-året:
Finnmarksreisen UB har hatt et veldig spennende UB-år. Vi har alltid vært svært motivert, selv når vi hadde 130.000 i produksjonsutgifter og ingen aning om hvordan vi skulle få dekt det. Vi var motivert selv når alle kveldene våre gikk til å skrive dokumenter til Fylkesmessa og Norgesmesterskapet. Denne motivasjonen var til tider ikke like lett å holde oppe, men med støtte og hjelp fra både lærere og UE, var det veldig sjeldent vi ikke var utrolig motivert til å jobbe med UB-en. Scenepresentasjonen vår er noe jeg husker godt. Vi var nervøs for den før NM, men etter en videosamtale med UE Finnmark, var vi alle 100% selvsikker på scenepresentasjonen, og motivasjonen var atter en gang på topp.

Noe som jeg synes er undervurdert i et støtteapparat som UE, er det å dele øyeblikk og gleder. Når både Finnmarksreisen og jeg vant på FM, ble UE minst like glad som oss, og når jeg tenker på det den dag i dag må jeg enda smile litt for meg selv. Selv om jobben til UB-en i seg selv spiller en så stor rolle i dette, er også UE en stor del av reisen vår og har satt seg fast i hjerte mitt, både som enkeltpersoner og bedrift. Alt fra nervøs gråt til gledestårer har vært delt med UE, og det er jeg utrolig glad for at jeg hadde muligheten til.

Denne reisen var den mest fantastiske, lærerike og mest spennende reisen jeg har vært på. Jeg er evig takknemlig for denne muligheten og misunner alle som er med på dette i fremtiden. Dette er virkelig noe jeg ikke ville vært foruten.

:::::::::::::::

Tusen takk for innsatsen Ane! Du har representert deg selv, UB'en, Alta vgs. og UE Finnmark på en fabelaktig måte. Lykke til videre, og med lærlingetida - vi ses!

Takk også til Ishavskraft AS som samarbeidspart til prisen "Beste selger".