En hel dag med entreprenørskap på Skogfoss Oppvekstsenter

Finnmark · 2 april 2017

4. 5.6. og 7. klasse klar til programmet Vårt Lokalsamfunn

Mandag 27.mars var Ungt Entreprenørskap Finnmark med veileder Cecilie Hansen og rådgiver Nina Danielsen på Skogfoss Oppvekstsenter med programmet Vårt Lokalsamfunn.

Programmet gir elevene innsikt i hvordan lokalt arbeids- og næringsliv er viktig for deres hverdag. Det styrker også deres lokale identitet og viser hvordan de selv kan bidra til å påvirke utviklingen i sitt eget lokalmiljø.

Cecilie Hansen var med som ekstern veileder fra lokalt næringsliv. Elevene kjenner godt til Cecilie som tidligere ordfører og bonde fra Svanvik nå konsulent med kontor på Bioforsk Svanhovd.

Programmet Vårt Lokalsamfunn er basert på elevaktivitet, diskusjon og refleksjoner, og dette ble absolutt praktisert gjennom hele dagen. I tillegg er det vektlagt følgende:

  • bevissthet om lokal identitet
  • kunnskap om ressursgrunnlag og lokalsamfunn
  • innsikt i næringsvirksomhet og yrkesgrupper
  • innsikt i demokratiske prosesser

Elevene på Skogfoss var meget godt orientert og kjent i lokalsamfunnet, og diskusjonen gikk meget varm i prosessen «hva skal vi ha i den tomme butikken».

Etter lange diskusjoner og gode argumenter fra hver gruppe om at vårt forslag var det beste, åpent og hemmelig valg fikk prosjektet «tursafari» med løver og rutsjebane flest stemmer og dermed plass i «det tomme lokalet». Dette tilbudet finnes ikke i dag, vil trekke mange kunder og turister samt gi mange arbeidsplasser til Skogfoss og Pasvik. 

Elevene skal bygge sitt eget lokalsamfunn med både hus, butikker, kommunale bygg, skoler, parker, svømmehall etc. Her må de prioritere og bli enig i gruppa om hva de synes vi er viktig å ha der de bor og lever. 

Et av temaene i programmet er å snakke om næringer og yrker i lokalsamfunnet. Her får elevene hvert sitt yrke og skal fortelle litt om hva de gjør, kundegrunnlag og inntekter. I slutten av måneden får de lønn for jobben de har utført. Alle private får lønn fra kunden, mens de offentlige ansatte får lønn fra kommunen eller staten. Denne lønnen hentes inn gjennom at alle betaler skatt. På denne måten får de en forståelse for hvor viktig det er at alle betaler skatt. Skatten gjør det også slik at vi kan ha offentlige bygninger, skoler, lærere, skiløyper, veier etc.

Mye av dette viste elevene fra før, men det er aldri feil med oppfriskning og repetisjon. Elevene ønsket å leke ut sine yrkesroller i gymsalen. Her viste de hele samfunnet, hvordan man samhandler og hvor viktig hver yrkesgruppe er for at de som bor i lokalsamfunnet skal ha det bra.

Sara er baker og lager boller på bestilling til Cecilie Hansen. Et bakeri på Skogfoss er et ettertraktet og nødvendig tilbud mente Sara.

Helene har mye å gjøre siden alle vil pusse opp og det er mange nye bygg hun må snekre ferdig før sommeren