For handleglade kunder – Grønt og Genialt!

Finnmark · 11 nov 2016

For handleglade kunder – Grønt og Genialt!

Vinnergruppa: Annbjørg Håkenrud, Emma Karlsson og Malin Nilsen

Med sin løsning på utfordringen om redusert forbruk, satte vinnergruppa fokus på gjenbruk og redesign. I uke 43 gjennomførte hele 9. klassetrinn ved Sandfallet ungdomsskole Miljøuka – ei uke hvor miljø og redusert forbruk sto på timeplanen. Denne uka (45) var det miljøforedrag og Innovasjonscamp på skolen. De er med i Ungt Entreprenørskaps nasjonale prosjekt «Grønt og Genialt».

«Grønt og Genialt» er et prosjektsamarbeid mellom Ungt Entreprenørskap og Barne-, likestillings –og Inkluderingsdepartementet og UE Finnmarks lokale samarbeidspart Ishavskraft i Alta. Finnmark er ett av nå 9 fylker som deltar i prosjektet.
Departementene har vurdert skolesektoren som den mest effektive og målrettede kanalen for å nå fram til de unge. «Å nå de unge ser vi på som en fornuftig og langsiktig investering i framtiden» sier Trine Hogseth, rådgiver ved Ungt Entreprenørskap Finnmark.

Oppdraget på Innovasjonscampen

Med bakgrunn i Miljøuka, samt foredrag av UE om vær og klima, om hvilken påvirkning dette har på miljøet, ble selve Innovasjonscampen gjennomført torsdag 10. november på Sandfallet ungdomsskole. Her skulle elevene jobbe med å finne løsninger på et gitt oppdrag: Tenk at dere er gründere, som vil lansere et nytt produkt eller tjeneste på markedet. Det nye produktet eller tjenesten skal være noe som dere mener bidrar til at vi reduserer vårt forbruk. Det er viktig at dere beskriver godt hvem som er målgruppen for produktet/tjenesten.  
Engasjementet hos 9.klassingene var stort. De 18 gruppene (85 elever) jobbet ivrig og livlig med alt fra kreative øvelser, idéprosess og til endelig løsning i løpet av denne hektiske skoledagen.

IC 1

IC 2

IC 3

Elevene måtte presentere sine løsninger, og de ble fordelt på to ulike juryer. Fra hver av disse to juryene ble det kåret to finalister som dermed gikk til finalen. Dette innbefattet at disse fire gruppen nok en gang skulle presentere sine løsninger, men denne gangen fra scenen foran alle klassekameratene på trinnet. Det ble så kåret en vinner av Innovasjonscampen.

2-2

1

3

4

Idéer:
Bilde 1: Dopapir med skrift som skal motivere folk til å være miljøvennlige.
Bilde 2: Vinnerne
Bilde 3: Et stort drivhus hvor vi lagrer CO2 for å la planter gro fortere. produserer energi ved hjelp av solcellepanel.
Bilde 4: En app som beregner hvor mye mat du og familien din trenger på en uke. Du kan stille inn hvor mange den skal beregne til.

 

Vinneren

Vinnergruppa hadde tatt for seg utfordringen om redusert forbruk ved gjenbruk og redesign, og idéen deres lyder som følger: Vi lager handleposer av gamle gensere, t-shirter og singletter. Da kan vi bruke gamle klær på en fin måte, og vi slipper å bruke masse penger og olje på plastposene. Det spesielle med vår idé er at vi bruker de klærne folk ellers ville ha kastet. Vinnergruppa besto av totalt fire jenter: Annbjørg Håkenrud, Emma Karlsson, Malin Nilsen og Emilie H. Pedersen (måtte dra før skoleslutt).

Vinnerne og jury -1

Dette synes juryen var en meget god løsning som setter fokus på ei stor utfordring vi har i samfunnet i dag, sa Tommy Sarilla, fra juryen. Idéen bidrar til redusert forbruk, den treffer ei stor målgruppe, det er mange muligheter for produksjon, den er gjennomførbar, og ikke minst ville dette fungert som Elevbedrift. En god idé!

Dagens jury besto i tillegg til Tommy/forretningsutvikler, av Aud Hammerø/Ishavskraft, Torstein Johansen/Opplæringskontoret og Bjørn Pedersen/rektor ved Sandfallet skole. UE Finnmark er utrolig takknemlige for at de har satt av tid til å veilede og juryere fremtidens verdiskapere denne dagen.

Juryen

Fremtidens verdiskapere, altså elevene, har selv sagt bl.a. dette om selve dagen: gøy, en morsom skoledag, bra jury, greit å fremføre for jury, fint å jobbe praktisk, gruppene samarbeidet godt, fint å samarbeide….

UE Finnmark vil også trekke frem at noe bak suksessen med gode camper er når også lærerne er delaktige – så nok en gang, tusen takk til lærerne på Sandfallet u-skole!

 

Etter Innovasjonscampen

Etter Innovasjonscampen skal elevene på nyåret i gang med Elevbedrift (EB), der de fortsatt skal jobbe med «grønne» løsninger på klima og miljøutfordringene, fortsatt med fokus på forbruk, gjenbruk og redesign. De kan ta med seg idéene fra Innovasjonscampen rett over i EB, eller de kan komme opp med helt nye bedrifts-idéer.

Tenk så heldige elevene er, og hvilken læring de tilegner seg når de gjennom å drive Elevbedrift får erfare hvordan det er å starte, drive og avvikle en bedrift, sier Trine Hogseth entusiastisk. Elevene skal jobbe i et virkelig marked, med virkelige penger og med virkelige produkter/tjenester. UE Finnmark ønsker de lykke til :)

.

Alle våre programmer er forankret mot mål i kunnskapsløftet.

 Flere bilder fra Innovasjonscampen finner du på vår FB-side: Ungt Entreprenørskap Finnmark

UE Finnmarks lokale samarbeidspart i prosjektet Grønt og Genialt

Ishavskraft_Logo_RGB