"Frossen Finnmark" førte Foodmore UB til seier i matprosjektet 2016

Finnmark · 22 feb 2016

"Frossen Finnmark" førte Foodmore UB til seier i matprosjektet 2016

Foodmore UB, Sigve Pedersen, Stefan Stojanovic og Elias Johansen her sammen med prisutdeler Bjørn Bjørgve Eni Norge/Hammerfest

Foodmore UB fra Kirkenes vgs. stakk av med prisen for «Finnmarksmat i fremtiden» på Fylkesmessa for Ungdomsbedrifter i Alta, og ble dermed total vinner av matprosjektet 2015/2016.

Matprosjektet ,som i år er tredelt, begynte allerede høsten 2015 der 25 elever tilknyttet  Kirkenes, Alta, Nordkapp og Vardø møttes på Vardø videregående skole til Matuka 2015. I løpet av tre dager skulle disse 6 ungdomsbedriftene gjennom kreative prosesser utvikle forrett, hovedrett og dessert rettet mot et internasjonalt marked, òg med utgangspunkt i lokale råvarer.
Årets lokale råvarer var kongekrabbe, ost, reinsdyr, økologiske urterog rabarbra. Matuka ble deretter avsluttet med kokkekamp i Flerbrukshuset/Glasshuset i Vardø fredag 2. oktober. Her presenterte elevene sine retter for juryen som i år besto av Solveig Isaksen, Neil Lupton, Åse Vøllestad, Rita Dahl og Wiggo Kjellmann, og elevene disket også opp med smaksprøver til publikum.

Mail -og brevsignatur 2015

Samarbeidspartnere Matuka 2015

Jury 2015

Juryen Matuka 2015

Etter Matuka i høst har elever og lærere hatt en mellomarbeidsfase, del 2, der de har begynt jobben med å videreutvikle en av rettene, eller deler av menyen, til salgbart produkt. I denne mellomarbeidsfasen har alle deltakerskolene hatt en veilederdag med en kokk fra bransjen. Denne veilederdagen er det Tor Emil Sivertsen/Varangerkokken og Asbjørn Sandøy/Kokkejævel som har hatt rundt på skolene. Etter besøket var det opp til UB’ene å ferdigstille sitt produkt, salgbart og klart for prosjektets del 3, Fylkesmessa 2016.
Foodmore UB fra Kirkenes vgs. trakk det lengste strået med sin innovative og eksklusive «Frossen Finnmark» - is på pinne. Som total vinner av årets matprosjekt - "Finnmarks mat i fremtiden" skal de reise på studietur til Italia, Milano uke 19, mai 2016.

 

Litt om produktet:
Produktet har vi bestemt for å kalle Frossen Finnmark. Dette er en is på pinne. Halve isen er overtrukket med mørk sjokolade, mens den andre delen av isen er overtrukket med hvit sjokolade. På den hvite sjokoladen skal vi ha hjemmelaget strøssel. I emballasjen er det tre ispinner med hver sin smak. Smakene vi har tenkt og bruke er multebær, rabarbra, og lokal ost.  Denne desserten er ikke vanlig å finne i butikken og bruker lokale råvarer som gjør dette til en typisk Finnmarksdessert.

Foodmor UB - produkt

Om prosjektet

I korte trekk går matprosjektet ut på å sette fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer, samt å styrke rekrutteringen til matfagslinjer og matfagsbransjen. I tillegg er det et mål å øke antallet Ungdomsbedrifter innen matfag på videregående skole i Finnmark. Finnmark vil fremover trenge matfagsutøvere som kjenner de lokale- og unike råvarene vi har tilgang på, og som er klar over viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til det stadig mer matbevisste og kresne publikumet de kommer til å møte i fremtiden. I tillegg er det et poeng at våre framtidige kokker sprer "det gode ryktet" om våre lokale råvarer, det er dette som skal ut i våre restauranter og kjøkken. Kunnskap er et virkemiddel, og gjennom prosjektet ønsker vi å bidra til å gi disse elevene kompetanse på dette området.