Grønt og Genialt i Bjørnevatn - Sultne Mager EB mest sulten

Finnmark · 15 april 2019

Grønt og Genialt i Bjørnevatn - Sultne Mager EB mest sulten

Alle EB'ene på scenen, og en etter en presenterte de sine forretningsidéeer

Av 33 elever fordelt på 6 Elevbedrifter (EB) fra Bjørnevatnskole, var det Sultne Mager EB som ble vinner i kategorien Beste Grønt og Genialt EB da de hadde EB-messe på skolen 11. april 2019. De vant også prisen for Beste stand.

Det var stor spenning blant elevene på 9. trinn når de nå skulle vise frem hva de har jobbet med og hvordan de i sine forretningsidéer har tenkt grønt og genialt. EB-messa ble avholdt på skolen i forbindelse med et kveldsarrangement skolen hadde denne dagen. Det ble konkurrert i tre kategorier: Beste logo, Beste stand og Beste Grønt og Genialt EB.

Vinnerne i prosjektet og av Beste GG EB ble Sultne Mager EB. Fem av disse jentene skal nå få reise på EB-messe til Halden, Østfold i regi av UE-region øst 28. mai. Her vil de konkurrere mot de andre fylkene om å bli landets beste EB med «grønne tanker, idéer og løsninger».

Sultne Mager EB produserer lunsj til elevene på skolen av mat de har fått fra butikkene. De lager bl.a. bagetter med ulikt pålegg/fyll og salat til. De lager fruktkopper, fruktspyd og smoothie. Alt dette av mat butikkene egentlig skulle kaste. Overskuddet fra EB’en, går til klassekassa.

 

Forretningsidé:
Vi er en bedrift som lager et sunt og miljøvennlig lunsj-alternativ for elevene på skolen vår.
Måten vi kom frem til ideen var at vi ville gi elevene på skolen en sjanse til å velge et annet lunsj-alternativ for en billig penge. Vi ville også redusere matsvinnet fra butikkene, være plastfrie og kildesortere. Derfor er vi grønn og genial.

 

Sultne Mager EB vant Beste GG EB og Beste stand

IMG_5511

Øverst: Ramona, Julie, Karianne, Caroline og Yousef
 Nederst: Andrine, Elise, Beatriz, Maya og Mohammad

IMG_5368

IMG_5512

Grønn lunsj EB vant Beste logo

IMG_5514

Grønn lunsj EB

 

Juryen

Seks personer fra lokalt arbeids -og næringsliv stilt opp denne ettermiddagen på Bjørnevatn skole, og juryen lot seg imponere over elevene. Imponere over hvor gjennomtenkte og gjennomførte elevene er i sine forretningsidéer med tanke på oppdraget. De har et tydelig fokus på redusert forbruk, og de var reflekterte over de bærekraftmålene de dekket gjennom sine produkter.
Den positive juryen besto av Svein Werner Sundquist/Sundquist AS, Stig Hjelm/Sør-Varanger Bilteknikk, Jan Arne Jerijervi/glad pensjonert markedsfører, Torgeir Skogan/rektor Bjørnevatn skole, Kjersti Dahlberg/Kirkenes kompetansesenter og Gry Åsheim/Antons Hagesenter.

Juryen

Beste stand:  Sultne Mager EB

- Standen var ryddig og oversiktlig, og produktet kom tydelig fram.
- Alle i bedriften var til stedet og presenterte produktet på en positiv måte.
- De ansatte presenterte produktet slik at de fikk fram det miljøvennlige perspektivet, slik standen også var utformet.
- Utstillingen samsvarer veldig godt med bedriftens forretningsidé.

 

Beste Logo: Grønn Lunsj EB

- Vi fikk et godt inntrykk av logo.
- Logoen synliggjør det resirkulerte perspektiv.
- Tydelig at gjenbruk er i fokus.
- Vi kjenner igjen økopilene.

 

Beste GG EB: Sultne Mager EB

- Benytter mat som butikkene skulle kaste, og redder ressurser fra å bli kastet.
- En flott presentasjon som forklarer bedriften og dens miljøprofil.
- Gjør god rede for hvilke bærekraftmål de dekker.
- Levedyktig og god økonomi
- Gode avklarte roller i bedriften.

 

Bakgrunn

Grønt og Genialt» er et prosjektsamarbeid mellom Ungt Entreprenørskap og Barne-, likestillings –og Inkluderingsdepartementet og UE Finnmarks lokale samarbeidspart Ishavskraft i Alta. Finnmark er ett av seks fylker som deltar i prosjektet.

Departementene har vurdert skolesektoren som den mest effektive og målrettede kanalen for å nå fram til de unge. «Å nå de unge ser vi på som en fornuftig og langsiktig investering i framtiden».

Elevene har i vinter jobbet med kreativitet og Elevbedrift som metode. De har også hatt foredrag av UE Finnmark med fokus på klima, miljø, forbruk og bærekraft. Med bakgrunn i dette, og i de idéene og løsningene de har kommet fram til, har de etablert Elevbedrifter (EB).

 

Elevbedrift handler om å etablere, drive og avvikle en bedrift. Det handler først og fremst om læring og ikke næring. Fremtidens verdiskapere er dagens unge, så tenk for en læring det er å drive bedrift i et virkelig marked, med virkelige kunder og med virkelige penger, sier Trine Hogseth, rådgiver i UE Finnmark.

 

Beste logo, Grønn lunsj EB

Beste logo

Beste stand, Sultne Mager EB

Beste stand

Beste GG EB, Sultne Mager EB

Beste GG EB

 

Flere bilder fra messa og de andre EB'ene i vårt FB-album HER

Alle våre programmer er forankret opp mot mål i kunnskapsløftet.

Les mer om EB her: http://www.ue.no/Laerere-og-forelesere/Grunnskole-8-10-trinn/Elevbedrift