Kokkespirene trør til igjen

Finnmark · 25 sep 2017

Kokkespirene trør til igjen

Presentasjon for jury Matuka 2016

Når Ungt Entreprenørskap Finnmarks matprosjekt «Finnmarksmat i fremtiden» sparkes i gang, er 7 Ungdomsbedrifter med 27 elever fra restaurant –og matfag klare til kreativ kokkelering. De møtes i Vardø for å delta på Matuka 2017, del 1 av matprosjektets 3 deler. Her skal de trylle fram kulinariske smaksopplevelser basert på lokale råvarer og økologiske produkter. Elevene kommer fra Alta-, Nordkapp-, Vardø- og Kirkenes videregående skole, i tillegg til 2 elever fra Carlo Porta kokkeskole i Milano, vår samarbeidsskole i Italia.

Tirsdag 26. september er avspark for prosjektet Finnmarksmat i fremtiden.
Vi starter dagen med bedriftsbesøk til TINE Tana, og med besøk på Varanger samiske museum. Utpå ettermiddagen er vi på plass på Vardø vgs. og fra nå av vil kreativiteten stå i fokus.
Elevene skal i løpet av prosjektuka jobbe sammen for å skape gastronomiske retter basert på lokale råvarer, urter og økologiskproduserte matvarer. Gjennom uka etablere elevene grunnlag for kreative- og innovative produkter i sine egne Ungdomsbedrifter.
Årets veileder, som har god kjennskap til lokale råvarer fra vårt «skattekammer», er Paramjeet Singh Bedi, eier og driver av den indiske restauranten Indigo i Vadsø. Det kan bli spennende når «nytt krydder» møter fremtidens kokkespirer.

Ideprosess 2015

Lokale råvarer

Fredag 29. september kl. 09.30 avsluttes uka med kokkekamp i Glasshuset (flerbrukshuset) i Vardø, og her skal elevene presentere sine retter for en jury. Elevene starter sine forberedelser med maten allerede kl. 08.00, og etter juryeringa som starter kl. 09.30, vil det kl. 10.45 bli smaksprøver for publikum.

I årets jury under kokkekampen sitter Neil Lupton/kokk, Tom Andreas Hætta/Fylkesmannen i Finnmarks landbruksavdeling, Tor Emil Sivertsen/Varangerkokken og Sander Kristiansen/lærling og tidligere deltaker i Matuka.

Kokkekamp 2016

Finnmarksmat i fremtiden.

Prosjektet eies og ledes av Ungt Entreprenørskap Finnmark, men er etablert i tett samarbeid med, og finansiert av Fylkesmannen i Finnmark og ENI/Goliat.
Lokale bidragsytere og råvareleverandører leverer førsteklasses lokale råvarer til prosjektet. I år bidrar Finnmark Rein, Norway King Crab, Ostemaker Øverli, Hildonens bakeri, BAMA/Aakre, ASKO og TINE meierier. De videregående skoler i Finnmark og Opplæringskontoret for mat og restaurantfag er også viktige samarbeidspartnere.

Finnmarksmat i Fremtiden setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale urter, økologiske- og lokale råvarer. Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, til matfagsbransjen, samt øke antallet Ungdomsbedrifter innen restaurant- og matfag på de videregående skolene i Finnmark.

Finnmark vil også i fremtiden trenge matfagsutøvere som kjenner de unike råvarene vi har tilgang til «rett utfor stuedøra» vår, og som er bevisste viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til et variabelt publikum, både i et lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv.

Det er også viktig at våre framtidige kokker sprer "det gode ryktet" om våre lokale råvarer. Kunnskap er et virkemiddel, og gjennom prosjektet håper vi å kunne bidra til at elevene får kompetanse på nettopp dette området.

Matprosjektet er tredelt:
1. Matuka med kreative prosesser og kokkekamp
2. Veilederdag på skolene av kokk fra bransjen
3. Fylkesmessa (FM): En av rettene eller deler av menyen skal være videreutviklet til et salgbart produkt. Av råvarene fra Matuka må også UB’ene lage forrett eller hovedrett som de serverer jury på FM, samt smaksprøver til publikum.

UE Finnmark ønsker dere alle velkommen til Glasshuset (Flerbrukshuset) i Vardø fredag 29. september, klokken 09.30, for å se og smake på hva framtidens Finnmarks-kokker/gründere har prestert gjennom ei ukes kreativ og hard jobbing.

Samarb.partnere Matuka 2017

 For mer informasjon kontakt:
Trine Hogseth, rådgiver, Ungt Entreprenørskap Finnmark, tlf. 97 54 77 21.
Svein Tore Dørmænen, styreleder, Ungt Entreprenørskap Finnmark, tlf. 92 03 59 00