Kokkespirene trør til igjen med kreative retter på menyen

Finnmark · 24 sep 2018

Kokkespirene trør til igjen med kreative retter på menyen

Fra Matuka 2017 - det veiledes og drøftes

Når Ungt Entreprenørskap Finnmarks matprosjekt nok en gang tar til, er 5 Ungdomsbedrifter med 20 elever fra restaurant –og matfag, og kokk –og servitør klare til kreativ kokkelering. De møtes i Vardø for å delta på Matuka 2018, del 1 av matprosjektets 3 deler. Her skal de trylle fram gastronomiske smaksopplevelser basert på lokale råvarer og økologiske produkter. Elevene kommer fra Alta-, Nordkapp-, Vardø- og Kirkenes videregående skole.

Tirsdag 25. september er avspark for prosjektet
Vi starter dagen på Vardø vgs. med bli-kjent-øvelser og samarbeidsøvelser på programmet. Deretter går vi i gang med kokkelering, og fra nå av vil kreativiteten stå i fokus.
Elevene skal i løpet av prosjektuka jobbe sammen for å skape gastronomiske retter basert på lokale råvarer, og de skal lage både forrett, hovedrett og dessert. Gjennom uka etablere elevene grunnlag for kreative- og innovative produkter i sine egne Ungdomsbedrifter.

                       
Torsdag 27. september kl. 16.00 avsluttes uka med kokkekamp i Glasshuset (flerbrukshuset) i Vardø, og her skal elevene presentere sine retter for en jury. I år gjennomfører vi kokkekampen på ettermiddagen, noe som vi håper skal være mer publikumsvennlig.
Elevene starter sine forberedelser med maten allerede kl. 14.30 i Glasshuset, og etter juryeringa, som starter kl. 16.00, vil det kl. 17.30 bli smaksprøver for publikum.

Kokkekamp

Årets jury under kokkekampen består av Tor Emil Sivertsen/Varangerkokken, Solveig Isaksen/kokk, Eirin B. Utsi/TINE meierier Tana, Audun Mortensen/kokk/Varangerfestivalen og Marthe Helene Nilsen/lærling og tidligere deltaker i Matuka.
                                                                                                                                

Årets veileder, som har god kjennskap til lokale råvarer fra vårt «skattekammer», er Stig Arvola, konditor, baker og kokk. Har driver i dag kantina på Statens hus i Vadsø, og han driver catering av mat til små og store anledninger, parallelt med å bygge opp sitt eget firma, sin egen bedrift med fokus på fisk. En ny veileder vil alltid føre med seg noe nytt inn i matuka, det tror vi også Stig vil gjøre. Utover dette har vi med oss på UE-laget bidragsytere fra det lokale næringslivet i Finnmark, både som jury, men også på leverandørsida  – disse er gull verdt for oss.

Finnmarksmat i fremtiden - matprosjektet
Prosjektet eies og ledes av Ungt Entreprenørskap Finnmark, men er etablert i samarbeid med, og finansiert av bl.a. ENI/Goliat.

Lokale bidragsytere og råvareleverandører leverer førsteklasses lokale råvarer til prosjektet.  
I år bidrar Vardøbruket, Sjømatsenteret i Vardø, Ostemaker Øverli, BAMA/Aakre, ASKO og TINE meierier.

De videregående skoler i Finnmark og Opplæringskontoret for mat og restaurantfag er også viktige samarbeidspartnere.

Samarbeidspartnere 2018

 

Matprosjektet setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer. Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, til matfagsbransjen, samt øke antallet Ungdomsbedrifter innen restaurant- og matfag, kokk –og servitør på de videregående skolene i Finnmark.

Finnmark vil også i fremtiden trenge matfagsutøvere som kjenner de unike råvarene vi har tilgang til «rett utfor stuedøra» vår, og som er bevisste viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til et variabelt publikum, både i et lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv.

Det er også viktig at våre framtidige kokker sprer "det gode ryktet" om våre lokale råvarer. Kunnskap er viktig, og gjennom prosjektet håper vi å kunne bidra til at elevene får kompetanse på dette området.

Matprosjektet er tredelt:
1. Matuka med kreative prosesser og kokkekamp
2. Mellomarbeidsfase
3. Fylkesmessa (FM) 2019: En av rettene eller deler av menyen skal være videreutviklet til et salgbart produkt. Av råvarene fra Matuka må også UB’ene lage forrett eller hovedrett som de serverer jury på FM, samt smaksprøver til publikum.

UE Finnmark ønsker dere velkommen til Vardø vgs. i løpet av uka, og vi håper så mange som mulig kommer til Glasshuset (Flerbrukshuset) i Vardø torsdag 27. september, klokken 16.00, for å se og smake på hva framtidens Finnmarks-kokker/gründere har prestert gjennom ei ukes kreativ og hard jobbing.

For mer informasjon kontakt:

Trine Hogseth, rådgiver, Ungt Entreprenørskap Finnmark, tlf. 97 54 77 21.

Pernille Karella Augedal, daglig leder, Ungt Entreprenørskap Finnmark, tlf. 92 65 47 79