Kudrit blir drivstoff – Grønt og Genialt!

Finnmark · 2 nov 2018

Kudrit blir drivstoff – Grønt og Genialt!

Juryen sammen med vinnergruppa, som besto av Henrik, Sondre, Storm og Dag Robel (Aksel var borte da bildet ble tatt)

Med sin løsning på utfordringen om redusert forbruk, satte vinnergruppa fokus på miljøvennlig tiltak.

I uke 44 gjennomførte hele 9. klassetrinn ved Sandfallet ungdomsskole Miljøuka – ei uke hvor miljø, redusert forbruk og bærekraft sto på timeplanen. Denne uka var det miljøforedrag og Innovasjonscamp på skolen. De er med i Ungt Entreprenørskaps nasjonale prosjekt «Grønt og Genialt».

 «Grønt og Genialt» er et prosjektsamarbeid mellom Ungt Entreprenørskap og Barne-, likestillings –og Inkluderingsdepartementet og UE Finnmarks lokale samarbeidspart Ishavskraft i Alta. Finnmark er ett av nå 6 fylker som deltar i prosjektet.

Departementene har vurdert skolesektoren som den mest effektive og målrettede kanalen for å nå fram til de unge. «Å nå de unge ser vi på som en fornuftig og langsiktig investering i framtiden» sier Pernille Karella Augedal, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Finnmark.

 

Oppdraget på Innovasjonscampen

Med bakgrunn i Miljøuka, samt foredrag av UE om klima miljø og bærekraft, ble selve Innovasjonscampen gjennomført torsdag 1. november på Sandfallet ungdomsskole.

Her skulle elevene jobbe med å finne løsninger på et gitt oppdrag:
Tenk at dere er gründere, som vil lansere et nytt produkt eller tjeneste på markedet. Det nye produktet eller tjenesten skal være noe som dere mener bidrar til at vi reduserer vårt forbruk. Det er viktig at dere beskriver godt hvem som er målgruppen for produktet/tjenesten.  

Engasjementet hos 9.klassingene var stort. De 16 gruppene (87 elever) jobbet ivrig og livlig med alt fra kreative øvelser, idéprosess og til endelig løsning i løpet av denne hektiske skoledagen.

bruk

Kreativitet er så mangt

IMG_4470

Floker er til for å løses

dette

Det jobbes med prosessen

IMG_4480

Venter på å komme inn til juryen

Elevene måtte presentere sine løsninger, og de ble fordelt på to ulike juryer. Fra hver av disse to juryene ble det kåret to finalister som dermed gikk til finalen. Dette innbefattet at disse fire gruppen nok en gang skulle presentere sine løsninger, men denne gangen fra scenen foran alle klassekameratene på trinnet. Det ble så kåret en vinner av Innovasjonscampen.

Idéene til de andre tre finalistne:

- Bruk av mat som er utgått på dato. Lage ny mat av denne og selge den i kantina på skolen.

- Handlebokser laget av ulike materialer. Bruker du denne når du handler i stedet for plastposer, får du en liten rabatt.

- En app hvor du kan se hva butikkene har lagt inn av varer som er utgått på dato. På appen velger du hvor du bor, og appen kommer med butikkforslag i nærheten av deg.

 

Vinneren

Vinnergruppa hadde tatt for seg utfordringen om redusert forbruk ved å tenke miljøvennlig, og idéen deres lyder som følger: Idéen er å utnytte metangassen kyrne slipper ut. Gassen vil vi bruke til motorisert transport. Dette gjør at produksjonen av andre gasser blir forminsket, og vi tenker dette er en god ide for å spare miljøet. For å få til dette er vi avhengig av samarbeid med bøndene. De må samle kudriten og bringe de til stasjonene.

Dette synes juryen var en meget god løsning, en «håret idé» som setter fokus på ei stor utfordring vi har i samfunnet i dag, sa Jørn Iversen, fra juryen. Idéen bidrar til redusert forbruk, den bidrar til mer miljøvennlig transport og den treffer ei stor målgruppe. Den er gjennomførbar, og ikke minst ville dette fungert som Elevbedrift (EB). EB’er kan også jobbe med prototyper. En god idé!

 

Juryen besto i tillegg til Jørn Iversen/Ishavskraft, av Eli Kristin Baltzersen Berg/Ishavskraft, Trine A. N. Nordeidet/Karriere Finnmark og Marie Rushfeldt/Spesialkonsulent miljø, Alta kommune.

UE Finnmark er utrolig takknemlige for at de har satt av tid til å veilede og juryere fremtidens verdiskapere denne dagen.

IMG_4501

Fremtidens verdiskapere, altså elevene, har selv sagt bl.a. dette om selve dagen: en morsom skoledag, bra jury, greit å fremføre for jury, fint å jobbe praktisk, gruppene samarbeidet godt, og i tillegg sa Sondre og Henrik i vinnergruppa følgende: Det var en morsom dag, og det var gøy at vi vant!

UE Finnmark vil også trekke frem at noe bak suksessen med gode camper er når også lærerne er delaktige – så nok en gang, tusen takk til lærerne på Sandfallet u-skole!

 

Etter Innovasjonscampen

Etter Innovasjonscampen skal elevene på nyåret i gang med Elevbedrift (EB), der de fortsatt skal jobbe med «grønne» løsninger på klima og miljøutfordringene, fortsatt med fokus på forbruk, gjenbruk og redesign. De kan ta med seg idéene fra Innovasjonscampen rett over i EB, eller de kan komme opp med helt nye bedrifts-idéer.

Tenk så heldige elevene er, og hvilken læring de tilegner seg når de gjennom å drive Elevbedrift får erfare hvordan det er å starte, drive og avvikle en bedrift, sier Trine Hogseth, rådgiver i UE Finnmark, entusiastisk. Elevene skal jobbe i et virkelig marked, med virkelige penger og med virkelige produkter/tjenester. UE Finnmark ønsker de lykke til J

 

Alle våre programmer er forankret mot mål i kunnskapsløftet.

  • Les mer om Elevbedrift (EB) her
  • Les mer om Innovasjonscamp her
  • Ta også en titt innom «veivisersiden», elevbedrift.no  her
  • Les mer om oss på vår hjemmeside her

.

.

Lokal samarbeidspart i prosjektet:

Ny logo Ishavskraft, blå