SMUDI EB tenker både Grønt og Genialt!

Finnmark · 21 feb 2017

SMUDI EB tenker både Grønt og Genialt!

SMUDI EB sammen med vår lokale samarbeidspart Ishavskraft v/Jørn Iversen

Av 85 elever fordelt på 9 Elevbedrifter (EB) fra Sandfallet skole, var det SMUDI EB som ble vinner i kategorien Beste Grønt og Genialt EB da de hadde messe på Amfi Alta mandag 20. februar 2017.

Det var stor spenning blant elevene på 9. trinn når de nå skulle vise frem hva de har jobbet med og hvordan de i sine forretningsidéer har tenkt Grønt og Genialt (GG). EB-messa ble avholdt på Amfi Alta, og det ble konkurrert i fire kategorier: Beste logo, Beste stand, Skolens beste EB og Beste GG EB. Vinnerne i prosjektet og av Beste GG EB ble SMUDI EB. Det er fem av disse elevene som nå skal få reise på EB-messe til Akershus/Lillestrøm 29.-30. mai 2017. Denne messa er i regi av UE-region øst, og her skal de konkurrere mot de andre GG-fylkene om å bli landets Beste Grønt og Genialt EB.

Vinnere Beste GG EB: SMUDI EB

SMUDI EB 1

SMUDI EB

SMUDI EB 2

Foran fra venstre: Andrine Johansen, Mia  Somby Pedersen, Kjersti Johanne Heitmann, Anne Marja Green Forsberg, Helene Halse
Rad to:  Per Morten Kristiansen, Andre Zountourides Nielsen, Leonora Eilertsen Kocak, Ida Krempig, Benedicte Nilsen
Bak: Adrian Wilhelmsen Opgård, Even Aslaksen, Celina Vekve

Juryens begrunnelse om beste GG EB:
Smudi EB vinner på ideen om lokal produksjon og salg av Smudi  basert på frukt som butikkene av forskjellige grunner vil kaste. Butikkene kan altså gi bort frukt uten at det reduserer fruktsalget, og slik fremstå som miljøriktig. En kafè eller kantine som selger produktet gir kundene en super mulighet til å både være miljøriktig og sunn. Dersom noe av overskuddet gis til et miljøriktig formål, er dette er ekstra positivt.

.

Vinnere Beste logo: Spikk&Spar EB

Spikk og Spar EB 1

Spikk og Spar EB

Spikk og Spar EB - logo

Foran: Øyvind Strøm Sarilla
Med diplom: Maling Roseneng
Bak fra venstre: Elise Sørensen,  Erik Hågensen Roxrud, Anders Røstøen Vegge, Vebjørn  Bertelsen og Markus Fermann

.

Vinnere Beste stand og Skolens beste EB: Vinterved EB

Vinterved EB 1

Vinterved EB - stand

Vinterved EB

Sittende foran: Kasper Thomassen, Hans Fredrik Vestman Antonsen
Rad 2:  Marius Skaufel Hindbjørgmo, Thomas Thomassen, Henrik Mikal Vorren Wilhelmsen, Daniel Heitmann, Andreas Hansen, Håkon Kristoffersen
Bak: Nils Martin Andreassen, Ottar Nielsen, Sindre Solberg, Mattias Hansen

.

Bakgrunn

Grønt og Genialt» er et prosjektsamarbeid mellom Ungt Entreprenørskap og Barne-, likestillings –og Inkluderingsdepartementet og UE Finnmarks lokale samarbeidspart Ishavskraft i Alta. Finnmark er ett av i år ni fylker som deltar i prosjektet. Departementene har vurdert skolesektoren som den mest effektive og målrettede kanalen for å nå fram til de unge. «Å nå de unge ser vi på som en fornuftig og langsiktig investering i framtiden» sier Randi Gjevestad Vorren, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Finnmark.

Miljøuka i oktober (uke 43) og Innovasjonscamp 10. november var starten på prosjektet for Sandfallet ungdomsskole. På Innovasjonscampen skulle elevene jobbe med å finne løsninger på et gitt oppdrag med fokus på nye produkter eller tjenester som skal bidrar til at vi reduserer vårt forbruk.

.

Elevbedrift og veien mot messa

Etter Innovasjonscampen har elevene i januar 2017 jobbet med Elevbedrift (EB), der tankene fortsatt har vært rettet mot «grønne» løsninger på miljøutfordringene,  og fortsatt med fokus på forbruk, gjenbruk og redesign.

I løpet av denne tida har skolen og elevene kommet frem til de ulike bedriftene de skal etablere. Lærerne har hatt kurs for elevene i de ulike rollene i en bedrift: Hva vil det si å være leder, om økonomi, ditt ansvar som markedsansvarlig, produksjon, osv. Elevene har med bakgrunn i dette søkt på jobben(e) de helst ville ha og de har vært på intervju. Daglig leder ble først ansatt, og denne var videre med på å ansette de andre i bedriften.

Elevbedrift handler om å etablere, drive og avvikle en bedrift. Det handler først og fremst om læring og ikke næring. Fremtidens verdiskapere er dagens unge, så tenk for en læring det er å drive bedrift i et virkelig marked, med virkelige kunder og med virkelige penger, sier Trine Hogseth, rådgiver i UE Finnmark.

 

Alle våre programmer er forankret opp mot mål i kunnskapsløftet.

Les mer om EB her: http://www.ue.no/Laerere-og-forelesere/Grunnskole-8-10-trinn/Elevbedrift

Fra forberedelser og jobbing i EB'ene på skolen, TV Nord, 2:35 ut i sendinga:
http://www.altaposten.no/tv/#!/video/20410/se-siste-tv-nord-sending

Se flere bilder fra EB-messa på vår FB-side:
https://www.facebook.com/Ungt-Entreprenørskap-Finnmark-162093797153987/photos/?tab=album&album_id=1572459936117359