UB-ene i matprosjektet klare for Milano

Finnmark · 11 mai 2018

UB-ene i matprosjektet klare for Milano

Mathpa UB, Paal, Artur og Marthe - total vinner av "Finnmarksmat i fremtiden". Foto: Ove Lund

Marthe H. Nilsen, Paal Hansen og Artur Harutunyan/Mathpa UB, Vardø, Julia S. Andersen/Universal Foods UB, Kirkenes og Arild Sebastian Jessen/KSA UB, Alta er alle klare for Milano. De skal på utvekslingsturtur til vår samarbeidsskole i Italia, Carlo Porta 14.-18. mai. Sammen med de reiser en lærer fra hver av skolene og ansatte fra UE Finnmark.
 
 

Mathpa UB, Vardø vgs. ble på Fylkesmessa med sitt Kongkrabbesalt, total vinner av matprosjektet «Finnmarksmat i fremtiden» skoleåret 2017/2018, hvor premien var utvekslingstur til kokkeskolen Carlo Porta. I tillegg inviterer UE Finnmark med seg en elev og lærer fra hver av årets deltakerskoler som har deltatt i alle prosjektets tre deler. I Milano vil vi treffe igjen de elevene og lærerne som hadde utvekslingsdager hos oss i Finnmark i september 2017. De to italienske elevene og to lærerne deltok i prosjektets del 1, Matuka i Vardø.

På lik linje med elevene ser lærerne frem til turen. Bengt Stokvold fra Kirkenes er med som lærer for en av elevene som har deltatt i prosjektet. Han har vært med til Milano tidligere, og han ser også i år frem til turen og det faglige innholdet den har. Han forteller at gjennom matprosjektet oppnår elevene svært mange av kompetansemålene de skal gjennom på VG2/kokk og servitørfag. Det å få reise på studietur/utvekslingstur gir elevene økt innsikt i et annet lands kultur - om skolehverdag, mattradisjoner, og også italiensk kultur generelt, sier Bengt.
Elevene skal bo i vertsfamilier, forteller Trine Hogseth, rådgiver i UE Finnmark. Ved å bo hjemme hos italienske elever, kommer våre elever enda tettere innpå det italienske, kulturen, levesettet og hverdagslivet her. Det er en spent gjeng som vender nesa ut i Europa mandag 14. mai, klare til å tilbringe noen skoledager på italiensk vis. Nye opplevelser, erfaringer, bekjentskaper og nettverk knyttes i løpet av uke 20. Vi gleder oss, avslutter Trine.

Om prosjektet «Finnmarksmat i fremtiden»

Finnmark vil fremover trenge matfagsutøvere som kjenner de lokale- og unike råvarene vi har tilgang på, og som er klar over viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til det stadig mer matbevisste publikumet de kommer til å møte i fremtiden. I tillegg er det viktig at våre framtidige kokker sprer "det gode ryktet" om våre lokale råvarer, det er dette som skal ut i våre restauranter og kjøkken. Gjennom prosjektet ønsker vi å bidra til å gi disse elevene kunnskap og kompetanse på dette området. Matprosjektet ønsker å sette fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer, samt å styrke rekrutteringen til matfagslinjer og matfagsbransjen. I tillegg er det et mål å øke antallet Ungdomsbedrifter innen matfag på videregående skoler i Finnmark.

 

Matprosjektet er tredelt:
1. Matuka med kreative prosesser og kokkekamp
2. Veilederdag på skolene av kokk fra bransjen
3. Fylkesmessa:
-  En av rettene eller deler av menyen skal være videreutviklet til et salgbart produkt.
 - Årets Kokkejævel – pris tilknyttet matprosjektet, eies av Asbjørn Sandøy, Kokkejævel.

.

Matprosjektet er eies og drives av Ungt Entreprenørskap Finnmark.
Prosjektperiode 2015-2018
Prosjektssamarbeidspartnere i prosjektet er:
- Eni Norge/Goliat
- Fylkesmannen i Finnmark/landbruksavdelinga.
-  I tillegg har en rekke samarbeidspartnere i prosjektet bidratt gjennom lokale råvarer, økologiske produkter, m.m.

Samarbeidspartnere Matuka 2017:

Samarb.partnere Matuka 2017

.

Kontaktinfo:

Lærere:

Ove Lund, Vardø vgs.
Tlf.: 900 32079
E-post: ove.lund@ffk.no

Bengt Willy Stokvold, Kirkenes vgs.
Tlf: 986 46597
E-post: Bengt.Willy.Stokvold@ffk.no

Hans Ole Sandring, Alta vgs.
Tlf.: 997 01883
E-post: Hans.Ole.Sandring@ffk.no

.

Elever:

Marthe Helene Nilsen, daglig leder Mathpa UB, Vardø vgs.
Tlf.: 469 49065

Julia Synnøve Andersen, Universal Foods UB, Kirkenes vgs.
Tlf.: 919 14467

Arild Sebastian Jessen, KSA UB, Alta vgs.
Tlf.: 954 13001

 

Ungt Entreprenørskap Finnmark:

Trine Hogseth, rådgiver
Tlf.: 975 47721
E-post: trine.hogseth@ue.no

Svein Tore Dørmænen, styreleder
Tlf.: 920 35900
E-post: svein.tore.dormaenen@ue.no

Pernille Karella Augedal, daglig leder
Tlf.: 926 54779
E-post: pernille.karella.augedal@ue.no