Sigrid og Kim-Håvard fant kjærlighet og fikk smaken på det gode liv

Hedmark · 1 des 2015

Sigrid og Kim-Håvard fant kjærlighet og fikk smaken på det gode liv

For fire år siden startet kokkene Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen Umami Harstad AS. Begge har jobbet på noen av landets beste restauranter, tok fagbrev i Oslo og har vært daglige ledere i hver sin ungdomsbedrift.

Navn: Kim-Håvard Larsen
Stilling: Grunnlegger og driver i dag UMAMI Harstad AS
Kommer fra: Harstad
UE-programmer: Ungdomsbedrift 2004/05
Les mer: http://www.umamiharstad.no/

 
Det var aldri tvil om at Kim-Håvard skulle bli kokk. - Som toåring satt jeg på kjøkkenet og vispa i gruten, de andre ungene lekte med togbane og biler. Jeg var også heldig som fikk være med mamma, mormor og farmor på kjøkkenet, det ble til at jeg rota og de rydda opp.

I skoleåret 2004/2005 var han daglig leder i Godsaker UB ved Rå videregående skole. - Det å ha Ungdomsbedrift var veldig lærerikt! Det var enormt engasjerende å få ansvar og by på seg selv. Føle på hvordan det var å jobbe mot et felles mål, men også det å stole på seg selv. Veien gikk helt til NM og der fikk de en flott tredjeplass i Beste Handtverksbedrift. Kim-Håvard fikk blant annet hilse på Erna Solberg. 

Kim-Håvard fremhever lærerne på Rå videregående skole, Kjetil Olsen og Heidi Næss, som var en enorm inspirasjon og hadde en kjempeinteresse for elevene. - Jeg skulle ønske skolen hadde anerkjent dem mere, de er noen unike faglærere! Sier Kim-Håvard. - Vi leverte blant annet godsaker til Kvæfjord Spiseri UB som fikk lokale av kommunen. De hadde til og med skjenkebevilling. Antageligvis den første UB’en som fikk skjenkebevilling. Kvæfjord kommune var velvillig som bare det for at vi skulle lykkes.

Læretida tilbrakte Kim-Håvard på Feinschmecker i Oslo – Alt var fantastisk! Og jeg visste jeg ville jobbe i restaurantbransjen. - Det å ha hatt Ungdomsbedrift i skolen er helt supert! Vi fikk vite mer om det å drive og fikk føle på det å skape noe selv. Som 23-åring starta han UMAMI Harstad AS med Sigrid Rafaelsen. – Det å skape en identitet og bidra til et mangfold i en by som er liten, men allikevel stor. Harstad er gourmetbyen i nord, avslutter Kim-Håvard.

"Den følelsen av å ha en fornøyd gjest som tar deg i hånda på vei ut av døra – det finnes ikke noe bedre! Den følelsen starta mens vi hadde Ungdomsbedrift". (Kim-Håvard Larsen)

---------------

Navn: Sigrid Rafaelsen
Stilling: Grunnlegger og driver i dag UMAMI Harstad AS
Kommer fra: Breistrand
UE-programmer: Ungdomsbedrift 2005/06
Les mer: http://www.umamiharstad.no/

 
Sigrid Rafaelsen startet i 2011 UMAMI Harstad AS sammen med Kim-Håvard Larsen. Kim-Håvard gikk året over Sigrid ved Rå videregående skole. - Jeg så hva klassen over meg fikk til på Fylkesmessa og senere på NM og ble ivrig! Kanskje litt for ivrig, ser jeg i ettertid, og vi endte opp med å synge på Fylkesmessa for å gjøre oss ekstra bemerka, forteller Sigrid med latter i stemmen.

Ungdomsbedriften het Vann i Munn UB og Sigrid var daglig leder i skoleåret 2005/2006. - Lærerne på Rå var helt fantastisk, sier Sigrid, og det var flott å ha et tilbud som UB i skolen. - Da jeg søkte på Statholdergaarden (Bent Stiansens gourmetrestaurant red. anm.) var det å ha hatt Ungdomsbedrift med på CV ‘en, og seinere også. 

Et halvt år etter, i læretida, var hun klar til å starte for seg selv. Sigrid var da lærling hos Bent Stiansen og fikk beskjed om å roe seg ned, og jobbe litt i restaurantbransjen før hun starta for seg selv. Hun ventet, litt, til hun ble 23 år og flytta tilbake til Harstad etter å ha jobbet med de beste i Oslo.

Nå er det mat fra jord til bord det handler om. – Vi går god for råvaren hele veien, sier Sigrid. UMAMI Harstad får blant annet drahjelp fra Rå vgs. som har flinke fagpersoner. Bjørn Gideonsen avdelingsleder på restaurant og matfag avdeling Naturbruk ved Rå videregående skole gav dem rød Kvæfjordpotet og rød Gulløye i gave. De er nå satt på åkrene til Sigrids foreldre. Ved å dyrke egen mat og blant annet handle hos lokale fiskere kan de fortelle mye om maten. – Gjestene setter pris på den gode historien og det er disse historiene vi nå formidler mens vi lager mat til gjestene.

"Ungdomsbedrift har nok en stor del av æren for at vi starta Umami Harstad AS". Sigrid Rafaelsen