SMARTcamp på Voss

Hordaland · 8 feb 2017

SMARTcamp på Voss

Denne glade gjengen fra Gjernes skule stakk av med seieren på mandagens SMARTcamp og er klare til å forsvare Voss æra på fylkesfinalen

Mandag 6. februar møttes nesten alle 6.klassingene fra Voss til en litt uvanlig skoledag. Da de til vanlig henger over bøker i et klasserom, satt de i dag i en idrettshall med pappesker, limpistol, sugerør og ispinner. Yngve Tranøy fra Voss energi hadde nemlig vært innom med en utfordring til ungene: Hvordan kan man lage det nye Vossabadet selvforsynt med energi? 

Kreativiteten flommet etter hvert nesten over, og det manglet ikke på innovative forslag. Solceller og solfangere, vindmøller og turbiner  - her skulle i alle fall naturen utnyttes. Men, hvorfor stoppe der?  
Mange svømmehaller har idrettsfasiliteter, så hvorfor ikke utnytte energien fra ergometersyklene?  Eller tredemøllene og romaskinene? Og, hvor mye energi skaper ikke et stupebrett etter endeløse timer med unger som hopper ut i vannet på nytt og på nytt? Hvorfor skal ikke det fanges opp og omdannes til elektrisitet?  

Tenk deg at du sklir ned sklia på det nye Vossabadet. På veien ned setter du i gang en turbin, og din lek og moro blir til energi som varmer opp bassenget.  

Men bare lek og moro var det ikke i Voss idrettshall denne mandagen. Litt alvor ble det også når 39 grupper først skal bli til tre, og så til en. For den gruppen som kom med det mest kreative gjennomtenkte forslaget skal få representere Voss kommune i den store fylkesfinalen den 5. april på VilVite senteret.  

Først var det en lærerjury som avgjorde hvilke tre grupper som kom til finalen, før tre dommere fra Voss næringsliv og kommune fikk presentert de tre modellene. Det var en jevn konkurranse men til slutt så var det en gruppe på fem jenter fra Gjernes skule som tronet på toppet og skal avgårde til VilVite den 5. april.  

Dommerne skrøt av alle de tre finalegruppene og var imponerte over de kreative og nyskapende bidragene elevene hadde presentert etter kun kort tids jobbing.