Studentbedrifter fra Hordaland stiller i NM for første gang

Hordaland · 8 juni 2018

Studentbedrifter fra Hordaland stiller i NM for første gang

Foto: Smilefjes SB

Fra 11. til 12. juni går NM i studentbedrift av stabelen i Næringslivets hus i Oslo, og for første gang deltar studentbedrifter fra Bergen i konkurransen. Studentbedriftene konkurrerer i opptil 8 kategorier, hvor de kan vinne priser i samarbeid med UEs hovedsamarbeidspartnere. Alle deltakende bedrifter konkurrerer om den å bli Norges beste studentbedrift 2018. Vinneren får representere Norge i JA-YE Enterprise Challenge i Riga senere i juni.

Eksklusive matbokser, gjenbrukbare frukt- og grønnsaksaksnett, og urbane bønder

Tre studentbedrifter skal representere Hordaland i NM, etter å ha kvalifisert seg gjennom pitching-konkurranser på studiestedene Handelshøyskolen BI og Høyskolen Kristiania.

Forretningsidéen til KeepCold SB er å produsere en stilren matbeholder som holder maten frisk og kjølig gjennom hele dagen.

- Matbeholderen består av en to-boks-løsning der ytterboksen er av aluminium og innerboksen er av resirkulert materiale. Innerboksens topplokk inneholder et avtakbart kjøleelement, og etter en natt i fryseren vil kjøleelementet holde boksen kald i flere timer.

Bedriften består av fem personer med ulik bakgrunn. Felles for de alle er at de ønsket å skape noe eget.

- Ved å tilegne seg kunnskap og erfaring gjennom en studentbedrift senkes terskelen dramatisk for å tørre å skape en bedrift i fremtiden, og øker sjansen for fremtidig suksess. Dette anser vi som svært tiltalende og viktig.

KeepCold SB gleder seg til å delta i NM, og ser for seg reise hjem med verdifulle erfaringer som kan hjelpe dem videre. De ser for seg å hente inspirasjon fra de andre studentbedriftene.

- Vi ser frem til å møte investorer, andre studentbedrifter, jury og generelt flinke folk fra næringslivet. Noen forventninger vi har er at vi kommer til å lære masse av erfaringen, få gode idéer og konstruktiv kritikk fra andre, få et enda bedre innblikk i hvordan en suksessfullt kan styre en bedrift, og selvfølgelig ha det kjekt.

bilde av bok 2

Bilde av Keeep

Bilde av Keeep

Også teamet bak Smilefjes SB ser frem til NM.

- Vi er utrolig fornøyd med å ha kvalifisert oss til NM, og vi vet at det er veldig tøff konkurranse, men det hadde selvfølgelig vært veldig gøy å få med seg en pris hjem til Bergen. Mest av alt ønsker vi at folk skal få opp øynene for vårt produkt.

Visjonen deres er å gjøre det lettere for folk å leve grønnere i det daglige. De fire unge kvinnene er engasjerte i miljøproblematikk, og vil bidra til å redusere bruken av plast. Forretningsidéen deres er å produsere og å selge gjenbrukbare frukt og grønnsaksnett som kan erstatte plastposene i frukt- og grønnsaksavdelingen i matbutikkene. Nettene er gjennomsiktige, og er laget av økologisk bomull, og reststoff i bomull som gir hvert nett et unikt design.

Det langsiktige målet et å videreutvikle bedriften med en fremtidsrettet og bærekraftig profil, etter hvert med flere miljøvennlige produkter. Drømmen om å leve som entreprenører står sterkt.

- Drømmen er å kunne leve av dette i fremtiden, vi vet at dette er veldig ambisiøst men slik trenden utvikler seg er ikke det urealistisk. Vi ønsker å starte en nettbutikk og etterhvert en lokalbutikk et sted i Norge.

logo smilefjes

Foto: Smilefjes SB

Ambisjonen om å starte noe eget etter studietiden finner vi også hos guttene i Viridis Foods SB, men de ser for seg å samle erfaringer og kapital før de kanskje en dag blir sin egen sjef.

Viridis Foods SB

Foto: Viridis Foods SB. Bilde: Høyskolen Kristiania

Viridis Foods SB kaller seg urban farmers, og vil dyrke grønnsaker i høyden i shippingcontainere. Driften kan foregå gjennom hele året i et isolert miljø, i eller i nærheten av sentrumskjernen. For å komme i gang med produksjonen behøves ganske høy startkapital. Nå jobber de med nettverksbygging, og forsøker å få investorer med på laget.

De synes det er moro å få muligheten til å delta i NM. De er særlig spente på å se de andre studentbedriftene som de skal konkurrere mot.

Tekst av studentpraktikant Ingvild Goksøyr, praksisfag i sammenliknedene politikk, UIB
Vil du vite mer om praksisfaget:  Les her