Grønt og genialt i Oppland

Innlandet · 14 juni 2015

Grønt og genialt i Oppland

Elever på Jevnaker skole på Grønt og genialt gründercamp

Grønt og Genialt er et samarbeidsprosjekt mellom Ungt Entreprenørskap, Klima- og miljødepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Målet med prosjektet har blant annet vært å få flere elevbedrifter med miljøvennlige forretningsideer. Tre ungdomsskoler i Oppland har deltatt dette skoleåret; Bjørnsveen ungdomsskole, Nord-Aurdal ungdomsskole og Jevnaker skole.

Generasjon Grønn

Prosjektet startet med at elevene deltok på et miljøforedrag med Miljøambassadør Torkil Dyb Remøy fra Generasjon Grønn. De unge er en del av den generasjonen som har muligheten til å forme framtidas lavutslippssamfunn, og det er derfor foredraget kalles Generasjon Grønn. Foredraget hadde fokus på hvordan klimautfordringene vi står overfor kan løses, og hvordan de som er unge i dag kan være en del av løsningen.

Gründercamp om reduksjon av matsvinn

Videre deltok alle elevene på gründercamper ved hver sin skole der de fikk presentert et oppdrag som de jobbet med i grupper en hel skoledag. Bakgrunnen for oppdraget er at det kastes over 300 000 tonn mat i Norge årlig, og gruppene skulle presentere forretningsideer som kan bidra til å redusere matsvinn. På slutten av dagen presenterte gruppene ideene sine for en jury fra lokalt arbeids- og næringsliv. Flere spennende ideer ble lansert av de kreative elevene! For eksempel en fryser som arkiverer hva du legger oppi og kommer med forslag til hvordan du kan bruke nedfryst mat til nye middager. Og en app som hjelper deg med å holde orden i kjøleskapet og foreslår oppskrifter basert på det du har scannet inn. Samt en boks som er inndelt i flere mindre bokser, med gjennomsiktig lokk som gjør det enkelt å få oversikt over hva du har i kjøleskapet.

Grønne elevbedrifter

Elevene har så etablert og drevet elevbedrifter der det har vært fokus på miljøvennlige forretningsideer og -modeller. Blant de grønne forretningsideene kan nevnes snekring av stuebord av gamle paller, interiørprodukter basert på gjenbruk/redesign, sykkelkampanje rettet mot ungdom, putetrekk lagd av tøyrester, gjenbruksbutikk, smoothieproduksjon med frukt som ikke egner seg for salg i butikken men som smaker minst like godt i smoothie, barkegjødsel av bark fra møbelproduksjon og nøkkelringer av restelær fra belteproduksjon.  Flere bedrifter har også inkludert miljøvennlig distribusjon med sykkel og kortreist produksjon som en del av forretningsmodellen. 

GC_GG_NAUS_2015

Elever på Nord-Aurdal ungdomsskole i kreativ prosess.

EB_messe_Bjørnsveen_IENH_2015_8

Grønne forretningsideer på Bjørnsveen ungdomsskole.