AgriMare Bio SB ble Norges beste studentbedrift 2017

Møre og Romsdal · 7 juni 2017

AgriMare Bio SB ble Norges beste studentbedrift 2017

AgriMare Bio SB fra NTNU i Ålesund er Norges beste Studentbedrift 2017. Nå skal de unge gründerne representere Norge på EM i Helsinki.

- Utrolig moro! Jeg mener vi har fortjent det, men det føles allikevel helt uvirkelig, sier Lene Stenseth, daglig leder i AgriMare Bio SB. Nå skal forretningsplan og presentasjon oversettes til engelsk, for i slutten av juni skal bedriften presentere seg for et internasjonalt dommerpanel og publikum fra hele Europa. 

AgriMare Bio SB har utviklet løsning for storskala oppdrett av børstemark med fiskeslam som eneste næringssubstrat. Børstemarken har høyt innhold av marint protein og viktige marine fettsyrer, og den skal erstatte vegetabilske ingredienser i fór for oppdrettslaks. Løsning deres har trippel bunnlinje; miljøløsning, matproduksjon og bærekraft. Les mer på  agrimarebio.com.

"Studentbedriften har ønsket å bidra til en bærekraftig fremtid, og har tatt utgangspunkt i en for Norge svært viktig næring. Med utgangspunkt i forskning har de arbeidet med et nyskapende konsept med høy innovasjonsgrad, og som er veldig relevant for dagens lokale og globale utfordringer. Dersom bedriften lykkes med sitt planlagte pilotprosjekt, har bedriften et stort vekstpotensial", heter det blant annet i juryens begrunnelse. 

I tillegg vant Agrimare Bio SB konkurransen Beste sosialentreprenør.

De ble også nominert i 7 av 8 konkurransene.

Pro Pelo SB, også fra NTNU i Ålesund fikk 2. plassen i Beste studentbedrift.
De skal produserer et nyskapende filament for 3D-printere. Det blir skapt av plastmateriale fra industrien som ellers ville blitt kastet.

"Ved å ta utgangspunkt i at avfall benyttes som ressurser, har denne studentbedriften startet utviklingen av et produkt for et marked i sterk vekst. Som team fremstår de troverdige med ambisiøse og gjennomførbare mål. Bedriften har potensial til å være levedyktig over tid. De har identifisert, utnyttet og utviklet sitt nettverk på en overbevisende måte" sier juryen om Pro Pelo SB.

Læring blir næring

Ungt Entreprenørskap har i år 20-års jubileum, og i 2016 var over 150 000 elever og studenter involvert i Ungt Entreprenørskaps aktiviteter i utdanningen sin.

- Studentbedrift er først og fremst en treningsarena og målet er læring. Vi synes allikvel det er gøy når studentene tar ideene sine videre og starter AS, noe som er tilfelle med mange av studentbedriftene som har blitt startet i år. Det sier litt om kvaliteten i entreprenørskapsarbeidet i den norske utdanningen, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge. 

AgriMare Bio SB skal etableres som aksjeselskaper og skal utvikles videre. 

NHO-sjefen ønsker flere studentbedrifter

- Jeg vil gratulere alle vinnerne. Norge trenger innovative, modige studenter som dere. I årene som kommer vil vi trenge flere entreprenører, gründere og unge mennesker som ønsker å skape verdier og arbeidsplasser, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO. 

NHO-direktøren mener utdanningsinstitusjonene har et ansvar for å gi studentene entreprenørskapskompetanse under studiene. 

- De som starter studentbedrift får verdifulle erfaringer og flere må få tilbud om dette som en del av studiene. Vi håper NM for studentbedrifter inspirerer enda flere utdanningsinstitusjoner til å legge til rette for dette.