Elever fra Herøy vgs vant nasjonal finale!

Møre og Romsdal · 16 jan 2018

Glimrende idé til sjømatnæringen!

«Sander & Co» sitt løsningsforslag vant nasjonal finale Ringer av vann. Løsningen gikk ut på å kombinere et oppdrettsanlegg der det lever både sjøpølser, tang og tare. Foretningsidéen var så god at den fikk publikumsprisen som ble delt ut under Det Norske Måltid i Stavanger. Her kan du se deres videopitch

 

Juryen som hadde stemt frem vinnerlaget mener at forretningsidéen både kan gi økt verdiskapning og flere arbeidsplasser, ved å legge grunnlag for en innovativ produktutvikling av en uutnytta ressurs gjennom en kontrollert prosess mellom flora og fauna.

Samarbeid mellom skole og næringsliv

Helen Fet fra Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal var med under finaledagene og er imponert over kreativiteten og innsatsen til dei nasjonale vinnarane fra Herøy vgs.

– Dette har vært et godt eksempel på samarbeid mellom skole og næringsliv. Vi bygger kunnskap om sjømatnæringen, samtidig som elevene får prøvd seg på innovasjon, nytenkning og samarbeid. Læringen blir virkelighetsnær og det engasjerer   elevene, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Det er utrolig inspirerende å møte unge med spennende ideer, og ikke minst entusiasme og pågangsmot. Det lover godt for framtidens sjømatnæring, sier Liv Holmefjord som er styreleder i stiftelsen Nor-Fishing som er hovedsponsor for den nasjonale finalen.

Over 1 000 elever i videregående opplæring i ti av landets fylker deltok høsten 2017 på marine innovasjonscamper i regi av det nasjonale rekrutterings- og kompetansesamarbeidet Sett Sjøbein og organisasjonen Ungt Entreprenørskap.

– Vårt mål med prosjektet er at flere unge får øynene opp for sjømatnæringen, og at innovasjonscampene bidrar til at elevene får ønske om, og styrket evne til, å være med å bidra til økt verdiskaping i tilknytning til sjømatnæringen, sier Janita Arhaug, leder for Sett Sjøbein.

Sjømatnæringen må satse på de unge. Gjennom denne konkurransen har vi sett at ungdom har mye å bidra med bare vi slipper dem til. Om lag 200 ideer har elevene jobbet med   i løpet av konkurransen. Vi er mektig imponert over elevene og hvordan de har jobbet med våre utfordringer, og vi er også veldig glad for engasjementet lærerne deres har utvist.

Jobbet med verdiskapingsoppdrag fra   sjømatnæringen

Oppdraget i de innledende fylkesfinalene var å ta utgangspunkt i ressurser fra havet   eller innsjøer og utvikle en tjeneste eller et produkt som vil bidra til økt verdiskaping og flere arbeidsplasser i tilknytning til sjømatnæringen.
  -Vi vurderte lenge om vi skulle gi elevene et nytt oppdrag under den nasjonale finalen, men vi syntes at det kom så mange spennende ideer i fylkesfinalene at vi ønsket å la elevene få jobbe videre med konseptene sine. I den nasjonale finalen fikk elevene i oppdrag å videreutvikle sine konsepter, og de skulle levere en forretningsplan som tydeliggjør:

  •   Forretningskonseptet (hva, hvorfor og hvordan)
  •   Hvordan løsningen bidrar til økt verdiskaping for sjømatnæringen
  •   Kunnskap om yrker og bedriftsmuligheter i sjømatnæringen
  •   Hvordan løsningsforslaget kan bli til en ungdomsbedrift (UB)

Elevene måtte også lage en presentasjon og en kort video som forklarer løsningskonseptet

Underveis i oppdraget fikk elevene veiledning av representanter fra Kristin Haver Sevheim i Fiskerifaglig Opplæringskontor for Rogaland og Skagerak-kysten, Mali Hartviksen fra fôrprodusenten Cargill/ Ewos, Inger Hanne Vikshåland fra Stavanger kommune, Maritog Sett Sjøbein.

Innovative sjømatprodusenter og kokker kåret vinneren

Etter å ha fått presentert alle bidragene innstilte Finalejuryen tre grupper som gikk   videre til superfinalen og fikk fremføre sine løsninger på scenen foran deltakerne på Det Norske Måltid som fikk ansvaret for å kåre en vinner. Sander & Co fikk flest stemmer av de vel 130 deltakerne.