Ny samarbeidsavtale med Sparebanken Møre - Penger på timeplanen

Møre og Romsdal · 28 sep 2018

Ny samarbeidsavtale med Sparebanken Møre - Penger på timeplanen

Over 3000 ungdommer i Møre og Romsdal fikk i fjor gratis kurs i personlig økonomi i skoletiden, i regi av Ungt Entreprenørskap og Sparebanken Møre.

Nå trappes samarbeidet opp med ny avtale for tre nye skoleår.

– Vi har kapasitet til at enda flere skoler kan få dette tilbudet, sier Sissel Tegelsrud Kolstad, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal, som nylig inngikk en ny samarbeidsavtale med Sparebanken Møre med gratis økonomiundervisning for elever i ungdomsskolen og videregående i hele fylket.

Gir store aha-opplevelser

Mange små cafe latter eller brus i kantina kan fort utgjøre verdien av en utenlandstur eller nye randonneski. Med proffe veiledere fra Sparebanken Møre, og praktiske verktøy som ”Impulskalkulatoren”, står aha-opplevelsene i kø. Elevene som går kurset sier at ”det er dette vi trenger”.

- Renten gikk nylig opp for første gang på mange år, og mange unge har kanskje aldri opplevd utfordringer med økonomien. Behovet for bevisstgjøring og veiledning er derfor sannsynligvis større enn noen gang. Gjennom programmene Økonomi og karrierevalg og Sjef i eget liv lærer elevene at de ikke kan kjøpe ”alt”, men må velge. Samtidig innser de at de både kan, og må spare mer for å kunne kjøpe egen bolig i framtiden, sier Elisabeth Blomvik, divisjonsleder for personmarked i Sparebanken Møre.

Stort kjøpepress, men kunnskap gir trygghet

Kunnskap om personlig økonomi kan forhindre mange å gå i luksusfella, mens tall fra Finans Norge viser at stadig færre foreldre snakker med barna sine om temaet hjemme.

 – Kjøpepresset starter tidlig. I 2020 kommer nye læreplaner med mer fokus på personlig økonomi, men i  dag er det svært lite i læreplanene om dette viktige tema. Derfor er dette tilbudet helt nødvendig for å gi ungdom god kunnskap til å ta kontroll over sin egen økonomi. Det skaper trygghet og legger grunnlaget for et godt liv, sier Tegelsrud Kolstad.

Stiller med store ressurser

Helt siden starten i 2007 har Sparebanken Møre hatt flere titalls rådgivere i aksjon og undervist tusenvis av elever. Det er Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal svært fornøyde med.

 – Sparebanken Møre stiller enorme ressurser til disposisjon for å gi elevene denne viktige kunnskapen om økonomi, sier Tegelsrud Kolstad. – I tillegg får de reflektere rundt sitt eget yrkesvalg. Vi oppfordrer elevene til velge ut fra deres ferdigheter og hva de interesserer seg for – og ikke hva alle andre gjør, sier hun. Sparebanken Møre er en av landets beste på gjennomføring av programmene, og har vunnet den nasjonale utmerkelsen ”Finansstafetten” to ganger for sin innsats.

Kunnskap om viktige valg

- Gjennom programmene til Ungt Entreprenørskap ønsker vi å gi ungdom grunnleggende økonomiforståelse. Det gjør dem bedre rustet til ta gode valg og stå støtt på egne ben i fremtiden, sier Elisabeth Blomvik i Sparebanken Møre. Samarbeidet med Ungt Entreprenørskap inkluderer også veiledning av unge gründere som gjennomfører elev- ungdoms- eller studentbedrift.