Plarva Solutions SB og Biorest SB er klare for NM

Møre og Romsdal · 10 juni 2018

Plarva Solutions SB og Biorest SB er klare for NM

Plarva Solutions SB og Biorest SB representerer Møre og Romsdal i NM for studentbedrifter.

AgriMare Bio som vant NM i fjor, skal holde foredrag for årets NM deltagere.

De skal konkurrere med 19 andre studentbedrifter fra hele landet om å bli Beste studentbedrift 2018 når NM for Studentbedrifter går av stabelen i Næringslivets Hus 11-12. juni 2018 i regi av Ungt Entreprenørskap.

Plarva Solutions SB bryter ned forurenset plast ved bruk av enzymer fra larver. Prosessen etterlater verdifulle restråstoff i form av protein, fettsyrer og råstoff til plastproduksjon og biodrivstoff. Virksomheten arbeider med en bærekraftig verdikjede basert på sirkulær økonomi. Nøkkelaktivitetene innebærer behandling av skitten plast, utvinning av biodrivstoff, samt produksjon av protein mel.

Biorest SB fokuserer på bærekraftig utvinning av marine restråstoffer, og ønsker å inspirere til mer utnyttelse av de mange verdier som finnes i matavfall og restråstoff. For å skape bærekraftig konsum, mener vi at hele råvaren skal utnyttes fra start til slutt. Det finnes ingen effektiv og bærekraftig måte å utnytte restråstoffene fra krabbeindustrien, noe som resulterer i store mengder avfall. Biorest SB ønsker å gjenskape dette “avfallet” til en ny råvare.

Det er mange gode ideer studentene fra hele landet har utviklet. Blant annet et vannrensesystem for bruk i flyktningeleirer og krisesituasjoner, software som øker pasientsikkerheten og elektronisk dobbeltkontrollerer legemidler og mobil overvåking av livbøyer ved bruk av ny teknologi.

NM for studentbedrifter er en attraktiv møteplass for veiledere, forelesere og alle som er opptatt av innovasjon og entreprenørskap i høyere utdanning. Kristin Skogen Lund åpner arrangementet mandag 11.6 kl.12.00, deretter konkurrerer 21 av Norges beste studentbedrifter i 9 kategorier, bl.a. beste forretningsplan, beste innovative bedrift, beste næringslivssamarbeid, beste sosiale entreprenør og beste pitch før Johan Andresen deler ut prisen for Norges beste Studentbedrift i samarbeid med Ferd, tirsdag 12.6 kl. 12.00

Alle bør få tilbud om Studentbedrift
Studentbedriftene har kvalifisert seg til NM gjennom fylkeskonkurranser. I løpet av året har de samarbeidet med næringslivet, fått veiledning fra mentorer og utviklet viktige entreprenørskapskompetanser som vilje til initiativ, nytenking og kreativitet, bedre selvtillit, de har fått økt risikovilje, bedre samarbeidsevne, pågangsmot og handlingsevne.

—      Gjennom Studentbedrift opparbeider studentene entreprenørielle kompetanser og ferdigheter som ikke gjenspeiles i vitnemål og karakterutskrifter, men som er viktig for fremtidens arbeidsliv. Alle universiteter og høyskoler i Norge bør tilby studentbedrift, sier administrerende direktør Grete Ingeborg Nykkelmo i Ungt Entreprenørskap Norge. 

Under NM får studentene to minutter til å overbevise gjennom en pitch, de skal speed-date med representanter fra næringslivet og stå på stand for å selge sine produkter og tjenester. Studentene skal overbevise representanter fra bl.a NHO, Manpower, Orkla, Visma, Nordea og Ferd, 657, Simula, Norid, Skatteetaten, Siva, Brønnøysundregistrene, Forskningsrådet og Innovasjon Norge.

Til NM kommer også AgriMare Bio, tidliger BioMare Bio SB fra NTNU Ålesund, som ble kåret til Norges Beste Studentbedrift 2017 og fikk andreplass under EM for Studentbedrifter samme år. De tre gründerkvinnene har hatt et innholdsrikt år og vil fortelle sin historie om hvordan de videreførte studentbedriften til aksjeselskap høsten 2017. I vinter vant de 1 million kroner i Sparebanken Møres gründerkonkurranse «Næringsteft 2018». Bedriften er medlem i den biomarine klyngen Blue Legasea, og har både ÅKP og Sintef Ocean som viktige samarbeidspartnere.