Skatt og gull og sånt...

Møre og Romsdal · 30 okt 2017

Skatt og gull og sånt...

Denne og neste uke får 5.trinn ved Midsund skule (Midsund kommune), Skarbø skule (Ørskog kommune), Vågsetra skole og Langmyra skole
(Molde kommune) lære om skatten. Nei, det er ikke Kaptein Sabeltann, Pelle Pirat eller Pinky som kommer på besøk på skolen...

Hva er velferd? Hvorfor betaler vi skatt, og hva brukes pengene til? Hva betyr det egentlig at vi har et demokrati? Dette er temaer som kan være ganske vanskelige – og kanskje litt kjedelig?

Det er Stura Dalhaug – NHO, Eirik Kavli – Ørskog Sparebank, Randi Baadnes – Skatteetaten, Maryann Bjørnerem – Skatteetaten og Kjersti Svensli fra Fellesforbundet som skal være  "lærere for en dag". Gjennom Ungt Entreprenørskaps program Vårt lokalsamfunn skal elevene leke seg til kunnskap.

Svart arbeid er en tyv
- Etter denne dagen forstår barna bedre sammenhengen mellom verdiskaping, skatt og de fellesgodene vi har i samfunnet i dag, som skoler, veier og sykehus. De synes først det er ganske dumt at noen «tar» av pengene de har tjent, men når de skjønner sammenhengen, synes de gjerne at skatt er bra. Og de fleste blir i løpet av dagen enige i at svart arbeid er en tyv, sier Sissel Tegelsrud Kolstad, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal. 

Elever over hele landet deltar i prosjektet, som er en landsdekkende dugnad i regi av SMSØ (Samarbeid mot svart økonomi) og Ungt Entreprenørskap. 

En uvanlig dag på jobb
Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skolen og arbeidslivet, og alle programmer gjennomføres i samarbeid med eksterne fagpersoner. Også de som er veiledere får en arbeidsdag litt utenom det vanlige.

- Det er for mange av veilederne første gangen de står foran en klasse med 5. klassinger, og de er veldig spent! De gleder seg til å fortelle elevene om skatt, demokrati, rettigheter og plikter. Veilederne har fått opplæring av Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal og læreren skal være tilstede.

SMSØ er en sammenslutning mellom partene i arbeidslivet. I tillegg til ansatte fra Skatteetaten og NHO, skal medarbeidere fra LO, KS, Unio og YS ut i skolene denne uken.  

Vårt lokalsamfunn er et pedagogisk program der elevene på en enkel måte skal gjøre seg kjent med samfunnet rundt seg, yrker, lønn, skatt, demokrati og velferdsstaten. Les mer HER.