Studentbedrift fra NTNU i Ålesund kan bli norgesmester.

Møre og Romsdal · 2 juni 2017

AgriMare Bio SB fra venstre: Krister Krogsæter, Erik Andresen, Lene Stenseth, Emma Lovise Sunde og Charlotte Hansen. Foto: AgriMare Bio SB.

Det er to bedrifter fra NTNU i Ålesund som representerer Møre og Romsdal på NM for Studentbedrifter som går av stabelen i Næringslivets Hus (NHO) 6. - 7. juni. Totalt er det 20 studentbedrifter fra hele landet har kvalifisert seg til årets NM. Studentbedriftene konkurrerer i åtte ulike kategorier. 

ProPelo SB fra venstre: Gaute Hermansen, Marte Alvestad Håskjold og Rebekka Fjørtoft Myklebust. Foto: Hilde Ellingsæter.

Vil gjøre sjømatnæringen mer bærekraftig
– Vi gleder oss stort til NM. Endelig skal vi få presentere det vi har jobbet med i nesten et år! Det har vært en utrolig lærerik og ikke minst spennende prosess, sier Lene Stenseth, daglig leder i AgriMare Bio SB.

 

AgriMare Bio SB har utviklet løsning for storskala oppdrett av børstemark med fiskeslam som eneste næringssubstrat. Børstemarken har høyt innhold av marint protein og viktige marine fettsyrer, og den skal erstatte vegetabilske ingredienser i fór for oppdrettslaks. Løsning deres har trippel bunnlinje; miljøløsning, matproduksjon og bærekraft.
Bruk av plast fra industrien
Pro Pelo SB produserer et nyskapende filament for 3D-printere. Det blir skapt av plastmateriale fra industrien som ellers ville blitt kastet.

 

-Vi er veldig stolte av å ha kommet til NM med produktet vårt Meltwire. Vi har en stor tro på produktet og er veldig fornøyd med det vi har gjort så langt. Det skal bli moro å få delta i NM, vi gleder oss, sier Gaute Hermansen, daglig leder i Pro PeloSB.

 

Nordmenn har lav motivasjon for gründerskap
Abelia, NHOs avdeling for kunnskaps- og teknologibedrifter, lanserte i forrige uke sitt Omstillingsbarometer for 2017. De konkluderer med at det er gode oppstartsmuligheter i Norge, men at nordmenn har svært lav motivasjon for å starte egne bedrifter.

 

– Gjennom å drive Studentbedrift får studentene oppleve at det er mulig å realisere egne ideer, og de får oppleve gleden av å se resultatene av det de har skapt. Forskning viser at Studentbedrift øker motivasjonen og senker terskelen for å starte for seg selv. En økt satsing på Studentbedrift er næringsutvikling i praksis. Derfor bør alle studenter i fylket vårt få tilbud om Studentbedrift, sier Sissel Tegelsrud Kolstad, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal.

 

NHO-sjefen ønsker flere studentbedrifter
Ungt Entreprenørskap har i år 20-års jubileum, og NHO var en av initiativtakerne til å starte organisasjonen. I 2016 var over 150 000 elever og studenter involvert i Ungt Entreprenørskaps aktiviteter i utdanningen sin.
 
– Da NHO tok initiativ til opprettelsen av Ungt Entreprenørskap, var det for å styrke samarbeidet mellom skole og arbeidsliv. I dag, 20 år etter, ser vi at UE har fått stor betydning i å utvikle barn og unges kreativitet og skaperglede. Ikke minst bidrar de til at skolen gir mange unge erfaring i å starte egen bedrift. Derfor vil NHO fortsette det gode samarbeidet med UE, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

 

– Vi gleder oss til å ta imot unge entreprenører på spranget ut i arbeids- og næringsliv til NM i Næringslivets Hus. Vi håper konkurransen vil inspirere enda flere utdanningsinstitusjoner til å legge til rette for studentbedrifter, sier Skogen Lund.

 

Vinnerne av Norges beste Studentbedrift 2017 og Ferdprisen for størst internasjonalt potensial skal representere Norge i EM i Helsinki i sommer.