Tang-krem, taregull eller tangliatelle med flo, kan det være noen av fremtidens produkter?

Møre og Romsdal · 7 des 2017

Tang-krem, taregull eller tangliatelle med flo, kan det være noen av fremtidens produkter?

Fornøyde vinnere

Fremtidens kokker og servitører fra Restaurant- og matfag ved Kristiansund videregående skole ble utfordret i å utvikle et produkt med tang og tare som ingrediens. Hvordan kan vi utnytte bedre den næringsrike tangen og taren i fremtiden?

Etter innholdsrike foredrag av daglig leder i Laminaria AS, Kurt Oterhals, og marinbiolog Rikke M.S. Ipsen ble dagens oppdrag avslørt for elevene i Vg1 og Vg2 ved Restaurant- og matfag. Med utgangspunkt i informasjonen de hadde fått om hva tang og tare blir brukt til i dag, og hvordan Laminaria AS ser fore seg å bruke tang og tare i tillegg til en innføring i tangens næringsinnhold og dens potensielle bruksområder startet den kreative tankeprosessen i gruppene. Oppdraget til fremtidens kokker og servitører var å utvikle et produkt med tang og tare som ingrediens. Mange gode idéer ble diskutert i gruppene. Med på laget som velvillige veiledere og jury hadde de Kurt Oterhals fra Laminaria AS, trainee og marinbiolog Rikke Ipsen fra Vindel, Daniel Michaelsen fra Bryggenkanten, Quirien van Oirschot fra Bjartmars kro Atlanterhavsveien, Gunveig Wanvik fra Eggedosis, Henriette Sandnes fra Kristiansund og Nordmøre Havn KS og Christian Solli-Sæther fra Kristiansund videregående skole.

Flere av gruppene kom frem til gode og gjennomførbare løsninger. Pasta, tannkrem, taregull, yoghurt, proteinbar, sportsdrikk og proteinpulver var noen av produktene som ble presentert for juryen. Den gruppen som juryen la spesielt merke til var gruppen som ønsket å produsere tangliatelle (tagliatelle som inneholder tangmel) og taresausen Flo. Hvorfor skal vi bruke soyasaus fra Asia når vi kan lage et konkurransedyktig produkt med råvarer vi har i nærheten? Dette hadde gruppen jobbet så godt med at juryen mente at idéene rundt produktene var så gode at de kunne bli produsert og realisert innen kort tid.