Disse er SMARTest i landet

UE Norge · 13 juni 2016

Disse er SMARTest i landet

Et speil i verdensrommet skal gjøre at solstrålene treffer vinkelrett på Bergen i vinterhalvåret. Foto: Ungt Entreprenørskap Hordaland.

Håvard, Ingrid, Emilia, Leander og Therese tenker ut i verdensrommet for å finne fremtidens energiløsninger. 

Hvordan kan BKK produsere mer strøm basert på fornybare energikilder som finnes i og rundt lokalsamfunnet deres i fremtiden? Dette var oppdraget elvene fra Norvik skole i Bergen skulle løse. Løsningen de fem elevene kom opp med var så smart at de har blitt kåret til vinneren av den nasjonale finalen i SMARTere energi 2016.

- Vi vet at solceller i dag er lite effektivt i Norge og Bergen, på grunn av vinkelen på solens stråler i hele vinterhalvåret. Dette er det vi har laget en løsning på, sier elevene.

- Vi har laget et speil, som plassert på en satellitt i verdensrommet, gjør at solens stråler hele tiden vil stå vinkelrett på solcellepanelene. Ved ekvator kommer solens stråler vinkelrett inn på jordoverflaten og energien er veldig stor, fordi det er et lite område som treffes. Nord på kloden kommer solens stråler mer på skrå og mindre av solens stråler treffer jordoverflaten. Det finnes i dag solcellepaneler som endrer vinkel etter solens stråler. Vi skal gjøre det samme, bare omvendt. Vi endrer vinkelen på solens stråler direkte ned til solcellepanelet.

Elevene har på en god måte tenkt ut over her og nå, vist god evne til kreativ tenkning og viser et godt refleksjonsnivå rundt valgene som er tatt. Koblet til faglighet rundt energiutnyttelse og fornybar energi er dette et imponerende arbeid, heter det i juryens begrunnelse. 

2. plass smartere energi

Gruppen fra Seim skole vil utnytte energien fra solstormer. Foto: Ungt Entreprenørskap Hordaland. 
 

Vinneren ble tett fulgt av Seim skole, også fra Hordaland og Kragerø skole i Telemark som tok henholdsvis andre og tredje plass.

M-bil

Tonje, Ine, Villen, Tobias og Fredrik Johan vant tredeplass med den magnetdrevne M-bilen. Den lader mens den kjører. 

SMARTere Energi er et program som er utviklet av Ungt Entreprenørskap og tilbys elever på 5. - 7. trinn. Vinteren 2015 har det vært gjennomført en rekke SMARTcamper rundt om på skolene, med lokale finaler og lokale juryer. Bare i Hordaland har over 1500 elever fra 16 kommuner deltatt. I juni kåres en nasjonal vinner.

Kontakt: UE Hordaland: Anita Bjorndal , anita.bjordal@ue.no mobil 970 94 959

Pressekontakt: UE Norge: Wenche Wærner, wenche@ue.no mobil 934 37 800