Ingen akademisk slagside

UE Norge · 9 mai 2016

Ingen akademisk slagside

Det var ikke designerdresser og milliardærdrømmer som gjorde dypt inntrykk på statsministeren på NM for Ungdomsbedrifter. Foto: Ungt Entreprenørskap.

På arbeidernes dag skriver Andreas C. Halse et debattinnlegg på vg.no der han raljerer med den norske entreprenørskapssatsingen i skolen. Her er tilsvar fra Tor Kåpvik, fung. administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.
  

Andreas C. Hasle (VG 1. mai) må gjerne sette fingeren på en utvikling han ikke liker, men satsingen på entreprenørskap i utdanningen har ingen akademisk slagside.  

På arbeidernes dag skriver Andreas C. Halse et debattinnlegg på vg.no hvor han etterlyser en høyere satsing på yrkesfag, samtidig som han beskriver en virkelighet hvor fokuset på akademia og høyere utdanning har «nådd tidvis latterlige proporsjoner». Les Landet som sparker nedover.

VG 5. mai

VG 5. mai 2016.
 

Debatten om «mastersyke» ble godt belyst av NHO og kunnskapsministeren i høst. Den skal jeg la ligge. Det jeg derimot ikke ønsker å la ligge, er Halses vurdering av satsingen på å rekruttere fremtidens entreprenører. Her viser Halse til at han som folkevalgt i fylkeskommunen ikke kunne se noen satsing på entreprenørskapsundervisning utover den som ble gitt elever på studiespesialiserende linje.

Ungt Entreprenørskap tilbyr en rekke programmer for å fremme kreativitet og entreprenørskap blant elever og studenter i hele landet. Vårt største program Ungdomsbedrift, som Hasle viser til, rakk i 2015 ut til over 11 000 elever ved videregående skoler. Elevene startet, drev og la ned over 2000 bedrifter gjennom skoleåret. Nesten 60 prosent av disse var på yrkesfaglig studieretning, til tross for at andelen som går på yrkesfag utgjør 39 prosent av den totale elevmassen. I Akershus, hvor Halse har sitt politiske virke, er andelen enda noe høyere. Dette er en fordeling vi har hatt i flere år i Ungt Entreprenørskap. Vi arbeider stadig for at enda flere studieretninger skal få et tilbud som gjør dagens elever til bedre arbeidstakere, men ikke minst, fremtidens arbeidsskapere.

Yrkesfagbedriftene gjorde det skarpt under NM for Ungdomsbedrifter i forrige uke – et NM statsminister Erna Solberg omtalte som ”det viktigste norgesmesterskapet i landet”. Det var ikke designerdresser og milliardærdrømmer som gjorde dypt inntrykk på statsministeren; det var de unges kreativitet, skaperglede og evne til å realisere egne ideer. 

Hasle må gjerne sette på fingeren på en utvikling han ikke liker, men satsingen på entreprenørskap i skolen har ingen akademisk slagside.

 

Tor Kåpvik
fung. administrerende direktør
Ungt Entreprenørskap Norge