Leo Ajkic på innovasjonscamp: — Disse ungdommene kommer til å gjøre noe med klimautfordringene!

UE Norge · 7 jan 2019

Leo Ajkic på innovasjonscamp: — Disse ungdommene kommer til å gjøre noe med klimautfordringene!

200 elever fra 13 skoler i Trøndelag var samlet til superfinale og innovasjonscamp da NRK-profilen kom på besøk for å få hjelp til å finne løsninger på klimaproblemene.

— Du ser jo engasjementet her!

Leo Ajkic sitter på scenekanten i en sal på Lerkendal stadion i Trondheim. De siste timene har han tilbragt sammen med 200 14-og 15-åringer. Han ser utover ungdommene og er tydelig imponert over hvordan de har jobbet for å komme frem til forslag til mulige løsninger på ulike problemstillinger innen psykisk helse og klima, knyttet opp mot FNs bærekraftsmål. 

Den populære programlederen er aktuell med en ny serie på NRK, «Uro». Serien tar for seg temaer folk uroer seg for, som innvandring, terror og klima, og noe av handlingen i episode to er lagt til innovasjonscampen der Ajkic møter innovative ungdommer.

— Jeg synes det er så kult å se at ungdommene er så involvert i de temaene som det er snakk om her i dag. Jeg er jo her fordi jeg lager en serie om global oppvarming og forurensing, og når jeg snakker med dem så ser jeg hvor involvert de er og hvordan de forstår alvoret av ting som kanskje eldre generasjoner benekter. De anerkjenner tingene og har kanskje løsningen og!

Leo og Kaspe

NRK-programlederen i diskusjon med en av gruppene om hvordan klimautfordringer kan løses.

Sosialt entreprenørskap på timeplanen

Å bygge unge menneskers entreprenørskapskompetanse er et mål i hele utdanningsløpet. Gjennom et samarbeid med  Kavlifondet jobber Ungt Entreprenørskap med ungdomsskoleelever for at de skal få trene på å ta initiativ og gjøre noe med det når de oppdager utfordringer i lokalsamfunnet.  Gjennom prosjektet starter de opp og driver elevbedrifter med et sosialt formål, og denne innovasjonscampen var en kick-off for Kavliprosjektet i Trøndelag, som er med i "Gjør noe med det"-prosjektet fra skoleåret 2018/19.
— Verden er jo ikke delt inn i fag og det er ikke livet heller. Gjennom det å bli utfordret i denne type problemstillinger lærer elevene å samarbeide og de bruker hele seg, på tvers av fag. Det er da det virkelig skjer, det er da de gode løsninger kommer, for å ikke snakke om engasjementet til elevene, sier Ingjerd Skjefstad, rådgiver for grunnskole i Ungt Entreprenørskap Trøndelag.

IngjerdogLeo_Kavlikickoff_062018

Ingjerd Skjefstad og Leo Ajkic på scenen under innovasjonscampen.

Ser mulighetene - og gjør noe med dem!

I Trøndelag gikk Ajkic på scenen for å presentere problemstillinger, inspirere elevene og han fulgte dem gjennom hele prosessen. Han mener klimautfordringene også kan by på muligheter.

— Det er jo mange muligheter fordi verden trenger jo flere miljøvennlige firmaer og mer innovative tings om skjer. Disse ungdommene er superengasjerte og de kommer til å gjøre noe med utfordringene og problemene, de gjør det allerede! Kanskje vi har noen her i dag som vinner Nobelspris en dag, eller en eller annen pris for noe som ble funnet opp her i dag, hvem vet?

På NRKTV i uke 2

Episode 2 av «Uro» handler om folks uro for klima. Leo Ajkic er urolig for klimaendringer, men på innovasjonscampen møter han 14 år gamle Stine, som har en god plan.

Episoden kan du se på NRK.no fra torsdag 10.01 kl 06.00 og den sendes lineært på NRK1 samme dag kl. 19:45.

Allbilde

Leo Ajkic med de 200 ungdommene under innspilling av den nye NRK-serien "Uro".