Skatt og gull og sånt...

UE Norge · 30 okt 2017

Elevene skal løse felles oppgaver med felles mål – og da må de håndtere og respektere uenighet. Foto: Ungt Entreprenørskap Oppland.

Elevene skal løse felles oppgaver med felles mål – og da må de håndtere og respektere uenighet. Foto: Ungt Entreprenørskap Oppland.

Denne uken får 4. og 5. klassinger over hele landet lære om skatter. Nei, det er ikke Kaptein Sabeltann, Pelle Pirat eller Pinky som kommer på besøk på skolen...

Hva er velferd? Hvorfor betaler vi skatt, og hva brukes pengene til? Hva betyr det egentlig at vi har et demokrati? Dette er temaer som kan være ganske vanskelige – og kanskje litt kjedelig? 

Denne uken skal over 100 ansatte fra LO, Skatteetaten, NHO, KS, YS og Unio være "lærere for en dag". 

Svart arbeid er en tyv
Vårt lokalsamfunn er et pedagogisk program der elevene på en enkel måte gjør seg kjent med samfunnet rundt seg, yrker, lønn, skatt, demokrati og velferdsstaten. Les mer  HER.

– Etter denne dagen forstår barna bedre sammenhengen mellom verdiskaping, skatt og de fellesgodene vi har i samfunnet i dag, som skoler, veier og sykehus. De synes først det er ganske dumt at noen «tar» av pengene de har tjent, men når de skjønner sammenhengen, synes de gjerne at skatt er bra. Og de fleste blir i løpet av dagen enige i at svart arbeid er en tyv, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

En uvanlig dag på jobb
Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skolen og arbeidslivet, og alle programmer gjennomføres i samarbeid med eksterne fagpersoner. Også de som er veiledere får en arbeidsdag litt utenom det vanlige.

– Å være lærer for en dag for klasser med opp til 30 elleveåringer er utfordrende, morsomt og ikke minst viktig! Barna får lære om lokaldemokrati og de får forståelse for hvorfor vi må betale skatt. Vårt lokalsamfunn og samarbeidet med Ungt Entreprenørskap gir oss en unik mulighet til å bygge gode holdninger blant de aller yngste, sier Karl Børre Reite, prosjektleder i SMSØ.

Pressen inviteres til å være med i klasserommet (etter avtale). 

Pressekontakt: Wenche Wærner, kommunikasjonsansvarlig i Ungt Entreprenørskap Norge, mobil 93437800, wenche@ue.no

------------------

Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell, landsdekkende organisasjon som arbeider for å bygge opp elevers og studenters entreprenørskapskompetanse. UE tilbyr et tyvetalls entreprenørskapsprogrammer, fra 1. trinn til høyere utdanning. Alle UEs programmer er forankret i Kunnskapsløftet (LK-06). Se  ue.no

Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) er en allianse som jobber sammen og forebyggende i kampen mot svart økonomi. Alliansen består av sentrale parter i arbeids- og næringslivet som LO, NHO, KS, Unio, YS og Skatteetaten. Se  smso.no