Smartest i landet

UE Norge · 8 juni 2017

Smartest i landet

Emil, Tor, Anette og Espen har kommet med den smarteste energiløsningen. Foto: Ungt Entreprenørskap Hordaland

Emil, Anette, Tord og Espen fra Skare skole vil støvsuge og sortere avfall i mærer for å redusere forurensning i oppdrettsanlegg. Det ga seier i SMARTere energi 2017.

Hvordan kan vi utnytte de naturgitte fordelene på et oppdrettsanlegg til å produsere fornybar energi. Dette var oppdraget elvene fra Skare skole i Hordaland skulle løse.

- Vi har brukt vindmøller og solceller for å produsere strøm på lakseanlegget. På den måten klarer vi å produsere nok strøm. Overskuddsstrøm blir solgt. En støvsuger suger opp avfall fra mærene. Siden saltvann er lettere enn slammet, går saltvannet videre i en ny tank. Vi bruker salt fra saltvatnet til salting av fisk og fosforet i avfallet ble solgt som gjødsel, sier en representant for gruppen.

I juryens begrunnelse heter det:

Elevene eier stoffet og leverer en overbevisende presentasjon, samtidig som de har utviklet en detaljrik modell for å illustrere sin løsning. Koblet til faglighet rundt energiutnyttelse og fornybar energi, er dette et imponerende arbeid.

Vinneren ble tett fulgt av The green community fra Kragerø skole i Telemark. Hauso skule, også fra Hordaland, tok tredje plass.

SMARTere energi er et program som er utviklet av Ungt Entreprenørskap og tilbys elever på 5. - 7. trinn. Vinteren 2017 har det vært gjennomført en rekke SMART-camper rundt om på skolene, med lokale finaler og lokale juryer. Bare i Hordaland har over 1600 elever fra 16 kommuner deltatt. I Telemark har 250 elever deltatt.

Kontakt:
Anita Bjorndal, Ungt Entreprenørskap Hordaland, anita.bjordal@ue.no, mobil 970 94 959
Ann-Iren Haugen, Ungt Entreprenørskap Telemark, ann-iren@ue.no, mobil 913 03 299