Ferdigheter for fremtiden vist frem i Praha

Oslo · 17 juni 2015

Ferdigheter for fremtiden vist frem i Praha

Mens vi her hjemme ventet på Ludvigsensutvalgets rapport om fremtidens skole dro ungdomsbedriften KnoWaste UB fra Nydalen vgs til Praha for å representere Norge i den europeiske finalen i programmet Skills for the future. Der møtte de 20 andre ungdomsbedrifter fra 15 ulike land. Elevene fra Norge imponerte!

Programmet Skills for the future (SFF) er et felles initiativ mellom Junior Achievement Europe (JA Europe) og Hyundai Motor Europe.  Gjennom SFF søker de å skape større forståelse blant Europas unge yrkesfaglige elevene om de ferdigheter som kreves for å lykkes i dagens raskt skiftende markeder. De vil inspirere til en mer entreprenøriell generasjon som kan koble utdanning og fremtidig karrière. 

Siden programmet startet i 2012 har det engasjert over 10.000 studenter, og JA Europe inviterer de beste lagene fra nasjonale finaler for en sjanse til å vinne Hyundai Skills for the Future Award. I år deltok 98 elever i finalene i Praha 8. til 10. juni. De ble veiledet og støttet av Hyundai frivillige, lærere og JA koordinatorer fra 15 land (Østerrike, Bulgaria, Tsjekkia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Norge, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania og Storbritannia).

- Skills for the Future gir yrkesfagelever en viktig mulighet til å dyrke viktige kompetanser som de ellers kanskje ikke ville utvikle i sine mer teknisk utdannelse. Ved å bringe entreprenørskap, realfag og bilindustrien sammen, har vi som mål å skape en generasjon av spesielt kvalifisert ungdom, klare for dagens raskt skiftende markeder sa Caroline Jenner, CEO i JA Europa.

Bedriften KnoWaste UB fra Nydalen vgs besto av Michelangelo Pagliara, Are Tuft, Victoria Nguyen, Aleksander Bøttger og Ann Cindy Pillai. 

IMG_3598

Deres forretningside er å produsere en applikasjon som beregner hvor mye du sparer av drivstoff og penger når du kjører. Den vil også lære deg å kjøre mer miljøvennlig. Applikasjonen vil inkludere muligheten til å donere til KnoWaste Foundation som da gir det til organisasjoner som kjemper for å redusere utslippene fra bilindustrien. 

Elevene representerte Norge på en flott måte og utmerket seg med å vise initiativ, engasjement og interesse under hele arrangementet. De tok utfordringen med en fysisk uheldig standplassering på strak arm og gjorde det beste ut av situasjonen. I finalen fikk de fem beste bedriftene presentere fra scenen, og KnoWaste UB var dessverre ikke en av dem. Til slutt gikk bedriften SoberDrive fra Storbritannia helt til topps med en idé for å redusere promillekjøring relaterte hendelser. De håper å oppnå dette ved selvregulering for sjåfører og en mulighet til å ta informerte valg med en alkotest i bilnøkkelen.

Vinner

Selv om KnoWaste UB dro hjem fra Praha uten premie har de hatt en god opplevelse. 

- Praha har vært helt fantastisk! Denne turen har gitt oss den gyldne muligheten til å konkurrere internasjonalt og utvide vårt nettverk. Vi sitter igjen med gode erfaringer og ny kunnskap forteller de på sin Facebook side. 

IMG_3605

Som støtte under reisen til Praha deltok både læreren deres Ståle Nordli, mentor fra Hyundai Dag Christian Stenbo, koordinator hos Hyundai Motor Norge Edvard Jung og koordinator for SFF i Norge, Siv Elin Dammen. 

Knowaste med veiledere (2)

Praha 1 (2)

- Vi hadde med oss flotte elever fra Nydalen vgs og jeg er imponert over innsatsen fra mentorer og koordinator hos Hyundai Motor Norge. De har vist engasjement og deltakelse utover hva som er å forvente. Vi ser frem til fortsatt godt samarbeid med Hyundai sier daglig leder i Ungt Entreprenørskap Oslo, Siv Elin Dammen.