UE Oslo anbefaler:

Oslo · 1 feb 2019

UE Oslo anbefaler:

UE Oslo har funnet frem bøker og filmer vi mener inneholder mange smarte triks og tips entreprenørskapselever kan få god nytte av. De dekker temaer som vi i UE Oslo, på lik linje med lærere og forelesere, ofte ser at mange elever synes er utfordrende. Denne måneden har vi valgt boken Factfulness, som konkluderer med at verdens utvikling ikke er like håpløs som vi har en tendens til å tro. 

"Factfulness" – Hans Rosling (med Ola Rosling og Anna Rosling) 

Gladnyhet: verden er kanskje ikke så håpløs som vi mennesker har en tendens til å tro! 

Hvor mange prosent av verdens befolkning lever under fattigdomsgrensen? Hvor mange jenter fullfører barneskolen? Hva er gjennomsnittlig forventet levealder i verden? 

Når vi blir stilt spørsmål som omhandler globale trender, har vi en tendens til å svare systematisk feil. Vi mennesker svarer faktisk så feil at en sjimpanse som velger tilfeldige svar på spørsmålene, har høyere treffsikkerhet enn både journalister, professorer og Nobelvinnere. Factfulness forklarer hvorfor

Forfatteren presenterer først en quiz som skal besvares, bestående av 13 grunnleggende spørsmål om globale trender. Fasiten blir så presentert, og de fleste vil oppdage at de hadde få riktige svar. I resten av boken fremkommer 10 vanlige feil hjernen vår gjør, som sammen forklarer hvorfor vi oppfatter verden mer håpløs enn den egentlig er. For å nevne noen; måten vi konsumerer media og nyheter, våre definisjoner av utvikling samt tendensen til å dele verden i to (oss vs. dem, rik vs. fattig). 

Målet med boken er forklare hvorfor vi systematisk misforstår verden, samt å lære oss hvordan vi kan kvitte oss med dette forvrengte verdensbildet. Dette er helt avgjørende for å ta gode avgjørelser. Boken er utrolig inspirerende, og vi tror at spesielt quizen vil være en tankevekker for både elever og lærere! Dersom FNs bærekraftsmål står sentralt i undervisningsopplegget, vil boken være et fint supplement som kanskje får målene til å virke noe mer realistiske og håndterbare enn de gjør ved første møte. 

Link til quiz-spørsmålene med svar: 

http://factfulnessquiz.com

Youtube-klipp som introduserer temaet fint: 

“How not to be ignorant about the world” Hans & Ola Rosling

https://www.youtube.com/watch?v=Sm5xF-UYgdg

 

God lesing!