Elevbedrift gjennom Ungt Entreprenørskap i mars – egen kiosk i juni

Østfold · 1 juli 2016

Elevbedrift gjennom Ungt Entreprenørskap i mars – egen kiosk i juni

Nora og Miljøposer EB, foto: UE Østfold

NRK Østfold sin sak om 14 år gamle Nora som tok saken i egne hender og skapte sin egen sommerjobb har fått mye oppmerksomhet både lokalt og nasjonalt de siste dagene. Den trivelige vesle kiosken helt ytterst på brygga i Slevikkilen får besøk av lokale hytteeiere og Slevikbeboere, men også gjester fra andre steder som ankommer stedet i bil eller båt.

 «Jeg lærte mye om det å drive en liten bedrift da vi etablerte Miljøposer EB i 9. klasse på Gressvik ungdomsskole denne våren» sier Nora Solhøi Tvete. «Spesielt det å holde styr på et regnskap og bestille nødvendige varer. Også fant jeg ut at det ikke var så skummelt.» Det hjalp helt klart på når Nora og faren hennes planla å starte opp igjen kiosken som hadde vært borte i 25 år.

De fire jentene i Miljøposer EB produserte miljøvennlige sorteringsposer til bruk i handlevognen og  ble belønnet med førsteplass i klassen beste miljøbedrift på Fylkesmessa som Ungt Entreprenørskap arrangerer i Rakkestadhallen i mars måned hvert år.

I tillegg ble Stine Tauge fra bedriften kåret til «Beste selger». -Men jeg tror nok vi var et godt salgsteam hele gjengen, men Stine var den beste den dagen, ler Nora når jeg spør om hvorfor ikke det var hun som tok hjem den prisen, hun som betjener kundene i den lille kiosken som om hun aldri skulle ha gjort annet. «Jeg elsker å betjene kundene og synes det er fantastisk moro med kjøp og salg.»

Nora hadde selv ansvaret for økonomien i bedriften og sier at hun har planer om å studere økonomi selv etterhvert. -Hvorfor? spør hun, jo fordi jeg har lyst til å starte mitt eget firma når jeg blir voksen og da er det viktig å ha kontroll på økonomien. Kanskje det er litt genetisk betinget også siden faren hennes jobber i Sparebank1 – en av Ungt Entreprenørskaps hovedsamarbeidspartnere. -Og så tror jeg at jeg er en person som liker å ha styr på tingene selv og at det derfor passer meg godt å være min egen sjef.

Jeg tenker at det må jo være midt i blinken for denne unge damen å velge entreprenørskap som valgfag på videregående og få sjansen til være med å etablere en Ungdomsbedrift og kanskje delta på lederkurs i regi av Ungt Entreprenørskap og våre samarbeidspartnere. -Ja det høres veldig gøy ut, sier Nora når jeg lufter denne muligheten for henne.

Vi leker ikke butikk

Vi sitter på den bittelille plattingen utenfor kiosken hvor Nora helt uten at jeg har lagt merke til det har vært ute og lagt ut puter på stolene vi skal sitte på. Hun har sansen for detaljer og overlater ingenting til tilfeldighetene. Vi avbrytes av at en kunde nærmer seg og den unge kioskeieren spretter opp.

Nora i kiosken

Nora i kiosken, foto: UE Østfold

kiosk

-Vi leker ikke butikk vet du, ler hun. -Det er så moro å få lov til å prøve ut dette i det virkelige livet.

Og i det virkelige liv i kiosken består hverdagen av overbelastede vaffeljern, sørge for å ha akkurat mange nok pølser i pølsekokeren, blide kunder, vipps, m-cash og izettle på disken - så ingen kan skylde på at de ikke har småpenger i lomma. Full kontroll på dagsomsetningen har hun og vet akkurat hvor mye som skal til for at dette skal gå rundt – og at omsetningen selvsagt påvirkes av været.

Kunden er Knut fra Saltnes som kjøpte pølse og vaffel for bare 10 minutter siden. -Det var en litt rar smak på den vaffelen, sier Knut. Nora blir litt bekymret, men så bryter Knut ut i et smil -ja, mersmak! og så kjøper han en vaffel til. Fornøyde kunder gir god reklame og mersalg.           

Sommeren ser lys ut den – uansett vær.