SMART, SMARTere, SMARTest!

Østfold · 28 april 2017

SMART, SMARTere, SMARTest!

Årets SMARTing  er SMART-skuffa fra Kirkefjerdingen skole i Eidsberg. Tittelen ble tildelt elevene under fylkesfinalen SMARTingen som et bevis på at nettopp deres oppfinnelse, en skuffe som forhindrer at gravemaskinen river opp rør eller ledninger, er den mest innovative. 

Høgskolen i Østfold i dag; over 250 kreative 7. klassinger med innovative oppfinnelser og boblende engasjement prøver å overbevise jurymedlemmene fra samfunns- og næringsliv om at nettopp deres oppfinnelse er den beste.

De totalt 62 gruppene representerer 35 skoler fra hele Østfold, hvor mer enn 1 500 elever har gjennomført SMART i regi av Ungt Entreprenørskap. Gjennom kreativt arbeid har de avdekket små eller store hverdagsproblemer, og deretter laget protoyper på innovative oppfinnelser som løser problemene.

Og SMARTest av dem alle er altså elevene fra Kirkefjerdingen skole i Eidsberg kommune. -Vi er så stolte og glade, jubler elevene bak oppfinnelsen. -Nå er vi helt skjelvne, alle sammen, stråler de med pokalen høyt hevet, tydelig fornøyde med at kreativ innsats, godt samarbeid og det å sette seg inn i både problem og løsninger altså sendte gruppa helt til topps under SMARTingen 2017.

 

Juryens begrunnelse

Juryen fikk en tøff jobb med å kåre dagens vinnere. -Denne innovative oppfinnelsen vil spare samfunnet for store utgifter, og ta vare på miljøet, heter det i juryens begrunnelse. –Gruppa overbeviste juryen med sin grundige bransjekunnskap, sier varaordfører i Halden, Anne Kari Holm.  

-Vi er stolte over at SMARTingen gjennomføres her på Høgskolen. Dette er en fantastisk måte å forene lærerutdanning og praksisfeltet;  SMARTingen er en god arena for samhandling mellom Høgskolen, næringslivet og entreprenørskap, skoler og elever, sier Magne Skibsted Jensen, høgskolelektor ved HiØ.

Kreativitet for fremtiden

-Om bare noen få år mener forskerne at teknologi vil ha overtatt over 50 % av jobbene vi mennesker utfører i dag. Å la skoleelever jobbe med kreativitet er ikke bare en hyggelig oppgave å gjøre nå og da, sier Kathrine Tallis i Ungt Entreprenørskap.  -Evnen til å tenke kreativt er en helt nødvendig ferdighet for et samfunn i omstilling. Denne evnen kan og bør trenes gjennom hele skolegangen.  SMART er entreprenørskap i praksis, og et godt bevis på at skoleelever lærer mye når de får skape noe med nytte og verdi for andre, avslutter hun.  

 

Godt samarbeid

-Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og næringsliv. I dette arbeidet er vi avhengig av gode samarbeidspartnere. Med oss i dag har vi Nexans og Østfold Energi, som bidrar med både tid og kompetanse inn i skolen, sier Christer Engström, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Østfold.
–Gjennom mange år har vi hatt et godt og nært samarbeid med Høgskolen i Østfold, og det er stas for elevene å få besøke høgskolen på en dag som denne.

 

Beste oppfinnelse, Årets SMARTing

1. plass: SMART-skuffa, Kirkefjerdingen skole, Eidsberg kommune

1. Plass Årets SMARTing SMARTskuffa Kirkefjerdingen skole (2)

SMART-skuffa, Kirkefjerdingen

2. plass: Safe Fuel, Berg skole, Halden kommune

2. Plass Årets SMARTing Safe Fuel Berg skole (2)

Safe Fuel, Berg skole

3. plass: Safe PTO, Os skole, Rakkestad kommune

 

3. Plass Årets SMARTing Safe PTO Os skole

Safe PTO, Os skole

Beste presentasjon

1. plass: Inspector 360, Ambjørnrød skole, Fredrikstad kommune

1. Plass Beste Presentasjon Inspector 360 Ambjørnrød skole

Inspector 360, Ambjørnrød

2. plass: Life Sweater, Låby skole, Halden kommune

2. Plass Beste Presentasjon Life Sweater Låby skole (2)

Life Sweater, Låby skole

3. plass: SMART-pulten, Skjønhaug skole, Trøgstad kommune

3. Plass Beste PresentasjonSMARTpulten Skjønhaug skole

SMART-pulten, Skjønhaug skole

 

Beste modell

1. plass: Safe Fuel, Berg skole, Halden kommune

1. plass Beste Modell Safe Fuel Berg skole

Safe Fuel, Berg skole

2. plass: Hønefeeder 3000, Kirkeng skole, Rakkestad kommune

2. Plass Beste Modell Hønefeeder 3000 Kirkeng skole

Hønefeeder 3000, Kirkeng skole

3. plass:  SMART- teppe, Hornnes skole,  Sarpsborg kommune

3. Plass Beste Modell SMART-teppet Hornnes skole

SMART-teppet, Hornnes skole