Høgskolen i Sørøst-Norge utdanner innovatører

Telemark · 13 jan 2016

Høgskolen i Sørøst-Norge utdanner innovatører

Karina Løbø Fimland blir å se på NRK1 sitt FBI program om Gründere onsdag 13. januar kl 20:25 Foto: Max Emanuelsson

Studenter som velger Studentbedrift utvikler kompetanser som Norge trenger og arbeidslivet etterspør. 

Onsdag starter NRK nysatsingen Gründerne. I første episode får vi møte tidligere Høgskolen i Telemark student Karina Løbø Fimland. Sammen med bl a medstudenten Ole Stian Midtgarden utviklet hun en spennende forretningsidé i deres Studentbedrift Contra SB. I serien får vi se hvordan hun nå jobber for å sette ideen ut i livet. 

Se link til programmet her

Høgskolen i Sørøst-Norge skaper innovatører

Gjennom arbeidet med Ungt Entreprenørskaps program Studentbedrift får fremtidige ingeniører, barnevernpedagoger, forminglærere og kunstnere erfaring med å utvikle produkter og tjenester i samarbeid med lokalt nærings- og arbeidsliv. Studentene ved Høgskolen i Sørøst Norge (HSN) anvender teori i praksis, de jobber prosessorientert fra idé til produkt, og de må samarbeide om å løse uforutsette problemer.  I læringsprosessen utvikler studentene endringskompetanse.

HSN har flere eksempler på at deres studentbedrifter har endt i en  ordninære bedriftsetablering. Den beskjedne gutten fra Skotfoss, Kim Kristian Humburstad og hans studiekompiser, startet sitt eventyr som en studentbedrift ved Høgskolen i Telemark. De ønsket å se på hvordan gjester på Kroa i Bø lettere kunne betale for seg, da de litt sent på natten ofte glemte koden sin.  Nå tilbyr bedriften Zwipe avansert biometrisk fingeravtrykksteknologi, kjøpt av bl annet Mastercard. Kinesiske investorer har gått inn med betydelige verdier, og teknologien blir pekt på som fremtidens betalingsform. Teknologien er så avansert at om du stjeler et visakort og kutter av fingeren til eieren, så vil du ikke kunne få ut penger. Det må nemlig være puls i fingeren. Zwipe er nå verdsatt til over en halv milliard kroner. De unge kan få til mye når de får sjansen. Bill Gates og Steve Jobs var bare 19 år da de startet Microsoft og Apple.

Det nye arbeidslivet

”Remix – det nye arbeidslivet” var tema på NHOs årskonferanse i forrige uke. Statsminister Erna Solberg og foredragsholdere fra inn- og utland er enig om utfordringen: Morgendagen vil på ingen måte være som gårsdagen. Endring er den nye normalen, og for å få til endring trenger vi folk som tenker innovativt – vi trenger innovatører.

Dagens studenter skal snart møte kjente og ukjente utfordringer. De som studerer ved HSN i dag skal bidra til å finne løsninger på utfordringene som eldrebølgen bringer med seg. De skal takle miljøutfordringer i ukjent skala. De skal konkurrere i globale markeder med produkter og løsninger som vi knapt ser konturen av i dag.

HSN utdanner aktive verdiskapere

- Utdanninger må endres og stimulere til kreativitet, sa Andrew McAfee, MIT-professor og en av hovedinnleggsholderne på konferansen. - Undervisning er tilrettelagt for en annen form for yrkesliv, der innovasjon og kreativitet var mindre viktig.

Studentbedrift gir studenter innovative redskaper til å bli aktivt verdiskapende – også i eksisterende bedrifter, offentlige virksomheter og organisasjoner. Innovatører trengs overalt!

Karina og Ole Stian har gått fra studentbedrift til å etablere Nerotec AS, og er nå i ferd med å gjøre sitt GrippX til et kommersielt produkt. GrippX er et tilsynelatende enkelt, men finurlig konstruert plasthåndtak som gjør det mye lettere å trekke tungt med tau og muskelkraft. Vi er selvsagt spent på om synligheten på NRK i beste sendetid kan gi dem ekstra drahjelp videre!

Deltakelse i Studentbedrift gir studentene ved studiestedene i Telemark studiepoeng og kompetanse for framtiden. Fremtidens innovatører utdannes nå ved HSN i Porsgrunn, Bø og på Notodden.

 

HSN samarbeider med Ungt Entreprenørskap

Om samarbeidet UE Telemark og HSN i Porsgrunn, Bø og på Notodden.

Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell, landsdekkende organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører tilbyr undervisningsprogrammer som fremmer entreprenørskap i høyere utdanning. Les mer her.

Studentbedrift er et pedagogisk program som gir studenter kompetanse og kunnskap om bedriftsetablering gjennom et år med oppstart, drift og avvikling av egen bedrift. Les mer her.