Innovasjonscampuke i 12 Telemarksbedrifter

Telemark · 1 okt 2015

60 ungdommer jobber i disse dager i nøkkelbedrifter i Telemark for å hjelpe dem med å løse konkrete bedriftsutfordringer. 

 

Bildet er fra den kreative økta i første dag av Innovasjonscampuka. På bildet viser vår Bettina Abrahamsrud frem flotte løsninger fra gruppeoppgavene.

Oppdragene varierer fra å skape nye produkter av overskuddsmateriell hos Niras i Bø og hvordan uteområdene i Meaksmoen barnehage på Notodden skal utvikles for å fremme allsidig aktivitet. Skagerak Energi vil ha ungdommenes forslag til hvordan deres nye hjemmesider skal se ut, mens Made for Movement utfordrer de unge på hvordan monotone treningsopplegg for funksjonshemmede kan gjøres mer lystbetonte. Gulset Sykehjem og Skien kommune vil ha forslag til hvordan nå demente ved hjelp av musikk, mens på Notodden ønsker NUAS at ungdommene kommer opp med gode ideer på hvordan Verdensarvstedene skal bli profilert på beste måte. 

60 ungdommer i 12 bedrifter

Hele 12 bedrifter har nå i tre dager en gruppe på fem ungdommer som frem til fredag skal finpusse ideer, produkter eller løsninger, før de tre beste forslagene på fredag kåres av en ekstern jury i ærverdige Festiviteten.  Felles for alle de 60 ungdommene er at de er på jakt etter læreplass.

– Målsettingen med Innovasjonscampuka er at ungdommene skal bli styrket på kommunikasjon, få økt tro på seg selv bli bedre rustet og få vist seg frem for arbeidslivet. I tillegg har det gang på gang vist seg at Innovasjonscamp-konseptet utløser gode ideer fra kreativ ungdom som bedriften selv ikke har tenkt på tidligere, sier Ann-Iren Haugen, daglig leder for Ungt Entreprenørskap Telemark. Hun håper uken blir inspirerende, både for elevene og for bedriftene som deltar. 

Ungdommene leverer

Tor Kåpvik, konstituert administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, tar selv turen til Skien for å delta i den endelige juryeringen av deltakernes forslag og ideer.

– Jeg har store forventninger til hva ungdommene presenterer på fredag. Om det er nysgjerrige sjetteklassinger, ambisiøse ingeniørstudenter eller ungdom som mangler læreplass blir jeg like imponert hver gang vi drar i gang Innovasjonscamp. Når vi bringer arbeidslivet inn i undervisningen, gjør det noe med motivasjonen. Å få løse reelle oppdrag for bedrifter gjør at det blir "læring på ordentlig», sier Kåpvik.

 Pressen er invitert til å følge ungdommene ute i bedriftene og på finaledagen på Festiviteten i Skien på fredag 2. oktober. 

Prosjektet ble første gang kjørt i fjor med oppsiktsvekkende resultater. Hele 70% av ungdommene fikk læreplass, og det etter at de vanlige lærlingekanaler mente at markedet var støvsugd.

Finaledag fredag 2. oktober
Sted: Festiviteten i Skien  http://www.festivitetenskien.no
Tidspunkt: Finale kl 1300-1430

Mer om prosjekt VGX

Også denne høsten er det over 200 ungdommer uten tilbud om læreplass i Telemark.
Telemark fylkeskommune satser hardt for at Telemark ikke skal «miste» en hel ungdomsgenerasjon ut i arbeidsledighet, og har manet til «Dugnad for Telemark». Allerede nå har flere fått læreplass, men fremdeles er 60 ungdommer uten tilbud.
Folkeuniversitetet, sammen med flere toneangivende aktører har fått oppdraget i 3, 5 måneder å kartlegge, motivere og gjøre ungdommene beredt for arbeidslivet. 

I den sammenheng arrangerer Ungt Entreprenørskap Telemark en «Innovasjonscampuke», fra mandag 28 sept. - til fredag 2. oktober.  Dette er en kreativ treningsleir der ungdommene løser reelle oppdrag fra bedrifter og øvrige partnere i arbeidslivet.  12 oppdrag ble presentert for de 60 deltakerne på Festiviteten mandag 28. sept.  Da har de i forkant vært igjennom en kreativ økt, samt et motivasjonsforedrag. Deretter vil de nå i tre dager jobbe med oppdraget ute i bedrift. I  morgen, fredag 2.oktober møtes så alle deltakerne igjen på Festiviteten for å konkurrere i semi- og superfinaler om beste innovative idè, produkt eller tjeneste.  Politikere, profiler og toneangivende personer vil sitte i semifinale- og finalejuryen.

Hele målsettingen med Innovasjonscampuka for denne målgruppa er at ungdommene blir styrket på kommunikasjon, tro på seg selv samt gjør seg rustet - og får vist seg frem for arbeidslivet.

Prosjektet ”VGX” er unikt hvor de beste aktørene i Telemark på feltet er satt sammen med en klar mission; Få ungdommen ut i arbeid – lærlingeplass!

For mer informasjon:

Telemark fylkeskommune: Fylkesopplæringssjef Hans Jacob Edvardsen, mob 913 77 035
Folkeuniversitetet Sør-Øst: Avdelingsleder Arne-Morten Knutsen, mob 901 51 506