Elever fra Ishavsbyen, Kvaløya, Breivang, Tromsdalen, og NTG ble «Sjef i eget liv»!

Troms · 10 okt 2017

Fra venstre Magne Gundersen fra SpareBank 1 (og kjent fra Luksusfellen), Trym Nyborg Bergli og Emil Moe-Nilsen fra Ishavsbyen kjøretøy, og Sigrid Bjørhaug Hammer fra NTG Tromsø.

I programmet «Sjef i eget liv!» blir elevene satt inn i ulike valgsituasjoner som synliggjør konsekvenser av egne valg knyttet til deres personlige økonomi og mulighetene for en gang å kunne kjøpe seg en egen bolig. Elevene fra Ishavsbyen, Kvaløya, Breivang, Tromsdalen, og NTG møtte denne uka Magne Gundersen fra SpareBank 1.

- Jeg har lært litt om å spare og ikke bare bruke penger i kiosken, sier Trym Nyborg Bergli. - Og jeg tok bilde av budsjettet på skjermen og tenkte å gjøre noe med det når jeg kommer hjem, foteller Emil Moe-Nilsen. Sigrid Bjørhaug Hammer fra NTG Tromsø trekker frem boligsparing for ungdom som det hun tar med seg hjem fra «Sjef i eget liv».

- Grunnlaget for en trygg økonomi legges tidlig. Derfor er det viktig at unge blir bevisste på konsekvensene av gode og dårlige økonomiske valg, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1, blant annet kjent fra Luksusfellen på TV3.

Denne uka møtte Gundersen over 600 vgs.- elever fra SNN-scenen på Driv i Tromsø.
- Interessen har vært formidabel fra de videregående skolene her i Tromsø og til neste år må arrangementet utvides, forteller en entusiastisk Anne Grete Johansen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Troms.

22425809_10211460403120632_1355183301_o

Dagens unge må lære hvordan man håndterer tilgangen til kredittkort og usikrede lån. Slike produkter er bare noen tastetrykk unna, men kan ha store konsekvenser for fremtidig låneopptak for eksempel ved kjøp av første bolig. Den finansielle hverdagen er mer komplisert i dag enn for bare noen tiår siden. Med stort påtrykk fra omgivelsene kan det være fristende å kjøpe en ny veske eller mobiltelefon med kredittkortet. Det kan imidlertid gi store utslag.

Sjef i eget liv
Gjennom programmet «Sjef i eget liv!» blir elevene satt inn i ulike valgsituasjoner som synliggjør konsekvenser av egne valg knyttet til deres personlige økonomi og mulighetene for en gang å kunne kjøpe seg en egen bolig.

22396442_10211460402680621_1369720107_o

- Større innsikt i hva som kreves for å håndtere egen økonomi kan forhåpentligvis bidra til å redusere antall unge som får problemer, sier daglig leder Anne Grete Johansen i Ungt Entreprenørskap Troms.

Samarbeid er nødvendig
UE arbeider med entreprenørskap i utdanning og tilbyr ulike programmer fra grunnskole til høyere utdanning. Dette skjer i et samspill mellom mange aktører i offentlige og private virksomheter og mellom utdanning, arbeids- og næringsliv. - Sparebank 1 Nord-Norge viser igjen samfunnsansvar og nær 2 000 elever fra videregående skoler i hele Troms får «Sjef i eget liv» - opplæringen i år. Undervisningsopplegget er blant annet forankret i samfunnsfag og matematikk, forklarer Johansen.