Ungdomsbedrift

Har dere noen gang drømt om å få være med å starte egen bedrift? Nå har dere sjansen! Dere tar nå fatt på arbeidet med å etablere, drive og avvikle deres egen bedrift. I løpet av ett skoleår skal dere drive en virkelig bedrift med virkelige produkter, kunder, leverandører og penger.

Det beste med å ha en ungdomsbedrift? Du lærer av egne erfaringer og du får mulighet til å jobbe med oppgaver som du liker.

Ungdomsbedrift

Å etablere ungdomsbedrift (UB) bygger på prinsippet om å lære ved å gjøre. I løpet av skoleåret eller UB-året skal dere bruke ulike fagkunnskaper på en praktisk måte. Dere tilegner dere mye av kunnskapen på egenhånd. Med på laget har dere lærere og mentorer fra lokalt næringsliv. De fungerer som veiledere for dere.

Høres det gøy ut? Her er noen eksempler på hva ungdomsbedrifter fra skoleåret 2013/14 jobbet med:

  • Flex UB, Vadsø vgs, Studiespesialisering: Flex UB har designet og utviklet en tovet ullvott med broderier i refleks. Flexvotten skal bidra til å redde liv i trafikken, både for store og små.
  • Fireflash UB, Ski vgs, Studiespesialisering: FireFlash er et innovativt brannsikringsprodukt utviklet for å redde liv ved brann. Produktet kombinerer en avansert signalteknologi med markedets beste strobelys som skal trenge gjennom tykk røyk.
  • WOOL UB, Rosthaug vgs, Studiespesialisering: WOOL UB tilbyr norske sløyfer i tradisjonell strikk, som varmer det lille ekstra på fest og i hverdagen.
  • Firbeinte Gleder UB, Jønsberg vgs, Naturbruk: Firbeinte Gleder UB arrangerer bursdager og omvisninger på Jønsberg.
  • Furry UB, Glemmen vgs, Design og tekstil: Furry UB lager luer med dyretema som synliggjør barn i trafikken.
  • Lyspunktet UB, Steinkjer vgs, Helse og oppvekstfag: Lyspunktet UB tilbyr hyggekvelder for funksjonshemmede i alle aldre, og har et nært samarbeid med Røde Kors.
  • Multibygg UB, Stangnes vgs, Byggteknikk: Multibygg UB bygger garasjer, benker og påbygg til hus. Vi tilbyr kunden håndverk av beste kvalitet, for at vi skal få best mulig læring og at kundene våre blir fornøyde.
  • Strilapylso UB, Sotra vgs, Restaurant og matfag: Strilapylso UB lager hjemmelagde pølser og kjøttboller av lam som er fettredusert, saltredusert, laktosefri, glutenfri og halalslaktet.

 Klikk dere inn på UB-løypa for å finne ut mer! I UB-løypa finner dere eksempler, filmer og annet materiell som kan komme til nytte. Lykke til!!

Det kan være forskjellig fra fylke til fylke hvordan dere skal gå frem for å åpne og avslutte bankkonto. Klikk på link til deres fylke for å se hvordan dere skal gjøre det:
 
Agder
Akershus
Buskerud
Finnmark
Hedmark
Hordaland
Møre og Romsdal
Nordland
Oppland
Oslo
Rogaland
Sogn og Fjordane
Telemark
Troms
Trøndelag
Vestfold
Østfold

Ungdomsbedrifter kan åpne konto også i andre banker enn den banken UE fylke samarbeider med. Vær oppmerksom på at banken selv kan velge hvordan de håndterer en ungdomsbedrift. Finans Norge har utarbeidet en veiledning til bankene om opprettelse av konto for ungdomsbedrift.  Veiledningen er tilgjengelig i høyremenyen og kan tas med til banken når dere skal åpne konto.

Test

I februar og mars arrangeres fylkesmesser over hele landet. Ungdomsbedriftene som blir kåret til de beste i sine fylker, representerer fylket på NM for Ungdomsbedrifter. Deltakelse på NM gir opplevelser for livet - og kvalifiseringen gir en flott attest å ha på CVen. Les mer om NM for Ungdomsbedrifter 2016 og NM for Ungdomsbedrifter 2015

 

Enterprise without Borders (EwB) er et tilleggsprogram for dere som driver ungdomsbedrift. Gjennom EwB kan ungdomsbedrifter fra ulike land samarbeide med hverandre. Første steg er da å registrere seg med en bedriftsprofil på EwB-nettsiden. Nettsiden fungerer som møteplass og markedsplass for ungdomsbedriftene. Bedriftsprofilen består av en beskrivelse av bedriften, beskrivelse og bilder av produktene man tilbyr og noen ord om hva slags samarbeidspartner man er på jakt etter. Når dere er registrert med en profil, kan dere ta kontakt med andre ungdomsbedrifter som også har en profil.

For å kunne opprette en bedriftsprofil på EwB-nettsiden, må skolen og læreren deres først opprette en profil. Deretter er det deres tur. I registreringen må dere nemlig knytte ungdomsbedriften deres opp til skolen og læreren deres.

Sjekk ut EwB her:   http://www.jaewb.org/