"Finnmarksmat i fremtiden" sparkes i gang.

Finnmark · 27 sep 2015

 "Finnmarksmat i fremtiden" sparkes i gang.

Lokale råvarer fra Norway King Crab og Finnmark Rein

Fremtidens kreative kokker er klare til kamp når UE Finnmarks prosjekt "Finnmarksmat i fremtiden" sparkes i gang. 6 Ungdomsbedrifter med 25 kokke –og restaurant-/matfagsspirer møtes i Vardø 29. sept.-2. okt. til Matuka 2015 for å trylle frem kulinariske smaksopplevelser basert på lokale, økologiske råvarer. Elevene kommer fra fylkets videregående skoler i Alta, Nordkapp, Kirkenes og Vardø. I tillegg deltar elever fra kokkeskolen Carlo Porta i Milano/Italia.

Tirsdag 29. september er avspark for prosjektet Finnmarks mat i fremtiden.

Kl. 09.00 på Scandic i Vadsø møtes hovedsamarbeidspartnerne i prosjektet, Ungt Entreprenørskap Finnmark, Innovasjon Norge, Fylkesmannen i Finnmark og ENI/Goliat.  Opplæringssjef og næringssjef i Finnmark fylkeskommune kommer og for å overvære «Kick off» for matprosjektet, samt signering av samarbeidsavtalen mellom Carlo Porta kokkeskole og Ungt Entreprenørskap Finnmark. Elever og lærere fra Italia og fra videregående skoler i Finnmark vil da også være til stede.

Elevene skal i løpet av prosjektuka i Vardø jobbe sammen for å skape gastronomiske nisjeprodukter basert på lokale råvarer, urter og økologiskproduserte matvarer. Gjennom uka etablere elevene grunnlag for kreative- og innovative produkter i sine egne Ungdomsbedrifter. Nytt i prosjektet er bedriftsbesøk hos lokale bedrifter, og i år går turen til Norway King Crab i Bugøynes. Vi skal og besøke reingjerdet i Krampenes og forhåpentligvis overvære reinslakting der.  Fredag 2. oktober. Kl. 09.45 blir det kokkekamp, og her skal elevene presentere sine retter for en jury. Det blir smaksprøver for publikum kl. 10.30 i Glasshuset (Flerbrukshuset), Vardø.  Årets jury under kokkekampen består av Solveig Isaksen, Neil Lupton, Åse Vøllestad, Nils-Jonny Larsen og Wiggo Kjellmann.

 

Finnmarksmat i fremtiden.

Prosjektet eies og ledes av Ungt Entreprenørskap Finnmark, men er etablert i tett samarbeid med, og finansiert av Innovasjon Norge, Fylkesmannen i Finnmark og ENI/Goliat.

Lokale bidragsytere og råvareleverandører leverer førsteklasses lokale råvarer til prosjektet.  I år bidrar Finnmark Rein, Norway King Crab, Ostemaker Øverli, Hildonen bakeri, BAMA/Aakre, ASKO og TINE meierier og Tana vgs.

De videregående skoler i Finnmark og Opplæringskontoret for mat og restaurantfag er også viktige samarbeidspartnere.

Kyndig veileder og ekspert på lokale råvarer fra vårt «skattekammer» er Tor Emil Sivertsen fra Varangerkokken i Vardø.

Finnmarksmat i Fremtiden setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale urter, økologiske- og lokale råvarer. Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, til matfagsbransjen, samt øke antallet Ungdomsbedrifter innen restaurant- og matfag på videregående skoler i Finnmark.

I fremtiden vil Finnmark trenge matfagsutøvere som kjenner de lokale- og unike råvarene vi har tilgang til «rett utfor stuedøra» vår, og som er bevisste viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til et stadig mer bevisste og kresne publikumet, både i et lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv

Det er og viktig at våre framtidige kokker sprer "det gode ryktet" om våre lokale råvarer. Kunnskap er et kraftig virkemiddel, og gjennom prosjektet bidrar vi til at elevene får kompetanse på nettopp dette området.

UE Finnmark håper så mange som mulig kommer til Glasshuset (Flerbrukshuset) i Vardø 02.oktoberfra klokken 09.45, for å se og smake på hva framtidens Finnmarks-kokker/gründere har prestert gjennom ei ukes kreativ jobbing.

 

 

IMG_6674

 

Flere bilder på Ungt Entreprenørskap Finnmarks Facebook side: krediter bildene UE Finnmark

 

For mer informasjon kontakt:

Randi Gjevestad Vorren, daglig leder, Ungt Entreprenørskap Finnmark, tlf. 91 70 00 15

Trine Hogseth, rådgiver, Ungt Entreprenørskap Finnmark, tlf. 97 54 77 21.

.

Samarbeidspartnere Matuka 2015:

Mail -og brevsignatur 2015