Årets kreative kokkespirer klare til kamp!

Finnmark · 26 sep 2016

Årets kreative kokkespirer klare til kamp!

Når Ungt Entreprenørskap Finnmarks matprosjekt «Finnmarksmat i fremtiden» sparkes i gang, er 5 Ungdomsbedrifter med 24 elever fra restaurant – og matfag klare til kokkekamp. De møtes i Vardø for å delta på Matuka 2016, del 1 av prosjektets 3 deler. Her skal de trylle fram kulinariske smaksopplevelser basert på lokale råvarer og økologiske produkter. Elevene kommer fra Alta-, Vardø- og Kirkenes videregående skole, i tillegg til 2 elever fra Carlo Porta kokkeskole i Milano, vår samarbeidsskole i Italia.

Tirsdag 27. september er avspark for prosjektet Finnmarksmat i fremtiden.

Vi starter dagen med bedriftsbesøk til Finnmark Rein i Tana, og videre med besøk på Varanger samiske museum. Utpå ettermiddagen er vi på plass på Vardø vgs. og fra nå av vil kreativitet stå i fokus.

Elevene skal i løpet av prosjektuka jobbe sammen for å skape gastronomiske nisjeprodukter basert på lokale råvarer, urter og økologiskproduserte matvarer. Gjennom uka etablere elevene grunnlag for kreative- og innovative produkter i sine egne Ungdomsbedrifter.

Fredag 30. september kl. 09.45 avsluttes uka med kokkekamp i Glasshuset (flerbrukshuset) i Vardø, og her skal elevene presentere hver sin tre-rettes meny for en jury.
I årets jury under kokkekampen sitter Solveig Isaksen/kokk, Neil Lupton/kokk, Christer H. Karlsen/Fylkesmannen i Finnmark og ungdomsrepresentanten Lilian Ida Landin/lærling, samt tidligere deltaker i og vinner av matprosjektet.

 

Finnmarksmat i fremtiden.

Prosjektet eies og ledes av Ungt Entreprenørskap Finnmark, men er etablert i tett samarbeid med, og finansiert av Fylkesmannen i Finnmark og ENI/Goliat.
De videregående skoler i Finnmark og Opplæringskontoret for mat og restaurantfag er også viktige samarbeidspartnere.

Lokale bidragsytere og råvareleverandører leverer førsteklasses lokale råvarer til prosjektet, og i år bidrar Finnmark Rein, Norway King Crab, Ostemaker Øverli, Hildonens bakeri, BAMA/Aakre, ASKO og TINE meierier og Tana vgs.

Kyndig veileder, som har god kjennskap til lokale råvarer fra vårt «skattekammer», er Jan Vidar Pedersen, Villmarkskokken, utdannet kokk og selvstendig næringsdrivende.

Finnmarksmat i Fremtiden setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale urter, økologiske- og lokale råvarer. Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, til matfagsbransjen, samt øke antallet Ungdomsbedrifter innen restaurant- og matfag på videregående skoler i Finnmark.
I fremtiden vil Finnmark trenge matfagsutøvere som kjenner de unike råvarene vi har tilgang til «rett utfor stuedøra» vår, og som er bevisste viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til det stadig mer kresne publikumet, både i et lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv.
Det er også viktig at våre framtidige kokker sprer "det gode ryktet" om våre lokale råvarer. Kunnskap er et kraftig virkemiddel, og gjennom prosjektet bidrar vi til at elevene får kompetanse på nettopp dette området.

Kokkekamp

UE Finnmark håper så mange som mulig kommer til Glasshuset (Flerbrukshuset) i Vardø fredag 30. september for å se og smake på hva framtidens Finnmarks-kokker/gründere har prestert gjennom ei ukes kreativ jobbing. Elevene er i gang allerede med forberedelser fra kl. 08.15. Kl. 09.45 er det presentasjon for jury, kl. 10.30 er det som nevnt, smaksprøver for publikum. Vinneren av Matuka 2016 kunngjøres kl. 11.15.

 

For mer informasjon kontakt:
Trine Hogseth, rådgiver, Ungt Entreprenørskap Finnmark, tlf. 97 54 77 21.
Svein Tore Dørmænen, styreleder, Ungt Entreprenørskap Finnmark, tlf. 92 03 59 00

.

Våre samarbeisdpartnere under MATUKA 2016:

Mailsign, Matuka 2016