Den kreative Matuka

Finnmark · 23 sep 2019

Den kreative Matuka

Forberedelser i Glasshuset (arkivfoto)

6 Ungdomsbedrifter med 23 elever fra restaurant –og matfag, og kokk –og servitør er klare til kreativ kokkelering når Ungt Entreprenørskap Finnmarks matprosjekt nok en gang tar til. De møtes i Vardø for å delta på Matuka 2019, del 1 av matprosjektets 3 deler. Her skal de trylle fram gastronomiske smaksopplevelser basert på lokale råvarer og økologiske produkter. Elevene kommer fra Alta-, Nordkapp-, Vardø- og Kirkenes videregående skole.

Tirsdag 24. september er avspark for prosjektet
Vi starter dagen på Vardø vgs. med bli-kjent-øvelser og samarbeidsøvelser på programmet. Deretter går vi i gang med kokkelering, og fra nå av vil kreativiteten stå i fokus. Elevene skal i løpet av prosjektuka jobbe sammen for å skape gastronomiske retter basert på lokale råvarer, og de skal lage både forrett, hovedrett og dessert. Gjennom uka etablere elevene grunnlag for kreative- og innovative produkter i sine egne Ungdomsbedrifter.

                       
Torsdag 26. september kl. 16.00
Vi avsluttes uka med kokkekamp i Glasshuset (flerbrukshuset) i Vardø. Denne ettermiddagen skal elevene presentere sine retter for en jury.
Elevene starter sine forberedelser med maten allerede kl. 14.30 i Glasshuset, og etter juryeringa, som starter kl. 16.00, vil det kl. 17.30 bli smaksprøver for publikum. Vinneren kunngjøres kl. 18.00.

 

Kokkekamp

Det vil kokkeleres og kjempes i Glasshuset (arkivfoto)

Årets jury under kokkekampen består av Tor Emil Sivertsen/Varangerkokken, Solveig Isaksen/kokk, Elisabeth K. Hegge/Finnmark fylkeskommune, Leif Haughom/Vardø vgs. og Marthe Helene Nilsen/lærling og tidligere deltaker i Matuka.

Matprosjektet
Prosjektet eies og ledes av Ungt Entreprenørskap Finnmark, men er etablert i samarbeid med, og finansiert av bl.a. ENI – Vår energi/Goliat.

Lokale bidragsytere og råvareleverandører leverer førsteklasses lokale råvarer til prosjektet. I år bidrar Vardøbruket, Ostemaker Øverli, BAMA/Aakre, ASKO og TINE meierier.
I tillegg stiller Vardø vgs. sine lokaler/kjøkken til disposisjon for gjennomføring av Matuka, Vardø kommune bidrar med utlån av Glasshuset til kokkekampen, Vardø hotell innlosjerer elever og lærere, og Varangerkokken sørger for at vi ikke går sultne til sengs.

Samarbeidspartnere

Matprosjektet setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer. Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, til matfagsbransjen, samt øke antallet Ungdomsbedrifter innen restaurant- og matfag, kokk –og servitør på de videregående skolene i Finnmark.

Finnmark vil også i fremtiden trenge matfagsutøvere som kjenner de unike råvarene vi har tilgang til «rett utfor stuedøra» vår, og som er bevisste viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til et variabelt publikum, både i et lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv.

Det er også viktig at våre framtidige kokker sprer "det gode ryktet" om våre lokale råvarer. Kunnskap er viktig, og gjennom prosjektet håper vi å kunne bidra til at elevene får kompetanse på dette området.

Matprosjektet er tredelt:
1. Matuka med kreative prosesser og kokkekamp
2. Mellomarbeidsfase
3. Fylkesmessa (FM) 2020: En av rettene eller deler av menyen skal være videreutviklet til et salgbart produkt. UB’ene må lage smaksprøver til publikum.

Er du i Vardø, og har anledning, så ta turen innom Glasshuset (flerbrukshuset) for å se og smake på hva framtidens Finnmarks-kokker/gründere har prestert gjennom ei ukes kreativ og hard jobbing. Dette er entreprenørskap og samspill mellom skole og næringsliv, mellom leverandører og ulike aktører, sier Trine Hogseth, rådgiver i UE Finnmark.

 

Plakat - kokkekamp

For mer informasjon kontakt:
Trine Hogseth, rådgiver, Ungt Entreprenørskap Finnmark, tlf. 975 47721
Svein Tore Dørmænen, styreleder, Ungt Entreprenørskap Finnmark, tlf. 920 35900