Finnmarksmat i fremtiden: Gastromagi UB til Milano - Jens Christian Årets Kokkejævel

Finnmark · 3 mars 2017

Finnmarksmat i fremtiden: Gastromagi UB til Milano - Jens Christian Årets Kokkejævel

Gastromagi UB:Tobias Gabrielsen og Mathilde Hølvold Pettersen sammen med priseier Eni Norge v/Bjørn Bjørgve (Anna Zamkovaya tilhører UB'en, men deltok ikke på FM)

Gastromagi UB fra Kirkenes vgs. stakk av med prisen for «Finnmarksmat i fremtiden» på Fylkesmessa (FM) for Ungdomsbedrifter i Alta, og ble dermed total vinner av matprosjektet 2016/2017.

 

Matprosjektet er tredelt:
1. Matuka med kreative prosesser og kokkekamp (uke 39/september)
2. Veilederdag på skolene av kokk fra bransjen (januar).
3. Fylkesmessa (FM): En av rettene eller deler av menyen skal være videreutviklet til et salgbart produkt (februar/mars)

Del 1: Det begynte allerede høsten 2016 der 22 elever tilknyttet Kirkenes, Alta og Vardø møttes på Vardø videregående skole til Matuka 2016. I tillegg deltok det to elever fra vår samarbeidsskole i Milano, Carlo Porta.  
I løpet av tre dager skulle disse 5 Ungdomsbedriftene gjennom kreative prosesser utvikle forrett, hovedrett og dessert rettet mot både et nasjonalt og internasjonalt marked, òg med utgangspunkt i lokale råvarer. Årets lokale råvarer var kongekrabbe, ost, reinsdyr, økologiske urter og meieriprodukter, og rabarbra. Matuka ble deretter avsluttet med kokkekamp i Flerbrukshuset/Glasshuset i Vardø fredag 30. september. Her presenterte elevene sine retter for juryen, som i år besto av Solveig Isaksen, Neil Lupton, Christer H. Karlsen, Lilian Ida Landin, og elevene disket også opp med smaksprøver til publikum.

Mailsign, Matuka 2016

Lilian Ida Landin, Neil Lupton, Solveig Isaksen, Christer H. Karlsen

Del 2: Etter Matuka i høst har elever og lærere hatt en mellomarbeidsfase der de har begynt jobben med å videreutvikle en av rettene, eller deler av menyen, til salgbart produkt. I denne mellomarbeidsfasen har alle deltakerskolene hatt en veilederdag med en kokk fra bransjen. Denne veilederdagen var det Asbjørn Sandøy/Kokkejævel som hadde rundt på deltakerskolene.

Del 3: Etter besøket var det opp til UB’ene å ferdigstille sitt produkt, salgbart og klart til Fylkesmessa 2017.
Gastromagi UB fra Kirkenes vgs. trakk det lengste strået med sitt innovative og eksklusive Kongekrabbekrydder. Som total vinner av årets matprosjekt "Finnmarks mat i fremtiden", skal de reise på studietur til Italia, Milano uke 19,  8.-12. mai 2017. I juryen under FM satt Randi Johansen/Simanes gård, Anette Buljo/Finnmark Rein, Åse Vøllestad/Fylkesmannen i Finnmark og Bjørn Bjørgve/Eni Norge.

Matprosjektet

Dette sier Gastromagi UB:
- Kongekrabbekrydderet vårt har et utseende som får deg til å tenke på de mest fantastiske krabbene, rett fra havet. Produktet har en kraftig smak av kongekrabbe, som vil sette sitt preg på hver eneste matrett du bruker det på. Lukten gjør akkurat det samme, og avgir en herlig aroma. Vi føler at dette produktet trengs på markedet, så derfor har vi laget dette vidunderlige krabbekrydderet. Vi har kombinert kongekrabben med hvitløk og chili, for å løfte smaken. Vi testet forskjellige retter med rabarbra, kongekrabbe, og rein, men fant fort ut at vi ville lage krabbekrydderet, på grunn av prosessen, og smakene.

Gastromagi UB på scenen

krydder

Dette sier juryen:
- Produktet er kreativt, innovativt og spennende. Det har et delikat utseende som vekker nysgjerrigheten og et eksklusivt design som støtter kvaliteten i produktet. Produktet har en tydelig og sterk smak, en voksen smak, men med en appell til ungdom som kjenner eller vil bli kjent med Finnmark. Det har en behagelig og ekte lukt, og ikke minst er produktet er lokalt og har en god lokal historie. De ønsker Gastromagi UB god og lærerik tur til Milano!

Om prosjektet
Matprosjektet «Finnmarksmat i fremtiden» eies og drives av Ungt Entreprenørskap Finnmark. I korte trekk går prosjektet ut på å sette fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer, samt å styrke rekrutteringen til matfagslinjer og matfagsbransjen. I tillegg er det et mål å øke antallet Ungdomsbedrifter innen matfag på videregående skole i Finnmark. Finnmark vil fremover trenge matfagsutøvere som kjenner de lokale- og unike råvarene vi har tilgang på, og som er klar over viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til det stadig mer matbevisste publikumet de kommer til å møte, både nå og i fremtiden. I tillegg er det et poeng at våre framtidige kokker sprer "det gode ryktet" om våre lokale råvarer - det er dette som skal ut i våre restauranter og kjøkken. Kunnskap er et virkemiddel, og gjennom prosjektet ønsker Ungt Entreprenørskap Finnmark å bidra til å gi disse elevene kompetanse på dette området. Økonomiske samarbeidspartnere i prosjektet er Eni Norge/Goliat og Fylkesmannen i Finnmark/landbruksavdelinga, i tillegg bidrar det lokale «matnæringslivet» med råvarer til Matuka.

 

Sabel...

Årets Kokkejævel – nytt element i matprosjektet og med egen pris på FM

Prisen deles ut til en enkeltelev som deltar i matprosjektet «Finnmarksmat i fremtiden» 2016/2017. Prisen eies av Asbjørn Sandøy/Kokkejævel, og vinneren mottar prisen som «Årets Kokkejævel 2017» under FM for UB. Prisen et utviklet av UE Finnmark i samarbeid med Asbjørn Sandøy. Han er brennende opptatt av fremtidens Finnmarkskokker, har stor yrkesstolthet, stiller klare krav til seg selv og sine ansatte, har meningers mot – og ikke minst har han et stort engasjement, mye å gi, og han ønsker å bidra til fremtidig rekruttering innenfor matfagsbransjen.

Elevene som meldt seg på måtte sende inn en kort beskrivelse av seg selv om hvorfor akkurat han/hun fortjente prisen:
- Hvorfor valgte jeg kokkefaget?
- 3 ting jeg har lært om meg selv, og som definerer meg som kokk.
- Hva tenker jeg om fremtiden. Hva gjør jeg om 5-10 år?
- Fortell om hvorfor akkurat DU fortjener prisen.
- Legg gjerne ved bilde av noe du har laget som du får vist frem din kreativitet og kvalitet som fremtidig Finnmarkskokk.

Juryen la vekt på følgende kriterier og så etter:
- En elev som utmerker seg innen faget – er dedikert og viser en brennende yrkesstolthet over kokkefaget
- Har forståelse for fagets basisregler, evne til å bryte ned disse med stil og eleganse.
- Har forståelse og kunnskap om teknikker, både i bruk av redskaper, men også i form av kreativitet som er gjennomførbar.
- God formidlingsevne, en elev som kan uttrykke seg skriftlig og muntlig – må nå ut med budskapet om produktet/konseptet sitt – gjennom alt fra menyer til salgsmøte med kunden.
- Intervju på stand under FM

.

Årets Kokkejævel 2017

Jens-Christian Fagerheim, Finnmarks Gull UB, Alta vgs.
På scenen mottok vinneren diplom og en sabel av priseier Asbjørn Sandøy. Det er en ydmyk og innmari glad gutt vi møter etter seieren. Han fyller alle kriteriene juryen så etter, og juryen er samstemte i at dette var veldig fortjent. Juryen besto av Asbjørn Sandøy/Kokkejævel, Charlotte Mortensen/Scandic Alta og Tom Kristian Romsdal/opplæringskontoret for restaurant og matfag.
Juryen ønsker vinneren lykke til!

Dagen derpå ble vinneren overrasket med et stipend på 10.000 kr av Asbjørn Sandøy. Dette kommer godt med når første lærlingelønn mottas på Statholdergaarden til høsten, sa Sandøy. Jeg ER så glad, jeg har ikke ord, sa vinneren selv. Han tilføyer at det viser seg at det lønner seg å jobbe hardt, å tro på det man gjør og at man kan. Lykke til videre Jens-Christian!

2. Årets kokkejævel

Jens-Christian