Finnmarksmat i fremtiden - Mathpa UB til Milano og Vladimir Årets Kokkejævel 2018

Finnmark · 12 april 2018

Finnmarksmat i fremtiden - Mathpa UB til Milano og Vladimir Årets Kokkejævel 2018

Mathpa UB - total vinner av matprosjektet. Marthe H. Nilsen, Paal Hansen og Arthur Harutunyan. Foto: Rakel Hunsdal Fallsen

Mathpa UB fra Vardø vgs. stakk av med prisen for «Finnmarksmat i fremtiden» på Fylkesmessa for Ungdomsbedrifter i Kirkenes, og ble dermed total vinner av matprosjektet 2017/2018.

Matprosjektet er tredelt:

 1. Matuka med kreative prosesser og kokkekamp (uke 39/september)
 2. Veilederdag på skolene av kokk fra bransjen (januar).
3. Fylkesmessa (FM): En av rettene eller deler av menyen skal være videreutviklet til et salgbart produkt (februar/mars)

 

Del 1:
Det begynte allerede høsten 2017 der 22 elever tilknyttet Kirkenes, Alta, Nordkapp og Vardø møttes på Vardø videregående skole til Matuka 2017. I tillegg deltok det to elever fra vår samarbeidsskole i Milano. 
I løpet av tre dager skulle disse 6 Ungdomsbedriftene gjennom kreative prosesser utvikle forrett, hovedrett og dessert rettet mot et internasjonalt marked, òg med utgangspunkt i lokale råvarer. Årets lokale råvarer var kongekrabbe, ost, reinsdyr, økologiske urter og rabarbra. Matuka ble deretter avsluttet med kokkekamp i Flerbrukshuset/Glasshuset i Vardø fredag 29. september. Her presenterte elevene sine retter for juryen, som i år besto av Neil Lupton, Tom Andreas Hætta, Tor Emil Sivertsen og Sander Kristiansen, og elevene disket også opp med smaksprøver til publikum.

Samarbeidspartnere Matuka 2017

Matuka 2017

Del 2:
Etter Matuka i høst har elever og lærere hatt en mellomarbeidsfase der de har begynt jobben med å videreutvikle en av rettene, eller deler av menyen, til salgbart produkt. I denne mellomarbeidsfasen har alle deltakerskolene hatt en veilederdag med en kokk fra bransjen. Denne veilederdagen er det Asbjørn Sandøy/Kokkejævel som har hatt rundt på skolene.

Del 3:
Etter besøket var det opp til UB’ene å ferdigstille sitt produkt, salgbart og klart til Fylkesmessa 2018.
Gjengen fra Vardø vgs. trakk det lengste strået med sitt innovative og eksklusive KongKrabbeSalt. Som total vinner av årets matprosjekt - "Finnmarks mat i fremtiden" skal Mathpa UB reise på utvekslingstur til Italia, Milano 14.-18. mai 2018. Her skal de hospitere hos vår samarbeidsskole, Kokkeskolen Carlo Porta.
 I juryen under FM satt Christer H. Karlsen/Fylkesmannen i Finnmark, Lisbeth Sandtrøen/FFK og Elizaveta Vassilieva/Barentssekretariatet.

 

Juryen på FM

Jury matprosjektet

Dette sier  Mathpa UB:
Kongekrabbe-salt har en kraftig krabbelukt med hint av hav. Vi har brukt ren havsalt, tilsmakt kongekrabbe kraft, og blandet inn tørrede kongerabbeskall som fremhever både smak og lukt. Kongekrabbe-saltet har en lys rødrosa farge i seg og passer godt til suppe, som salt på alt av sjømat og kanskje til og med på brød med smør på. 

KongeKrabbeSalt

Dette sier juryen:
- Produktet er kreativt, innovativt og spennende.
Veldig god presentasjon. Kreativt produkt som tar utgangspunkt i bruken av restavfall etter kongekrabbeproduksjon. Deler av designet holder høy kvalitet og er klart for butikk slik det er idag.
Veldige gode smaker. Råvarene kommer meget godt fram i smakene.

Etter et kort googlesøk klare vi ikke å finne produktet på markedet i dag. Produktet må i så måte anses som innovativt og nyskapende.
De ønsker Mathpa UB en god og lærerik tur til Milano, og lykke til videre!

Om prosjektet

Matprosjektet «Finnmarksmat i fremtiden» eies og drives av Ungt Entreprenørskap Finnmark. I korte trekk går prosjektet ut på å sette fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer, samt å styrke rekrutteringen til matfagslinjer og matfagsbransjen. I tillegg er det et mål å øke antallet Ungdomsbedrifter innen matfag på videregående skole i Finnmark. Finnmark vil fremover trenge matfagsutøvere som kjenner de lokale- og unike råvarene vi har tilgang på, og som er klar over viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til det stadig mer matbevisste publikumet de kommer til å møte, både nå og i fremtiden. I tillegg er det et poeng at våre framtidige kokker sprer "det gode ryktet" om våre lokale råvarer - det er dette som skal ut i våre restauranter og kjøkken. Kunnskap er et virkemiddel, og gjennom prosjektet ønsker Ungt Entreprenørskap Finnmark å bidra til å gi disse elevene kompetanse på dette området. Økonomiske samarbeidspartnere i prosjektet er Eni Norge/Goliat og Fylkesmannen i Finnmark/landbruksavdelinga, i tillegg bidrar det lokale «matnæringslivet» med råvarer til Matuka.

 

Årets Kokkejævel – et element i matprosjektet

Prisen deles ut til en enkeltelev som deltar i matprosjektet «Finnmarksmat i fremtiden» 2017/2018. Prisen eies Asbjørn Sandøy/Kokkejævel, og vinneren mottar prisen som «Årets Kokkejævel 2018» under FM for UB. Prisen et utviklet av UE Finnmark i samarbeid med Asbjørn Sandøy. Han er brennende opptatt av fremtidens Finnmarkskokker, har stor yrkesstolthet, stiller klare krav til selg selv og sine ansatte, har meningers mot – og ikke minst har han et stort engasjement, mye å gi, og han ønsker å bidra til fremtidig rekruttering innenfor matfagsbransjen.

 

Elevene som meldt seg på måtte sende inn en kort beskrivelse av seg selv om hvorfor akkurat han/hun fortjente prisen:
- Hvorfor valgte jeg kokkefaget?
- 3 ting jeg har lært om meg selv, og som definerer meg som kokk.
- Hva tenker jeg om fremtiden. Hva gjør jeg om 5-10 år?
- Fortell om hvorfor akkurat DU fortjener prisen.
- Legg gjerne ved bilde av noe du har laget som du får vist frem din kreativitet og kvalitet som fremtidig Finnmarkskokk.

 

Juryen la vekt på følgende kriterier og så etter:
- En elev som utmerker seg innen faget – er dedikert og viser en brennende yrkesstolthet over kokkefaget
- Har forståelse for fagets basisregler, evne til å bryte ned disse med stil og eleganse.
- Har forståelse og kunnskap om teknikker, både i bruk av redskaper, men også i form av kreativitet som er gjennomførbar.
- God formidlingsevne, en elev som kan uttrykke seg skriftlig og muntlig – må nå ut med budskapet om produktet/konseptet sitt – gjennom alt fra menyer til salgsmøte med kunden.
- Intervju på stand under FM

Om vinneren sier priseier følgende:
En av disse "one in a million" som utmerker seg med sitt talent, sin glede og entusiasme over faget og sin evne til å formidle gastronomi på en positiv og spennende måte

Årets Kokkejævel 2018 ble Vladimir Jakola, Aurora matservice UB, Kirkenes vgs.

 

Vladimir Jakola, Årets Kokkejævel 2018