Nytt parkanlegg på Várjjat Sámi Musea

Finnmark · 5 juni 2015

Nytt parkanlegg på Várjjat Sámi Musea

En vellykket Gründercamp med Varanger Samiske Museum som oppdragsgiver

41 elever på 8./9. trinn fra fem ulike skoler i øst-fylket, møtte til Omegn-Gründer i Varangerbotn torsdag 4. juni 2015. Nesseby oppvekstsenter var vertsskole og Varanger Samiske Museum var oppdragsgiver.

Juryen sier følgende om vinneren:
«Vinnerbidraget er kreativt og nyskapende, og framfor alt viser det stor forståelse for stedet – hvor vi er. Vinnerne har klart å knytte uteområdet og museet – museets innhold, det vi formidler – sammen, slik at uteområdet, parken dere har foreslått, bidrar til å gjøre museet enda bedre, enda mer attraktivt. I tillegg ser vi at dere virkelig har tenkt gjennom hvem som er målgruppa, personer fra 0-100 år, både lokalbefolkning og turister. GRATULERER!»

I juryen satt Mia Krogh/Museumsleder, Ingvild Bjørnå Pettersen/Konservator, formidler og Kjell-Harald Erichsen/lærer. Under presentasjonsdelen deltok også Randi Gj. Vorren/daglig leder UE Finnmark i juryen, men ikke i selve kåringen.

Problemstillingen/utfordringen elevene fikk var: Hvordan gjøre utendørsområdet til museet mest mulig attraktivt og til nytte for både lokalbefolkningen og besøkende/turister?

Vinnergruppa besto av Alise Ervik/Tana Montessori, Michael Kelly/Båtsfjord, Thomas Olsen/Seida, Joakim Andersen/Nesseby og Maiken Seim Vorren/Vestre Jakobselv. Deres forslag var en park som skjermer for vind. I tillegg er den av glass, slik at man kan se alle museumsfasilitetene derfra. Inne i parken har de bl.a. grill, sjakkbrett og en dam for å sørge for trivsel.

 

IMG_9831

IMG_9820

IMG_9829

 

Elevene fra fem skoler
Ungdomsskoleelever fra Seida, Tana Montessori, Nesseby, Vestre Jakobselv og Båtsfjord, ble satt sammen i grupper på tvers av skolene, og møttes altså til en dag med kreativitet på timeplanen. De har løst ulike oppgaver for å bli kjent, og for få i gang tankespinneriene. De har utfordret seg selv til å tenke utenfor boksen med oppgaver som «Hva er dette hvis det ikke er -  et reinhorn?» og «Et kinderegg – mer enn tre ting?» før de tok fatt i selve oppdraget for dagen. Mia presenterte selv problemstillinga for elevene, og vi fikk en omvisning av utendørsområdet på Varanger Samiske Museum for å få større forståelse for hva vi skulle hjelpe museet med denne dagen.

IMG_9781

IMG_9784

IMG_9794

IMG_9789

IMG_9796

IMG_9819

IMG_9813

IMG_9839

Fornøyd oppdragsgiver

Museumsleder Mia Krogh avsluttet med å si følgende: «Først, tusen takk til ALLE bidragene! Alle var kreative og nyskapende og her er mye nyttig som museet kan bruke videre. Dere skal se at når dere besøker museet om noen år så er flere av ideene deres realisert! Det er nesten fælt å utpeke bare én vinner, så det har vært en vanskelig jobb, men dessverre noe vi måtte gjøre. Det var close race helt til målstreken, og vi måtte avgjøre seieren på fotofinish!»

Det ble en vellykket dag i Varangerbotn, hvor både deltakere og oppdragsgiver dro fornøyde hjem.
Mia og Ingvild har tatt vare på alle modellene, og vil nå stille de ut inne på museet.

Flere bilder fra Omegn-Gründeren kan ses i eget album på vår facebookside.

 Gründercamp er et kreativitets –og idéverksted. Les mer om Gründercamp: http://www.ue.no/Laerere-og-forelesere/Grunnskole-8-10-trinn/Grundercamp

IMG_9840