Ordføreren på Askøy gjennomførte Vårt Lokalsamfunn

Hordaland · 2 mai 2016

Ordføreren på Askøy gjennomførte Vårt Lokalsamfunn

Nylig ble Askøy kommune medlem av Ungt Entreprenørskap Hordaland. Sist uke gjennomførte ordfører Terje Mathiassen «Vårt Lokalsamfunn» i 4B på Erdal Barneskole.

I dette undervisningsopplegget, fra Ungt Entreprenørskap, får elevene lære hva et lokalsamfunn er, om yrker i lokalsamfunnet og forskjellen på næringsvirksomhet og offentlige tjenester. De får reflektere, jobbe praktisk, delta i demokratiske prosesser og være med i en kreativ ideutviklingsprosess der de skal finne ut hva de skal fylle et tomt butikklokale med. Under økten som handler om lønn og skatt faller følgende kommentarer i klasserommet:

- Er du rik, spør en gutt etter at ordføreren har samlet inn skatt fra alle innbyggerne (elevene).
- Ja, men jeg har jo lyst at disse pengene skal bli brukt til noe som er til fordel for alle, svarer ordføreren.

Mange elever får en aha-opplevelse når de skjønner at det ikke er rektor (eller kongen som noen foreslår) som betaler lærerne lønn av egen lomme, eller tyvene som betaler politibetjenten lønn etter at de har blitt tatt. Hvor kommer da lønn til de offentlige ansatte fra...? Gjennom en dramatisering der elevene får yrker, lønn og må betale skatt, skjønner barna at skattepengene går til å betale de offentlig ansatte og til andre velferdsgoder i lokalsamfunnet.

Se video fra Erdal barneskole her