Opplands beste unge innovatører kåret

Innlandet · 14 mars 2018

Opplands beste unge innovatører kåret

Load Padding UB sammen med prisutdeler, fylkesordfører Even Aleksander Hagen

Mangfoldet var stort på årets fylkesmesse - sikring av lastestropper, dekorbelysning, armbånd med voldsalarm, økologisk kyllingproduksjon og kunnskapsspill om Gudbrandsdalen er bare noen stikkord fra listen over forretningsideer. Som en del av utdanningen har deltakerne på fylkesmessa etablert og drevet egen bedrift med utgangspunkt i egne ideer. De har laget forretningsplan og jobbet med produktutvikling, produksjon, salg, regnskap og markedsføring.  

Beste ungdomsbedrift

I konkurransen Beste ungdomsbedrift var det til slutt Load Padding UB fra Raufoss vgs som stakk av med seieren. De jobber med å utvikle et produkt som vil beskytte gods og spennbånd for skader. Ambisjonen er å forenkle hverdagen for transportører, samt øke sikkerheten under transport av gods. I sin begrunnelse la juryen vekt på at ungdomsbedriften har funnet en konkret løsning på et erfart behov, og at de ser et stort potensial for verdiskaping. Videre pekte juryen på at elevene i Load Padding UB har hatt god dialog med sluttbrukerne og potensielle kjøpere. Bedriften fikk også 1. plass i Innovasjonsprisen på Fylkesmessa.

På de neste plassene kom Elysian UB fra Vinstra vgs og Safe UB fra Raufoss vgs. Begge disse ble også belønnet med NM-billetter.

Elevene i Elysian UB går på musikklinja på Vinstra vgs. De arrangerer og produserer konserter og forestillinger. På fylkesmessa vant de flere priser i tillegg til 2. plassen i kategorien Beste ungdomsbedrift; 1. plass i Beste salgsteam, og 2 plass i Beste markedsføring, Beste logo og Beste sosiale entreprenør.

Safe UB, som kom på 3. plass i kategorien Beste ungdomsbedrift, fikk også 1. plass i to konkurranser; Beste IA-bedrift og Beste sosiale entreprenør. Forretningsideen til Safe UB er et armbånd med innebygd voldsalarm som skal ivareta jenters sikkerhet. Alarmen skal vere attraktiv å bruke og lett å nå i en utsatt situasjon.

Flere NM-billetter

En annen bedrift som imponerte flere av juryene, var Stjerne Medier UB fra Gausdal vgs. De stakk av med tre førsteplasser; Beste forretningsplan, Beste markedsføring og Beste logo. I tillegg fikk de med seg en andreplass i Beste utstilling. Dermed får også Stjerne Medier UB reise til NM.

Siste NM-deltaker blant ungdomsbedriftene ble Kyllingekspressen UB. Med sin økologiske kylling- og eggproduksjon vant de både Gastronomiprisen og Storebrands bærekraftspris. Juryen for bærekraftsprisen pekte på at bedriften tar utfordringen knyttet til matsvinn på alvor, og kommer med konkrete løsninger til bedre ressursutnyttelse av eggproduksjonen. Juryen var imponert over hvordan bedriften tenker på bærekraft som et konkurransefortrinn i tiden som kommer.

Beste studentbedrift

Blant studentbedriftene var det Medisin-Sjekk SB som stakk av med seieren og ble kåret til Opplands beste studentbedrift. De vil dermed representere Oppland på NM for studentbedrifter i juni. Bedriften ønsker å utvikle en software som vil gi elektronisk dobbeltkontroll av legemidler og dermed øke pasientsikkerheten på sykehus. I sin begrunnelse la juryen vekt på at bedriften har god markeds- og fagkunnskap, og at ideen fremstår som troverdig og realistisk. 

Frivillig engasjement

Totalt deltok 29 ungdomsbedrifter og 6 studentbedrifter på årets Fylkesmesse. I tillegg bidro 30 frivillige fra arbeids- og næringsliv som jurymedlemmer i totalt 14 kategorier. Flere lokale bedrifter stilte som samarbeidspartnere og delte ut priser til elever og studenter. Se liste her. Hovedsamarbeidspartnere for Fylkesmessa 2018 var Sparebank1 Gudbrandsdal og Oppland fylkeskommune.

Gå til Flickr for å se flere bilder fra Fylkesmessa.