NM for Ungdomsbedrifter 2015

UE Norge · 29.april - 30.april 2015

NM UB 2014

NM for Ungdomsbedrifter 2015 avholdes på Norges Varemesse 29.-30. april. På NM møtes de beste ungdomsbedriftene fra hele landet for å konkurrere. På NM for Ungdomsbedrifter syder det av kreativitet, skaperglede - og ikke minst - konkurransementalitet! Deltakerne kvalifiserer seg gjennom de fylkesvise konkurransene. Utstillingen er åpen for publikum.

PRESSESERVICE - oversikt over vinnere, jurybegrunnelser og bilder oppdateres umiddelbart etter hver premieutdeling. 

Onsdag 29. april

0900 – 1600 Elevene rigger utstillinger
1100 – 1230 Teknisk gjennomgang for Beste UB-deltakere
1300 – 1500 Scenepresentasjoner for Beste UB-deltakere
1130 – 1230 Lunsj serveres i utstillingsområdet
1600 – 1700 Åpning av NM for Ungdomsbedrifter!
  Prisutdeling
                                  Inspirasjonsforedrag ved Moods of Norway
1715 – 1800 Panelintervju for Beste UB-deltakere
1900 – 1930 Fun session for alle elever m/UE Alumni
1930 – 2230 Middag med underholdning og prisutdeling
   
Torsdag 30. april  
0700 – 0830 Frokost
0800 – 0900 Panelintervju for Beste UB-deltakere
0900 – 1445 Åpen utstilling
1100 – 1200 Lunsj serveres i utstillingsområdet
1500 – 1600 Prisutdeling
 
 • Shells innovasjonspris
 • Gastronomiprisen
 • Beste yrkesfaglige bedrift
 • Beste sosiale entreprenør
 • Beste utstilling
 • Beste selger
 • Ferdprisen for størst verdiskapingspotensial
 • ManpowerGroups pris for beste HR-bedrift
 • Spleiselagets regnskapspris
 • Beste Ungdomsbedrift
16:00 – 17:00 Nedrigg og hjemreise

Ungdomsbedriftene konkurrerer i 16 ulike kategorier. I samarbeid med våre hovedsamarbeidspartnere deles det ut egne priser på NM. Flere av disse prisene deles også ut lokalt på fylkesmesser rundt i landet. Vinneren av Beste ungdomsbedrift 2015 representerer Norge på EM for Ungdomsbedrifter i Berlin i juli 2015.

For hver konkurranse er det utformet vurderingskriterier som ligger til grunn for juryens bedømming av kandidatene. Vi anbefaler at dere setter dere inn i kriteriene som gjelder for de konkurransene dere er påmeldt. Konkurransekriterier for alle konkurransene ligger i dokumentet i høremenyen.

I konkurranser der innsending av materiell er påkrevd, skal dere sende materiellet til UE fylke i fylket der dere bor. UE Fylke setter frist for når de må ha dette. Fylket er ansvarlig for å sende inn alt materiell samlet til UE Norge senest 25. mars.

Nominasjonskonkurranser: 

1.  Beste markedsføring
2.  Vismas pris for beste kundeopplevelse på nett
3.  Nordeaprisen for beste forretningsplan
4.  Beste reklamefilm
5.  Beste logo
6.  EwB-prisen (Enterprise without Borders)
  

Konkurranser deltakelse/utstilling på NM: 

7.   Shells innovasjonspris
8.   Gastronomiprisen
9.    Beste yrkesfaglige bedrift
10. Beste sosiale entreprenør
11. Beste utstilling
12. Beste selger
13. Ferdprisen for størst verdiskapingspotensial
14. ManpowerGroups pris for beste HR-bedrift
15. Spleiselagets regnskapspris
16. Norges beste Ungdomsbedrift 2015

Ungt Entreprenørskap ønsker å legge til rette for at alle ungdomsbedrifter som deltar på NM kan ta ut sitt aller beste både på scene, på utstilling, i intervjusituasjoner og andre steder hvor dere skal vise frem deres kompetanse.

Adkomst til Hall E på Norges Varemesse

Benytt Port E2 ved lossing av utstyr til stands.

Hall E adkomst

Innsjekking og registrering

Alle deltakere må registrere seg mellom kl. 09.00 og 15.00 på ankomstdagen (onsdag 29. april).  Deltakere i konkurransen Beste ungdomsbedrift må være på plass senest kl. 10.00 på ankomstdagen.

Registrering foregår på Norges Varemesse, Hall E hvor dere blir møtt av Ungt Entreprenørskap.

Adresser

Thon Hotel Arena, Nesgata 1, 2004 Lillestrøm
Norges Varemesse, Messeveien 14, 2004 Lillestrøm
Hotellet og Norges Varemesse ligger rett ved Lillestrøm stasjon.

Adkomst

Tog

NSB har flere avganger i timen både fra Oslo og Oslo Lufthavn Gardermoen. Reisetiden er bare 11 minutter fra Oslo S. Rutetider og informasjon om togtilbudet til Lillestrøm, se NSB
Flytoget tar 13 minutter fra Oslo Lufthavn Gardermoen til Lillestrøm. For nærmere informasjon om flytogets tilbud og rutetider, se  FLYTOGET
Fra Lillestrøm stasjon tar det 3-4 minutter å gå til hotellet/Norges Varemesse. Følg skilting til Norges Varemesse og Thon Hotel Arena.

Bil

Det er firefelts motorvei helt fram til hotellet og Norges Varemesse. Med bil regnes kjøretiden fra Oslo sentrum til mellom 15-20 minutter.
Fra Oslo: Avkjøring fra E6 ved Karihaugen. Følg Rv 159 til Lillestrøm. Ta av til høyre i andre rundkjøring etter Rælingstunellen.
Fra Trondheim: Avkjøring fra E6 ved Skedsmokorset. Følg Rv 120, så Rv 22 mot Fetsund, og deretter Rv 159 til messesenteret.

Det er parkeringsplass i tilknytning til hotellet og varemessen. Ungt Entreprenørskap disponerer 50 plasser kostnadsfritt. Vi kan ikke love gratis plass til alle. Ta kontakt med vår registreringsdisk når dere ankommer (vi tar ikke forhåndspåmelding).

Innkvartering og måltider

Elever og lærere innkvarteres på Thon Hotel Arena som er et moderne konferansehotell. Hotellet ligger vegg-i-vegg med Norges Varemesse. Trådløst internett er tilgjengelig i hele hotellet.

Elevene bor i firesengsrom, trippelrom eller dobbeltrom. Lærere bor i enkeltrom. Vi deler opp i rene gutte- og jenterom. Vi prøver etter beste evne å innkvartere elever fra samme UB i samme rom. Det kan tenkes at vi må innkvartere noen elever fra ulike UBer på samme rom - for å få kabalen til å gå opp. UE har booket alle rom på hotellet, og vi gjør vårt aller beste for å få til en god rom-kabal. Rommene vil tilgjengelige fra kl 15.00 på ankomstdagen.

Det serveres frokost i restauranten på hotellet torsdag morgen. Det serveres lunsj i Norges Varemesse begge dager. På onsdag blir det NM-middag der også jurymedlemmer og UE´s gjester deltar.

Alle kostnader knyttet til overnatting og måltider er dekket. Eventuelle kostnader til telefon, brus, snacks etc. må dekkes av hver enkelt deltaker.

Gi beskjed til UE i ditt fylke dersom du har matallergi eller om det er andre hensyn vi må ta.

Ordensregler

Som deltager på NM forventer vi at du:

 • Respekterer og overholder vår nulltoleranse i forhold til alkohol og andre rusmidler.
 • Møter til oppgitte tidspunkter i henhold til programmet.
 • Deltar på arrangementene i henhold til programmet.
 • Representerer Ungt Entreprenørskap på en positiv måte i henhold til kjerneverdiene ”Framtid, Samspill og Skaperglede”.
 • Følger de retningslinjer og beskjeder som blir gitt av arrangørene.

Vi gjør oppmerksom på at ved eventuelle brudd på disse forventningene kan Ungt Entreprenørskap ekskludere ungdomsbedriften fra hele eller deler av arrangementet. 

Foto

NM for Ungdomsbedrifter er et offentlig arrangement og Ungt Entreprenørskap vil ta bilder under messen. Ungt Entreprenørskap står fritt til å disponere bildene (f.eks. til bruk i pressemeldinger, på internett og i trykksaker) i etterkant. Dersom enkeltelever ønsker å reservere seg mot å bli tatt bilde av, ønsker vi at dette meldes inn på epost til wenche.warner@ue.no innen tirsdag 28. april.

Antrekk

Under NM-middagen onsdag kveld anbefaler vi pent antrekk. Det er ingen formelle krav til bekledning på stands.

Butikker

Det er et godt utvalg av butikker, dagligvarebutikker og restauranter i Lillestrøm.

Hjemreise

Etter prisutdelingen kl. 16.00 på torsdag, kan ungdomsbedriftene rigge ned egen stand. Dere må da fjerne alle plakater og materiell som dere har benyttet i standen. Møbler og rekvisitter tas med hjem og kan ikke settes igjen. All tape på vegger skal fjernes helt. Vær miljøbevisst og ikke kast ting som kan gjenbrukes! Søppel og avfall legges i søppeldunkene og containere. Oppryddingen skal være ferdigtil  kl. 17.30. Når dere har fått klarsignal fra UEs utstillingssjef om at standen er ok ryddet, kan dere reise hjem.

Rigg

Opprigging av utstillinger foregår i tidsrommet fra kl 09.00 til kl 15.45 onsdag 29. april i Hall E på Norges Varemesse.

Utstillerne kan selv velge hvordan de vil disponere tiden på onsdag. Ungdomsbedriftene som deltar i konkurransen ”Beste Ungdomsbedrift” bør være på plass i utstillingslokalene senest kl 10.30. Denne gruppen får eget tidsskjema for lydsjekk og scenepresentasjoner.

Stand

Hver ungdomsbedrift vil få anvist en standplass når de ankommer NM. Det er ikke mulig å bytte standplass. I høyremenyen finner dere en skisse over hele utstillingslokalet. 

Alle stands har tilgang til strøm og en stikkontakt.

Skisse stand på NM2015

Innvendige mål på stands:

 • 2,49 meter høy (alle vegger)
 • 1,96 meter bred (bakvegg)
 • 1,00 meter dyp (sidevegg) + 0.96 meter i utvidelse forover (uten sidevegg, men med drager.

Utforming av standen må være innenfor målene som er oppgitt. Alle stands har en bakvegg og to sidevegger. Veggene er hvite. Ta hensyn til ungdomsbedriften på standen ved siden av dere, når dere innreder egen stand. Deres stand skal ikke være til sjeanse for nabo-standen. Det er ikke mulig å flytte vegger.

Feste av div. på veggene

Om dere ønsker å feste noe til messeveggene er det strenge regler for hva slags festemateriale som kan benyttes.

 • Tape: Putetape; 3M Command Monteringsstrips. (Kan kjøpes i butikker som Jernia og Staples)
 • Kroker: Vanlige S- kroker.

Messebutikken på Norges Varemesse vil være åpen i tidsrommet kl. 10.00-15.00 på onsdag. Her er det mulig å kjøpe tape. 
Husk at all tape skal fjernes fra veggene før dere reiser hjem.

Møblering

Ungdomsbedriften er selv ansvarlig for å skaffe/ta med utstyr og innredning (f.eks. møbler, rekvisitter, belysning, plakater etc.) til egen stand.

Det er mulig å få låne lave bord til å ha i standen dersom ungdomsbedriften har behov for dette. Dette bordet har mål: 120cm x 60cm x h73 cm

Dersom man ønsker å leie utstyr/innredning (stoler, høye bord, tepper, fargede vegger, belysning etc.) til egen stand, så er det mulig å leie dette gjennom Norges Varemesse. Bestilling av møbler må gjøres i forkant av NM. Ungdomsbedriften vil bli fakturert av Norges Varemesse for utstyr som leies gjennom dem. Se utvalg av utstyr/innredning i Produktkatalogen 2015.
 

Orden og rydding

Vi oppfordrer alle ungdomsbedrifter til å vise hensyn til andre utstillere, og at støynivået holdes på et akseptabelt nivå. UEs personale vil være tilgjengelig i utstillingsområdet dersom spørsmål om hva som er akseptabelt/tillatt.

Det er viktig at dere hele tiden tar ansvar for at utstillingshallen er ren og ryddig, ikke minst rundt egen stand. Følg henvisninger som gis av UEs personale i utstillingslokalet.

Miljø og avfallshåndtering

Etter prisutdelingen kl. 16.00 på torsdag, kan ungdomsbedriftene rigge ned egen stand. Dere må da fjerne alle plakater og materiell som dere har benyttet i standen. Møbler og rekvisitter tas med hjem og kan ikke settes igjen. All tape på vegger skal fjernes helt. Vær miljøbevisst og ikke kast ting som kan gjenbrukes! Søppel og avfall legges i søppeldunkene og containere. Avfall blir sortert i syv ulike containere: papp/papir, metall, trevirke, farlig avfall, EE avfall, plast, og restavfall. Følg anvisningene!

Oppryddingen skal være ferdig til  kl. 17.30 på torsdag. Når dere har fått klarsignal fra UEs utstillingssjef om at standen er pent ryddet, kan dere reise hjem.

Kangarun på stand

69 ungdomsbedrifter deltar på NM med utstilling. Det er kun én fra hvert fylke som deltar i konkurransen om å bli Norges beste Ungdomsbedrift 2015.

Kandidatene i Beste Ungdomsbedrift skal sende inn presentasjonen som de skal bruke under scenepresentasjonene til:  ungdomsbedrift@ue.no  innen mandag 27. april kl. 12.00.

Kandidatene i Beste Ungdomsbedrift er:

 

Never Empty UB – Akershus

Adenta UB – Aust-Agder 

Teen Voice UB – Buskerud

DFIVE UB – Finnmark

Watch Out UB – Hedmark

Hank UB – Hordaland

Trashlock UB – Møre og Romsdal

Max Mekker UB – Nord-Trøndelag

Latch UB – Nordland

Sticky Headphones UB – Oslo

Smartfood UB – Rogaland

Westtip Supplies UB – Sogn og Fjordane

Kvile UB  – Sør-Trøndelag

Nordisk Kalesje UB  – Telemark

Fem Fine Frøkner UB – Troms

Coffee Bags UB - Vest-Agder

Vilna UB – Vestfold

Origo UB – Østfold

90 personer fra arbeids- og næringsliv deltar som jurymedlemmer på NM. Jurymedlemmene representerer en stor bredde i bakgrunn og fagkompetanse. De kommer fra utdanningssektoren, private bedrifter og fra det offentlige.

 

Norges beste Ungdomsbedrift 2015

Gjermund Karlsen Atea
Wenche Setsaas Citibank International plc, Norway Branch
Cathrin Pedersen Visma Services Norge AS, avd Alta
Kristina Jullum Hagen NHO Arbeidslivspolitikk
Erik Solberg SEMCO International
Reidun Blankholm Utdanningsforbundet
Katarina Finneng Hafslund
Katharina G. Andresen Ferd
Erling Magnus Solheim Douchebags
Benedicte Olsen Sørlie Brønnøysundregistrene
   

 Spleiselagets regnskapspris

Karl Børre Reite Skatteetaten
Kristin Stamoen NARF        
Erik Avlesen-Østli Revisorforeningen                    
Eivor Einarsen Skatteetaten
Ove Sagen Økonomiforbundet
   

 ManpowerGroups pris for beste HR-bedrift

Lise Hagen Rebbestad ManpowerGroup
Sven Fossum ManpowerGroup
Liss Radem Manpower
Kristine Kaland Berntsen Engrospartner
Tonje Fossan-Waage NAV Arbeidslivssenter Akershus                   
   

Ferdprisen for størst verdiskapingspotensiale

Jan Ivar Rønning Ferd Sosiale Entreprenører                                  
Samson Sørtveit Ferd Invest
Eva W. Helcl Ferd
Tone Furan Elopak
Bent Myrdahl Q-meieriene
   

Shells innovasjonspris

Marianne Veggeberg Shell       
Synnøve Engeskaug Shell         
Ingeborg Marie Østby Laukvik NHO
Arnt Øystein Andersen Innovasjon Norge, avd Alta                   
   

Nordeaprisen for beste forretningsplan

Morten Olimb Nordea                                                
Silje Bjerknes Nordea
Ine Marie Bøhn Nordea
Snorre Glærum Strand Nordea
Charlotte Arnberg Nordea
   

 Vismas pris for beste kundeopplevelse på nett

Carine Sandberg Næss Visma                                                  
Anders Alknes Visma
Anders Halfdansen Visma
Christina Mathisen Visma
Benjamin Aker Visma
   

Beste utstilling

Eli Næsfeldt Norges Varemesse                                              
Bent Røiseland Virke
Vetle André Børresen VB Media AS
Baard Sundin Sempro
Annie Eikenes Ung Husflid
Åshild Knudsen Tank
Eskil Pedersen Nortura
   

Beste sosiale entreprenør

Solfrid Flateby    Kronprinsparets Fond
Ove Nikolaisen   Pøbelprosjektet
Kjartan Eide   Trivselsleder
Thomas Dorg   Dorg & Remfeldt Rådgivning
Anne Tingelstad Wøien  Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
   

Beste yrkesfaglige bedrift

Nigel Parker   Mazeppa
Synnøve Ullern  O7-gruppen
Anja Kildal Gabrielsen   LO Næringspolitikk
Henrik Tanum Virke
Modolf Moen Skolelederforbundet
Henrik Asheim Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
Espen Lynghaug NHO Mat og landbruk
Inger S. Rosenfeld Den blinde ku
Kjetil Tvedt Norsk industri
   

Gastronomiprisen

Harald Osa Bama Gruppen
Øyvind Skogsholm Hansen Melkerampa i Mathallen
Wenche Andersen God Morgen Norge, TV2
Nina Mosseby Landbruks- og matdepartementet                      
   

Beste selger

Jørn Iversen Ishavskraft
Hilde Merete Øverby Rubicon
Sivert Bjørnstad Kirke-, utdannings og forskningskomiteen  
Marianne Bratt Ricketts InnovasjonsMagasinet
Rikke Falstad-Jordal Bakken Svensson Markspelle
   

EwB-prisen (Enterprise without Borders)

Hilde E. Johansen Finans Norge
Ann Håkonsen Finans Norge                            
Rolf Mæhle Finans Norge
   

Beste logo

Hans Petter Eikemo Ideon
Randi Larsen Studio Larsen                                
Sølvi Eikemo Eikemo Bushi
   

Beste reklamefilm

Daniel Mohn-Reinaas Pure Content
Morten Efraimsen Andersen Pure Content                                                      
Magnus Owe Pure Content
Cathrine Merkesdal Pure Content
   

Beste markedsføring

John Lauring Pedersen Opinion
Bjørn Haugland Opinion
Ole Petter Nyhaug Opinion                                                  
Tor Erik Jørgensen Opinion
Ola Gaute Aas Askheim Opinion