Tore Åsvestad fra Hamar er Årets entreprenørskapslærer

UE Norge · 2 nov 2017

Fra venstre: Paul Frikstad, daglig leder i UE Hedmark, Grete Ingeborg Nykkelmo, adm.dir. i UE Norge og vinner Tore Åsvedstad. Foto: UE.

Fra venstre: Paul Frikstad, daglig leder i UE Hedmark, Grete Ingeborg Nykkelmo, adm.dir. i UE Norge og vinner Tore Åsvedstad. Foto: UE.

Elevene ved Hamar katedralskole sover ikke i timen. De skaper økonomiske, kulturelle og sosiale verdier. I går ble Tore Åsvestad tildelt prisen Årets entreprenørskapslærer.

 
Den hederstunge prisen ble overrakt av næringsminister Monica Mæland under Virkekonferansens årsmiddag i går kveld.

Motiverer elevene til å skape 
”Åsvestad får prisen for hans mangeårige innsats for unges tro på seg selv og deres skaperglede i skolen. Han er svært god til å motivere elever og få de til å yte maksimalt. Han jobber også systematisk for å rekruttere flere lærere ved skolen til å delta i entreprenørskapsarbeidet”, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Juryen har bestått av Grete Ingeborg Nykkelmo i Ungt Entreprenørskap, Vibeke H. Madsen i Virke, Erling L. Barlindhaug i KS og Thom Jambak i Utdanningsforbundet. Ungt Entreprenørskaps fylkesforeninger nominerer kandidater til prisen.

Etterlyser flere entreprenørskapslærere
Beregninger viser at i løpet av 20 år kan en tredjedel av dagens arbeidsplasser i Norge forsvinne.

- Nye jobber må skapes, og da kreves en langt større satsing på entreprenørskap i skolen. ­Vi heier på lærerne som gir de unge inspirasjon til å satse på innovasjon og entreprenørskap. Norge trenger flere av dere, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

Lærerne trenger mer kompetanse på entreprenørskap
Entreprenørskap har fått en tydelig plass i den nye overordnede delen av læreplanene – skolens nye ”grunnlov”. Samtidig viser nyere forskning at lærerne trenger mer opplæring.

- Entreprenørskap er veldig annerledes enn tradisjonell tavleundervisning. I arbeidet med Ungdomsbedrift flyttes fokuset fra læreren som kunnskapsformidler, til læreren som veileder i elevenes læringsprosesser. Med økt satsing på entreprenørskap i norsk skole, må også lærerutdanningen endres. Vi har kompetansen og vil gjerne jobbe tettere med lærerutdanningen, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Østlandsforskning/IECC:  Lærere sier de trenger mer opplæring i entreprenørskap.

Hederlig omtale til driftig veteran 
I tillegg til årets entreprenørskapslærer, går hederlig omtale til Terje Ingvaldsen ved Hadsel videregående skole i Nordland. Terje har vært ansvarlig for Ungdomsbedrifter ved skolen i hele 18 år, og hans ungdomsbedrifter har deltatt på 18 fylkesmesser. Han skulle egentlig gå av med pensjon denne sommeren, men valgte å fortsette frem til jul for at de som skal ta over blir godt innført i entreprenørskap.

Det er 10. året på rad Hovedorganisasjonen Virke og Ungt Entreprenørskap deler ut hederspris til Årets entreprenørskapslærer. Prisen går til lærere som tilrettelegger for at elever og studenter kan videreutvikle sin nysgjerrighet, evne til å ta initiativ og beslutninger og til å samarbeide med andre for å skape nye løsninger.

Kontakt:
Martha Haukaas, kommunikasjonssjef i Virke, mobil 926 08 983
Wenche Wærner, kommunikasjonsansvarlig i Ungt Entreprenørskap Norge, mobil 934 37 800 
Anne K. Eggen Lervik, seniorrådgiver i Virke, 416 78 518