Torsdag styrer ungdommen Norge!

UE Norge · 16 okt 2017

Torsdag styrer ungdommen Norge!

– Dagen blir nok like lærerik for meg som for Hamza, sier Jan Tore Sanner. Foto: Privat.

Hamza Nebolsi (24) er ung, driftig gründer. Torsdag er han "leder for en dag" i Kommunal- og moderniseringsdepartementet - sammen med Jan Tore Sanner. 

  

– Vi trenger flere som starter bedrifter og skaper jobber i Norge. Dagen blir nok like lærerik for meg som for Hamza, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. – Jeg gleder meg til å høre Hamzas historie om veien fra skolebenken til livet som etablerer.

Leder for en dag er et årlig arrangement i regi av Ungt Entreprenørskap og ManpowerGroup. Torsdag 19. oktober «skygger» 30 unge talenter fra hele landet hver sin toppleder i arbeids- og næringsliv. Også landbruksminister Jon Georg Dale og fiskeriminister Per Sandberg skal ha med seg unge ledere i departementet denne dagen. WWF-leder Nina Jensen, børsdirektør Bente Landsnes og ballettsjef Ingrid Lorentzen er blant de andre lederne som deltar.

Fikk erfaring på skolen
Over 12 000 unge driver Ungdoms- og Studentbedrift hvert år, og det er Hamzas tidligere prestasjoner i Ungt Entreprenørskap som sikret han plass på årets Leder for en dag.

– Det har vært utrolig lærerikt å ha vært en del av Ungt Entreprenørskap sine programmer tidligere, og jeg setter stor pris på erfaringen og mulighetene jeg har fått gjennom dette. Det er veldig moro å ha blitt valgt ut til å være med på dette, og jeg ser frem til å tilbringe dagen sammen med Jan Tore Sanner og lære mer om jobben som moderniseringsminister, sier Hamza Nebolsi.

Til daglig driver Hamza On-Demand-tjenesten  Ebby.no sammen med medgründere. Plattformen gjør det mulig å koble seg med selvstendige budbringere som henter og leverer varer fra et bredt utvalg av butikker og restauranter. Målet til Ebby er å gjøre det mulig for kunder å bestille mat og andre varer fra butikker i deres nærområde når som helst på døgnet.

20-åring med ambisjoner
Ungt Entreprenørskap ble startet i 1997, og feirer i år 20-årsjubileum. Ledere og "skygger" er blant gjester på bursdagsfeiringen på Månefisken i Oslo på kvelden.

– Aldri har Ungt Entreprenørskap vært mer relevant enn nå. Dagens unge er fremtidens ledere i næringslivet og de skal utvikle velferdsamfunnet fremover. Innovatører trengs overalt! Vi er stolte av det vi har oppnådd disse 20 årene, men vi er ikke tilfreds. Vi gir oss ikke før alle elever og studenter har tilbud om entreprenørskap i utdanningen sin, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Entreprenørskap har en tydelig plass i ny overordnet del av læreplanene i skolen, som ble lagt frem 1. september. Regjeringen:  Skolens nye "grunnlov" er fastsett

Ønsker flere læringsarenaer med arbeidslivet 
Alle de 30 ungdommene som deltar har utmerket seg som ledere i Ungdoms- og Studentbedrifter. Før de skal ut å være toppledere for en dag, gjennomfører de ManpowerGroup sin LQ-test (Learnability Quotient). Denne måler deres evne til å utvikle seg og tilpasse seg nye situasjoner og utfordringer i arbeidslivet.

– Det å være læringsvillig blir helt avgjørende i fremtidens arbeidsliv. Dette er ingen akademisk øvelse som lærerne kan forelese om og de unge lese seg til. Derfor trenger vi flere læringsarenaer der skolen og arbeidslivet samarbeider, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup og styreleder i Ungt Entreprenørskap Norge. 

Forskning viser at elever som har drevet Ungdomsbedrift skårer bedre på ferdigheter knyttet til for eksempel å ta beslutninger og vise initiativ. Se  ICEE viser at elever som deltar i UB (Ungdomsbedrift) gjør det bedre (Østlandsforskning).

– Jeg håper Leder for en dag bidrar til at flere virksomheter ser verdien av å investere i Ungt Entreprenørskap og dagens elever og studenter. Det gjør dem til attraktive arbeidsgivere og det er en investering i fremtidig verdiskaping, sier Brath. 

Det vedlagte bildet kan brukes fritt. Foto: Privat. 
Bilder av ledere og "skygger" blir lastet opp på Flickr:  Leder for en dag 2017.

Kontakt: 
Hamza Nebolsi, mobil 413 20 409. 
Wenche Wærner, kommunikasjonsansvarlig i Ungt Entreprenørskap, mobil 93 43 78 00,  wenche@ue.no

 

Håkon Haugli Abelia Tina-Charlotte Vik Telemark
Michael Jacobs Atea ASA Sara Linnea Hanson Lier Akershus
Inge Jan Henjesand BI Silje Langset Buskerud
Ingrid Lorentzen Den norske Opera og Ballett Daniel Timler Andreassen Finnmark
Morten Borge Ferd  Elin Nørve Oslo
Jan Tore Sanner Kommunal- og moderniseringsdep. Hamza Nebolsi Oslo
Jon Georg Dale Landbruks- og matdepartementet Vegard Skjesol Nord-Trøndelag
Peggy Hessen Følsvik LO Tobias Linge Akershus
Maalfrid Brath ManpowerGroup Kristina Hedemark Kvam Buskerud
Snorre Storset Nordea Vetle Børresen Østfold
Sturla Henriksen Norges Rederiforbund Hans Skogli Sogn og Fjordane
Per Sandberg Nærings- og fiskeridepartementet Andrea Kenta Troms
Steffen Handal Utdanningsforbundet Vegar Bogen Telemark
Bente Landsnes Oslo Børs Katharina van Leeuwen  Nordland
Hans Christian Holte Skatteetaten Henrik Holmen Vest-Agder
Trine Skei Grande Venstre Martin Thore Zach Oslo
Vibeke Hammer Madsen Virke  Anne Stine Hole Oslo
Nina Jensen WWF Thea Kristine Morlandstø  Aust-Agder
Helge Leiro Baastad Gjensidige - FNO Victor Møgster Grindheim Hordaland
Abraham Foss Telia Daniel Kumar Buskerud
Nils Kristian Nakstad Enova Aurora Bele Andreassen Sør-Trøndelag
Gunnar Bovim NTNU Tuve Hexeberg Evensen Akershus
Alexandra Bech Gjørv SINTEF Alexander Fjeld Ugland Møre og Romsdal
Hege Nilssen Utdanningsdirektoratet Natalie Flesjå Rogaland
Tor Olav Mørseth Digital Norway Thea Alveid Vestfold
Hølje Tefre Dinamo Ida Samira Øglænd Rogaland
Tom Tvedt NIF Mari Brustuen Oppland
Anne Cathrine da Silva  FN-sambandet Janne Dahl Dimitrova Hedmark
Grete Ingeborg Nykkelmo Ungt Entreprenørskap Norge Jack Pegrum Rogaland
Anders Skoe Finn.no Oscar Hellenes Vestfold