Årets SMARTing er fra Kirkeng

Østfold · 22 april 2016

Årets SMARTing er fra Kirkeng

En av årets hyggeligste begivenheter på Høgskolen i Østfold er utvilsomt når årets SMARTing skal kåres. Dette året vant Kirkeng skole fra Rakkestad med sitt selvlysende brannslukkingsapparat.

Blant trafikkideene, var det en grupppe fra Marker skole som kunne smykke seg med tittelen årets Trafikk SMARTing. De vant med sin livreddende oppfinnelse, en varseltrekantballong som skytes opp i lufta ved ulykke og en vest med instruksjoner for livredding.

SMARTingen kåres blant grupper fra barneskolenes mellomtrinn som har gjennomført SMART-konseptet i løpet av skoleåret og som dermed har gjort en oppfinnelse som er «til glede og nytte for andre».

I år var datoen 22. april og det var rekorddeltakelse, med hele 57 grupper til stede. Til sammen har nesten 1400 elever gjennomført SMART ute på barneskoler over hele Østfold. Alle deltakergruppene har kvalifisert seg til SMARTingen gjennom å konkurrere med andre grupper på sin respektive skole. Elevene har gjennom kreative øvelser funnet problemer som plager dem eller andre i hverdagen og funnet innovative løsninger på disse. Dette har resultert i de mest fantastiske oppfinnelser og kreasjoner.

Vanskelig avgjørelse

For juryen ble det også i år en svært vanskelig oppgave å kåre vinnerne blant alle de flotte bidragene. Juryen ble presentert for alt fra spillet som skal lære flyktninger å snakke norsk, en scanner som avslører innholdet og eventuelle farlige bakterier i mat, matpapir med hyggelige tegninger og multipinnen som enkelt lar deg velge mellom å grille pølse eller burger på bålet.

 

«Det er jo aldeles fantastisk å få lov til å være med å gi disse unge kreative menneskene tips og hyggelige tilbakemeldinger på arbeidet de har gjort – og ikke minst få være med å kåre vinnerne» sier Tone Sundnes Reiten fra Østfold Energi. «Fremtiden ser lys ut, med deres unge skaperglede og flotte ideer», legger Haldenordfører Thor Edquist til.

«Vi setter utrolig pris på at så mange travle mennesker fra privat og offentlig virksomhet setter av tid til å være med oss på dette» sier Kathrine Tallis fra Ungt Entreprenørskap «Det er så stas for elevene at det kommer noen fra næringslivet og vurderer innsatsen deres»

 

SMARTingen 2016

077

1.plass: Selvlysende brannslukkingsapparat, Kirkeng skole, Rakkestad

070

2.plass: Alarm Bracelet, brannalarm for døve, Mysen skole, Eidsberg

LeLæ, Båstad skole

3.plass: LeLæ, bamsen som kan lære flyktninger å snakke norsk, Båstad skole, Trøgstad

 

TrafikkSMARTingen 2016

livredder'n, marker

1.plass: Livredder’n, varrseltrekantballong og vest med oppskrift på livredding, Marker skole

092

2.plass: SMART- dekken, hestedekken med refleks og lys, Kirkefjerdingen, Eidsberg

Klikk-klakk Beltetving, Trømborg

3.plass: Klikk- klakk Beltetving, setet som er vondt å sitte på inntil beltet er spent fast, Trømborg, Eidsberg

 

livreddende_badetøy

Publikumsprisen gikk til Livreddende badetøy med innebygget redningsvest fra  Os skole i Rakkestad

 

Uvurderlige samarbeidspartnere

Nok en gang må vi i Ungt Entreprenørskap få lov å rette en stor takk til alle engasjerte elever, lærere og jurymedlemmer fra blant annet Sparebank 1, Østfold Energi, Trygg Trafikk, Østfold Fylkeskommune og HiØ. «At vi får til denne finalen her på Høgskolen hvert år kan vi takke det gode samarbeidet vi har med lærerutdanningen ved HiØ for» sier Christer Engström, daglig leder i UE Østfold. «Jeg kan ikke tenke meg en bedre arena for oss å vise samarbeidet mellom skole og arbeids- og næringsliv i praksis» avslutter han.